22 de gener del 2011

SABÍEU QUE...

Mireu el número 6 del vostre teclat, quin símbol hi veieu?


El signe & és l'abreviació més internacional. Prové de la conjunció copulativa llatina et "i". Marc Tul·li Tiró (104 aC- 4 aC), esclau de Ciceró fins que aquest li concedí la llibertat, es considera el precursor de la taquigrafia o estenografia, sistema d'escriptura que permet capturar tot el que diu una persona parlant de pressa.

Fidel al cèlebre orador, es diu que li va transcriure els seus famosos discursos, com les Catilinàries. Per a tal fi es v
a empescar 5.000 signes, dels quals només ha restat el signe &, curiosament utilitzat avui dia com a sinònim de i, més en països anglosaxons que en països llatins.



Mireia Vidal
2n batx


19 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla increïble que fins i tot un símbol tant internacional provingui del llatí

Alba Bueno ha dit...

Si, tens raó.
És una entrada molt interessant

Jony ha dit...

Es interessant que un símbol que hem utilitzat o vist en vàries ocasions també tingui referències clàssiques i fins i tot no només als païssos llatins sinó també, i amb més freqüència, als anglosaxons.

Anna Solà ha dit...

Sembla mentida que fins i tot les tecnologies més avançades tinguin un llegat romà. Interesant...!

Unknown ha dit...

Ostres, Mireia, molt bona troballa! Sorprèn força que aquesta & que sempre hem vist a certs cartells (el Pans), escrits, etc.
El que no m'acaba de quadrar és l'edat que representes que va viure Marc Tul·li Tiró, del 104 aC al 4aC, és a dir, cent anys. El que no comprenc és com, si ara la mitjana d'edat a què arriba la societat és al voltant d'uns 85 anys, fa cent anys, amb les condicions de vida i de salut que tenien, es visqués 100 anys. De fet, una mica més tard, cap al 1400 es vivia molt menys, uns 40 anys, més o menys.

Anahi ha dit...

Quina entrada més curiosa!!
M'agrada molt i també la manera d'introduir-la (amb lo de observar el 6 del teclat...)
Gràcies. Sempre m'he preguntat el que voldria dir el signe &.

abigail ha dit...

És veritat que molts cops fem servir aquest signe, i molts més i majoritariament no ens adonem d'aquest fet!
jo principalment sempre el faig servir. I trobo que és interessant que és faci servir! a part no només el podem veure en el que ens has mensionat si no que també en webs, revistes, etc.

naual.T ha dit...

Quin bon començament l'entrada, la veritat es que mai hauria imaginat que un simbol que actualment fem servir en molts dels nostres ambits tingui relació amb l'àmbit del llatí,
Bona entrada!

Ivan ha dit...

Impresionant, ara recordo diferents moments en que l'he vist al llarg de tot aquest temps i sense saber d'on provenia. Com diuen, cada día s'aprenen coses noves.

Bona feina Mireia, Ave.

Artur Bossy ha dit...

Ostres, aquesta entrada m'ha sorprès.Sempre m'he preguntat què volia dir aquest signe "&" i quin és el seu origen. No sabia que provingués de una conjunció llatina. Molt bona entrada!

Meri ha dit...

Mai m'hauria imaginat que l'origent d'aquest signe es trobes amb els antics. Bona feina Mireia !

Llúcia Gómez ha dit...

Tentes vegades que he fet servir aquest sinbol i ara en sé el significat! És ven curiós que també provingui del llatí.

Irene Sánchez ha dit...

Tots tenen raó, aquesta entrada es molt interesant. Com podria imaginar que darrera d'un signe , hi hagues una conjunció llatina? bon treball!

Sandra García ha dit...

No m'hagues imaginat mai que d'un simple signe com aquest tingues aquesta historia i que vingues del llatí. Bona entrada!!!

Carles Boluda ha dit...

Cada cop m'estic fixan mes que vivim en un pais en que aquestes culuturas i han deixat molt delles.

Sofia Pineda ha dit...

Que interessant!
No sabia que aquest signe provenia de fa tants anys!
Si haguéssim conservat tots els signes de Marc Tul·lí Tiró en tindriem uns quants!

Molt bona entrada!

Joan Oliva ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Judith ha dit...

És una entrada molt curiosa ja que jo sempre que faig servir aquest signe & el posem perquè l'hem de posar, mai me preguntat d'on podía venir, sempre pensem: se l'haurà inventat qualsevol" doncs no mira és d'origen clàssic

Núria Garzón ha dit...

Aquesta lletra no sabia que era l'abreviació més internacional, ni que provenia de la conjunció copulativa llatina "et".

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts