EL MITE DE L'ATLÀNTIDA

La llegenda de l'Atlàntida és una història que es troba en els diàlegs de l'antiguitat grega, especialment en els escrits del  filòsof grec Plató

Aquest diu que l'Atlàntida era una civilització molt avançada i poderosa que existia més enllà dels Pilars d'Hèrcules (que alguns pensen que són l'Estat de Gibraltar), en un continent que es creia que era més gran que Àfrica i Àsia juntes.

Segons explica Plató, l'Atlàntida era  una civilització ricament desenvolupada amb grans avenços tecnològics i culturals. Però amb el temps aquesta civilització va caure en la corrupció i l'arrogància. 

Els atlants eren molt savis i van construir ciutats impressionants. Però amb el temps, es van tornar arrogants i corruptes. Van intentar conquerir altres terres, però van ser derrotats pels antics atenencs.

D'aquesta manera, els déus van decidir castigar l'Atlàntida. Segons la història, la civilització va ser submergida pel mar en un únic dia i una nit deixant només les ruïnes sota les aigües. Aquest desastre es va veure com una advertència dels déus per als humans, una lliçó sobre els perills de ser massa orgullós i corrupte.

Imatge de com s'imaginava l'Atlàntida pel que se sap avui en dia

Reflexionant sobre aquesta història, crec que ens ensenya sobre els perills de l'orgull i la corrupció.
Encara que no hi ha proves físiques que demostrin que l'Atlàntida existís realment, aquesta llegenda ha intrigat  moltes persones durant segles. 
Avui dia continua sent un misteri sense resoldre. 

Tigist Masllorens 
4t ESO

Comentaris

Carla López ha dit…
Quina bona entrada Tigist! una curiositat es que disney es va inspirar en aquesta historia per fer la pelicula "Atlantis: L'imperi perdut"
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada!

Pensar que hi ha una ciutat sencera amagada sota el mar degut al càstig dels déus és una història realment interessant. Hi ha molts historiadors que han buscat proves de la seva existència però realment només s'ha trobat referències d'aquesta en els textos de Plató.
Però sabies que a Itàlia hi ha un poblat neolític que té més de 7000 anys i que els historiadors comparen amb l'Atlantida? És la població de Marmotta, que es troba enfonsada uns 8 metres sota el nivell de l'aigua del llac Bracciano i que té moltes similituds amb la ciutat desapareguda descrita per Plató i el seu estudi ha permès conèixer molts hàbits i costums de les societats neolítiques de la zona.

Molt interessant!!! A veure si algun dia es troben restes d'aquesta ciutat per poder provar la seva existència.


Aina Garcia ha dit…
Bona entrada Tigist! Com a curiositat, el nom de l'Atlantida prové d'una paraula del grec antic que significa literalment "illa d'Atlas". Resulta que Atles va ser el primer rei de l'Atlantida. Atlas era fill de Poseidó i una mortal anomenada Clito.
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada! Aquets mite com bé has dit, ens convida a contemplar les conseqüències de l'orgull i la corrupció, i a més, ens recorda la necessitat de mantenir la humilitat i la integritat en les nostres accions. Tot i que aquesta història pot semblar una fantasia, ens planteja qüestions rellevants sobre la nostra relació amb el medi ambient i la diversitat cultural.
Nora Agulló ha dit…
Que interessant! i pensar que hi podria hver una civilització tan aprop... Deixem afegir-te una curiositat!
Una curiositat que no apareix en el text és que la història de l'Atlàntida de Plató podria haver estat inspirada per la catàstrofe natural de l'erupció del volcà de l'illa de Thera (actual Santorini) al voltant del 1600 aC. Aquesta erupció va ser una de les més grans de la història registrada i va tenir un impacte devastador sobre la civilització minoica a Creta.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Crec que aquesta llegenda és una de les més populars encara de ser tan antiga com Plató. Aquesta populariat del mite va sorgir sobretot en l'época de colonització d'Amèrica. Els europeus en lloc de reconèixer que els pobles indígenes podien haver desenvolupat civilitzacions pròpies van utilitzar la història de l'Atlàntida com a possible explicació de les estructures i societats que van trobar a Amèrica.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES