EL MITE DE QUIMERA

La Quimera, una criatura mítica de l'antiga Grècia, era un monstre amb un cap de lleó, un cos de cabra i una cua de serp, capaç d'escopir foc i causar gran destrucció. Segons la llegenda, habitava a Lícia, a l'Àsia Menor.

La història principal de la Quimera gira entorn a Bellerofont, un heroi grec que va ser enviat amb el rei Proteu com a càstig. Antea, la reina de Proteu, va intentar seduir Bellerofont i, en ser rebutjada, va conspirar contra ell, enviant una carta falsa al rei Lóbates de Lícia demanant la mort de Bellerofont.

Lóbates, evitant embrutar-se les mans amb la sang d'un convidat, va assignar a Bel·lerofont la tasca aparentment impossible de matar la Quimera. Abans de la batalla, Bel·lerofon va rebre consell del savi Tirèsias per buscar l'ajuda de Pegàs, el cavall alat. Antea i Posidó van ajudar Bel·lerofon donant-li uns regnes d'or per controlar Pegàs.

Amb Pegàs com a aliat, Bel·lerofon es va enfrontar a la Quimera. La batalla va ser intensa, amb la Quimera llançant flames i destrucció. Gràcies al vol àgil de Pegàs. Bel·lerofon va poder esquivar els atacs mentre buscava  la manera de derrotar-la. Finalment, amb l'ajuda de Pegàs, va llançar una llança amb una punta de plom directament a la gola de la Quimera, derrotant-la.

Malgrat la victòria, la vida de Bel·lerofon va estar marcada per la tragèdia. Va intentar anar a L'Olimp muntant a Pegàs, però va caure i va viure una vida solitària i desgraciada.

La Quimera, Ligozzi, Jacopo


Bruna Safont
4t ESO 

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada! Desconeixia aquest mite i m'ha semblat molt interessant. Mostra la importància de les criatures i monstres en els mites antics i com aquests eren utilitzats per els deus en el seu propi benefici. Hi ha històries que expliquen que aquest ésser mitològic tenia tres caps: un en forma de lleó, l'altre de mascle de cabra que sortia de l'esquena i l'últim en forma de serp que neixia de la cua. També apareix en alguns mites amb un quart cap en forma de drac fent que tingués un aspecte monstruós.

Sabies que aquest personatge apareix en molts llibres importants com la Iliada d'Homer, la Metamorfosis d'Ovidi o a Eida de Virgili? El seu aspecte monstruós i terrorífic va fer que sortís en diverses històries com a criatura a vèncer.

Molt bona feina!!!
Tigist Masllorens ha dit…
Que xula!! És veu que la Quimera és la seva simbologia en diferents cultures. Representa forces destructives i desafiaments humans. La seva presència en l'art i la literatura destaca la seva influència duradora i la seva capacitat d'inspirar al llarg del temps. M'ha agradat mooolt Bruna!
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Aquesta entrada m'ha cridat l'atenció perqué no sabia que és una quimera. Ara que ho sé et puc dir una curiositat sobre una sèrie d'anime que es va inspirar en aquest monstre per crear a un dels malvats que surten en ella. A la serie "HunterxHunter" les formigues quimeres son uns insectes gegants que es transformaven en allò que menjaven, adoptant així la figura de monstres amb barreges d'animals. Aquesta curiositat ens torna a mostrar com encara autors d'avui dia s'inspiren en mites de l'antiguitat i els mantenen presents en la nostra societat.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Bruna! Mai havia sentit a parlar de la Quimera i es veu que té gran importància dins del món grec perquè era un monstre que tots temien. Com molts altres personatges de la mitologia grega, la Quimera, ha inspirat una sèrie d'obres artístiques. Com bé és el quadre que està exposat al museu del Prado de Madrid "Una Quimera". Aquesta obra està datada entre el 1590 i el 1610 i antigament l'artista estava catalogat com anònim italià del segle XVI. Però, l'acabat amb ploma i la meticulosa execució de l'obra apunta que l'artista és Jacopo Ligozzi, tot i que només és una suposició. Si mai vas al Prado et recomano que busquis el quadre d'"Una Quimera" perquè sabràs la història que té al darrera!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES