EL MONT VESUVI I LA DESTRUCCIÓ DE POMPEIA

El mont Vesuvi ha estat molt important a Roma, ja que va arrasar Pompeià. Aquest succés va afectar moltes persones, i evidentment, va matar-ne moltes, també. Això va passar l'any 79 quan el mont Vesuvi va començar a tirar roques volcàniques, gasos i material piroclàstic acumulats duran 700 anys, ja que els habitants de Pompeia havien ignorat el mont Vesuvi i no s'havien fixat  que realment era un volcà taponat. 

Llavors, en aquell matí de l'any 79 s'estima que 2.000 persones van morir al centre de Pompeià i 16.000 en una zona més ample, cosa que és com si tots els habitants de La Garriga perdessin la vida en un mati. Segons alguns historiadors va passar en 10-20min, la majoria d'experts, recalca però, que la majoria no van morir abrasats per la lava com podem pensar, van morir asfixiats instantàniament pel fum, a causa de les  temperatures de 300 a 600 graus centígrads.   

                                El mont Vesuvi -foto National Geographic

Durant 1.700 anys Pompeia va desaparèixer del mapa. Després, quan els arqueòlegs van començar a investigar, van trobar cossos de persones que intentaven escapar-se. Algunes que només quedaven ossos i joies que havien resistit les temperatures.

Fins i tot s'han trobat cadàvers fossilitzats. Això vol dir que han omplert el motlle del cos de la persona que s'hi trobava allà hi han posat ciment recreant perfectament els últims segons d'aquesta persona.

   historiadors intentant  recuperar una casa (parts) de Pompeià amb ciment

Ara hi ha rutes turístiques que ensenyen les mòmies fossilitzades. S'han aconseguit fins a 100 mòmies. Les més famoses són un esclau que, en trobar les restes, van trobar les esposes dels peus, i el d'un lloc on anaven els gladiadors on es va poder trobar al costat d'ells una noia rica romana (per les joies) que els historiadors pensen que podria haver sigut una prostituta i que per això portava tantes joies.

                                                     turistes visitant les mòmies

Aquesta desgràcia ens recorda que en qualsevol moment pot passar un desastre natural que no puguem aturar i que hem de gaudir en cada moment. 

Finalment us deixo aquet vídeo recomanat per National Geographic que, amb ajuda d'una animació, recrea el dia en què el Vesuvi va arrasar Pompeia.


Carla López
4t ESO

Comentaris

Tigist Masllorens ha dit…
Carla!! Que interessant! He trobat que Plini el Vell, un destacat naturalista i comandant de la flota romana, va morir durant l'erupció del Vesuvi mentre intentava rescatar persones atrapades a les costes properes. El seu nebot, Plini el Jove, va sobreviure i va escriure dues cartes famoses a l'historiador Tàcit, descrivint detalladament l'erupció del volcà.
I es veu que aquestes cartes són algunes de les fonts primàries més importants que tenim sobre aquest esdeveniment històric i proporcionen una visió directa de la tragèdia i les seves conseqüències.
Personalment m'ha agradat molt aquesta entrada!!
Nora Agulló ha dit…
Que interessant!
Deixem afegir-te una curiositat:
La famosa erupció del Vesuvi de l'any 79 d.C. no només va destruir Pompeia, sinó també les ciutats veïnes d'Herculà, Estàbies i Oplontis. A diferència de Pompeia, moltes parts d'Herculà van ser preservades en un estat excepcionalment bo per una capa més gruixuda de material piroclàstic. Aquest material va solidificar-se ràpidament i va crear una capa protectora que va conservar estructures de fusta, mobles i fins i tot aliments, proporcionant als arqueòlegs una visió encara més detallada de la vida romana del segle I.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Sabies que diset anys abans de l'erupció del mont Vesubi, Pompeya ja fa patir un fort terratrèmol. Els antics ciutadans pensàven que aquest fenòmen es profuíesn perquè l'aire o l'aigua circulava a través de les cavitats subterrànies. En realitat el que causava els terratrèmols era un avís de l'obstrució de gasos del mont Vesubi.
Aina Garcia ha dit…
Que interessant! Sabies que hi ha una cançó bastant famosa que esta inspirada en aquest succés? És Pompeii del grup músical Bastille. L'autor es va inspirar quan va veure en un llibre una imatge on es representava la gent que havia quedat atrapada en l'erupció. Parla una mica sobre aquest sentiment d'estar atrapat sense poder sortir tal i com es van sentir els habitants de Pompeia a l'erupció

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES