EL POBLE DE LES FORMIGUES

No he de ser l'única que és el primer cop que escolto sobre el poble de les formigues, els mirmidons (van ser fins i tot citats a la "Ilíada"). Tampoc et sona, oi? Actualment aquest nom no és gaire popular, així que no ens podem culpar de no saber què són, però ara tenim l'oportunitat de saber-ho! Anem a descobrir què és això del poble de les formigues.

El poble de les formigues era conegut per la seva gran reputació i habilitat dels seus guerrers. No ens sorprendrà que aquesta història comenci amb Zeus tenint relacions íntimes amb algú altre. Ja hem superat aquesta fase, ja ens ho esperàvem, no podem actuar com si estiguéssim sorpresos. En aquest mite, Zeus va mantenir relacions amb la nimfa Egina. Després d'això, el déu li va posar el seu nom a una illa.

I tampoc ens sorprendrà que Hera, quan es va assabentar del que havia passat, la seva reacció no va ser bona, no va ser d'alegria; ho podem definir així. La gelosia es va apoderar d'ella (una altra vegada) i va enviar una horrible plaga que va acabar matant la gran majoria dels habitants d'aquella illa. Entre els pocs que van sobreviure, estava el rei de l'illa, Éac d'Egina, fill d'Egina. El rei va suplicar a Zeus que tornés a repoblar la seva illa.

Zeus, Éac i les formigues del roure, (1560) de Virgil Solis 

Quan el rei estava pregant a Zeus, un raig de sol va il·luminar una fila de formigues que passaven sobre un roure i va ser així com va demanar que el déu fes sorgir tantes persones com formigues havia vist en el roure. Aquella nit, mentre el rei dormia, va somiar que les formigues queien del roure i es convertien en éssers humans. Quan es va despertar al matí, la seva illa havia recuperat el nombre d'habitants, i així van ser nomenats mirmidons, en honor a les formigues, ja que mirmidons té una traducció similar a homes formiga.

Què t'ha semblat aquest mite? Coneixies aquest poble d'homes formiga? M'ha semblat molt curiós i alhora molt encertat que en el mite per repoblar l'illa s'haguessin utilitzat formigues. Aquestes viuen en societats i tenen una "estructura social" molt similar al que podem entendre nosaltres com a societat.

Castes d'una colònia de formigues

Amina Boukhzar
1r Batx

Comentaris

Irene Roldán ha dit…
Bona entrada, Amina! La veritat és que mai havia sentit parlar d'aquests homes formiga. Buscant una mica més sobre la seva aparició a La Ilíada" he trobat que Aquil·les a la guerra de Trouia va dirigir una companyia de mirmidons a la guerra a través de l'Egeu. Els mirmidons van ajudar Aquil·les a conquerir 12 ciutats i ha guanyar nombroses batalles durant els primers nou anys de guerra.
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada, dons com era esperar no coneixia aquesta història però m'ha semblat molt interessant i penso que hauria de ser mes coneguda. Aquest mite comença com molts d'altres, amb Zeus i les seves infidelitats i més tard amb la gelosia de Hera, tot i que només amb el principi es pugui pensar que és un mite "classic" no ho és i ens explica l'origen del poble dels mirmidos i la seva capacitat de treball i lluita com la de les formigues. El poble dels mirmidons tal com as comentat eren grans guerrers i en destaca sobretot Aquil·les, que va ser un heroi de la guerra de Troia i un dels principals protagonistes de l'Ilíada d'Homer.

Molt interessant!!1
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Mai havia escoltat a parlar-ni, m'ha semblat molt interessant, ja que parla dels
mirmidons i com es van inspirar en les formigues per repoblar l'illa. Trobo molt curiós com la història utilitza elements de la natura per explicar els esdeveniments i com es crea una connexió entre els éssers humans i els animals.
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada!! M'ha semblat molt interessant la història dels mirmidons, ja que no la coneixia. Els mirmidons podem considerar, com bé diu el significat del seu nom, que eren homes formiga, que en aquest cas tenien una gran capacitat militar. Doncs per això mateix em recorden encara més a les formigues, sobretot a les termites. Les termites són formigues d'Àfrica que construeixen grans formiguers que poden arribar afer 2m d'alçada per protegir-se, ja que físicament són més febles que altres tipus de formigues. Quan el formiguer es destrueix un grup de les termites surten fora del formiguer a defensar i protegir la seva casa de les formigues enemigues. Les característiques de les termites em recorden molt als militars, perquè surten a lluitar contra l'enemic per protegir casa seva i als seus sense pensar que potser l'enemic és superior, com en el cas de les termites.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES