VIL·LA ROMANA DE CAN TERRÉS

Com tots els garriguencs sabem, al sud del casc urbà de la nostra població ens trobem amb la famosa Vil·la Romana de Can Terrés, considerat una de les parts més destacables del nostre municipi, La Garriga

La Vil·la Romana de Can Terrés va ser construïda pels voltants del segle I a.C i ocupa aproximadament uns 200 metres quadrats en total.

Aquesta vil·la constava d'unes sis estances principals:
  • Apodyterium (vestidor): L'Apodyterium era el vestuari que hi havia tant a les termes com en espectacles públics. Aquest sovint estava situat molt a prop de l'entrada principal, i normalment sempre estava decorat amb una sèrie de mosaics.  
    La sala de l'apodyterium únicament constava d'uns bancs arrambats a la paret i una mena de prestatgeries per que els romans poguessin deixar les seves pertinences. Com que l'apodyterium no tenia cap mena de porta solien haver-hi molts robatoris així que el que feien els romans era portar-se el seu propi esclau de casa o bé, les termes els oferien el servei de "llogar" un esclau.


  • Tepidarium (sala temperada): Segons es coneix, aquesta sala en moltes termes estava situada de forma central en les termes, i com bé diu el seu nom, és la sala de bany temperada. Era en aquesta sala on els romans que anaven a les termes s'agrupaven abans de dirigir-se cap a les sales de banys calents o bé a les sales de banys freds. Al igual que l'apodyterium aquesta sala era adornada amb una sèrie de mosaics i marbres.
  • Caldarium: Aquesta sala era la més calenta que hi havia en les termes, ja que era escalfada per un sistema d'escalfament subterrani anomenat hipocaust, que feia que la sala estigués completament plena de vapor. Bàsicament aquest espai constava d'una piscina càlida i en algunes ocasions es podia trobar que també disposessin de un laconium, que era una àrea seca en la que els visitants podien induir la suor. Per altra banda, els romans durant la seva estança en aquesta sala utilitzaven oli d'oliva i se l'escampaven per tot el cos.
  • Sudatorium (sauna): El sudatorium és la sala que normalment es trobava prop de la sala caldarium, i sovint es tractava d'una sala circular on hi havia calor humida.

  • Frigidarium (piscina d'aigua freda): Com indica el seu nom ésla sala on la gent prenia els banys freds, per tant hi havia una mena de piscina en la que els romans es podien ficar fins l'altura de l'espatlla. Aquesta sala existia pel fet que després d'obrir els porus als romans amb les sales de banys calents, poder així tancar-los. Per tant era com l'última part del recorregut de les termes.
           
  • Fornax (forn): Aquesta sala, coneguda com hipocaust, és una petita sala en la qual es trobaven les instal·lacions de la calefacció subterrània.


La Vil·la Romana és un dels jaciments més representatius del procés de romanització a Catalunya i és considerada un magnífic exponent del poblament romà  d'aleshores. 

Gràcies als estudis realitzats sobre aquesta vil·la s'ha pogut saber que els materials que hi ha són d'aproximadament els segles entre IV i V.

Aprofitant que hem fet aquesta entrada sobre la Vil·la Romana de Can Terrés, ho podem relacionar amb el nom del nostre institut, ja que es diu Vil·la Romana. Li van posar aquest nom degut a la proximitat a la Vil·la de Can Terrés, tenint en compte que estan relativament pròxims. 

Cap al 9 d'abril del 2001, la Vil·la de Can Terrés va ser declarada Bé d'interès cultural  i és considerada un dels assentaments d'època romana més destacables del patrimoni cultural català.

Irene Sánchez
Paula Campelo
Carla Espinosa
4t ESO

Comentaris

Montse ha dit…
Molt bé l'explicació sobre la vil·la romana!
Rosa Bernal ha dit…
Mi nombre es Rosa Mª Bernal y soy estudiante de doctorado de la Universidad de Murcia. Para mi tesis doctoral estoy realizando una investigación que pretende explorar la blogosfera educativa en el territorio español. En la última fase de la investigación, necesito de su colaboración para poder concluir el estudio.

Contacto con usted dado el interés que suscita su labor como bloguero/a dentro del ámbito educativo. Somos conscientes del compromiso altruista de todo aquel que en un momento dado decide crear un blog y mantenerlo actualizado a lo largo del tiempo, una decisión que abre “una ventana abierta al mundo” con un amplio abanico de posibilidades (publicar información del trabajo diario, colaborar con otros profesionales, difundir experiencias, compartir recursos, etc.).

Nos gustaría contar con su experiencia y opinión. Por este motivo, agradeceríamos que dedicara parte de su tiempo a la cumplimentación de un cuestionario online. Esta información es muy valiosa y sin su colaboración, difícilmente podríamos obtenerla.

Debido a que no hemos localizado un correo electrónico de contacto a través de su blog, le rogaría que se pusiera en contacto conmigo (rosabg@um.es) y que fuera tan amable de facilitarme una dirección de correo electrónico donde enviarle dicho cuestionario.

Gracias por su atención, espero su respuesta.

Saludos
Rosa Bernal
Twitter: @rosabg
Blog: http://materialesvirtuales.blogspot.com.es/
Qué blog tan interesante. Y con muy buenas entradas. Os felicito. Saludos cordiales.
Unknown ha dit…
sempre és interessat tenir coses d'aquest tipus aprop de nosaltres per saber més coses. Al meu poble hi han unes restes arqueològiques i són interessants de visitar!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES