6 de gener del 2011

HIPÒCRATES DE COS (IV a. C) (1)

Hipòcrates

Tots sabeu qui es hipòcrates?

Va ser un metge molt important a l'Antiga Grècia, es considerava com el " papa de la medicina" A continuació us redacto informació sobre aquest. En aquesta entrada aprofito més per centrar-me més a la seva biografia i us aniré avançant la informació en la propera entrada.


Hipòcrates ( 460 aC - 370 aC) de Cos va ser un metge de l'Antiga Grècia del segle de Pèricles. És considerat una de les figures més destacades de la història de la medicina, i és conegut com el "pare de la medicina".

Els historiadors accepten que Hipòcrates va néixer a voltants de l'any 460 aC a l'illa grega de Cos i que fou un cèlebre metge i professor de la medicina.




l'Illa Cos, Niseros i Tilos

Hipòcrates és considerat el primer metge que va rebutjar les supersticions , llegendes i creences que assenyalaven les forces sobrenaturals o divines com a causa de les malalties. Els deixebles de Pitàgores els consideraven com l'home que va unir la filosofia i la medicina. Va separar la disciplina de la medicina de la religió, creient i argumentat que la malaltia no era un càstig infligit pels déus, sinó la conseqüència de factors ambientals, la dieta i els hàbits de vida.

Hipòcrates sí que va treballar amb moltes conviccions basades en el que avui en dia se sap que era una anatomia i una fisiologia incorrectes, com per exemple la teoria dels quatre humors, el colèric, el melancòlic, el sanguini i el flemàtic.



Maria del Mar Bonet té una cançó on hi apareixen aquests referents. La podeu escoltar i cantar seguint la lletra que teniu sota el vídeo.




Jo tenia un mal ben dins el cor
i a un metge encomaní tot el meu cos;
en comprovar que tot era al seu lloc
així, improvisà les conclusions:

Si vol, pot fer
com fa tota la gent:
deixar tots els plaers,
morir una mica abans.

Savis han dit
que el peix era roí,
que l’oli era un verí,
i el vi pecat mortal.

Com que el doctor em va guarir d’un cop,
brindàrem per Hipòcrates, tots dos
tot recordant cançons a cada glop
de Creta, de l’Alguer i d’altres llocs.

El vi també
dansava en els tonells
brindant pels seus parents,
les vinyes prop del mar.
El Penedès
volia vi arlès
i a Dènia el moscatell
retsina demanà.


Ester Martín
1r Batx

16 comentaris:

Sofia Pineda ha dit...

Molt interessant aquesta entrada! :)

Ja sabem que Hipocrates era el primer en introduir la medicina en la vida dels humans i ell era basicament el que deia que no et provocaven els mals i lo bo els deus! ...

Molt bona entraada!

Alba Bueno ha dit...

No sabia que Hipòcrates era un dels metges més importants de Grècia. També he apres, com ja ha dit la meva companya, que ell va dir que les malalties no eren castigs divins sinó que eren provocats per la mala alimentació, per l'ambient, etc.
Molt interessant aquesta entrada.

Irene Sánchez ha dit...

Molt interessant, em sonava hipòcrates pero mai pensaria que era un metge tan important!

Eduard de Ferrater ha dit...

Jo coincideixo amb les meves companyes amb que era un metge molt importatn però el que no sabia era que Hipòcrates és considerat el primer metge que va rebutjar les supersticions , llegendes i creences que assenyalaven les forces sobrenaturals o divines com a causa de les malalties i això que ell va dir que les malalties no eren castigs divins sinó que eren provocats per la mala alimentació i molt maca la cançó

Marc Castañeda ha dit...

Sabia una mica de Hipòcrates pero de tot el que va treballar i això no ho sabia. No pensava que fos tan important en l'Antiga Grècia i que fos filòsof apart de metge.

Núria Garzón ha dit...

Aquesta publicació es molt interessant.
Jo no sabia que Hipòcrates era un metge de l'Antiga Grècia i que es considerava el pare de la medicina. I el van considerar com el primer metge que va explicar en fets que les malalties no eren pels castics de déu, si no que eren ambientals i de mala nutrició.

abigail ha dit...

Molt bona entrada!
el video està molt bé m'agrada quan diu: Savis han dit que el peix era roí, que l’oli era un verí,i el vi pecat mortal.

Unknown ha dit...

La filosofia grega és tot un afer interessantíssim. Molt bona entrada

Unknown ha dit...

Perdó, això és medicina, tanmateix, els grecs eren grans estudiosos de qualsevol ciència.

Laura Juncà ha dit...

He trobat aquesta entrada interessant.
Ja sabia alguna cosa, però so sabia que fos el primer metge que digues que les malalties no tenien res a veure amb un càstig dels deus sinó que era la conseqüència de factors ambientals, la dieta i els hàbits de vida.

Miquel Pou ha dit...

Mai hagues imaginat que Hipòcrates era un dels metges més importants de Grècia, l'entrada està molt treballada!

Unknown ha dit...

No sabia que Hipòcrates era un dels millors metges i mes importants de Grecia

Maria Carreras ha dit...

Com molta gent ha dit jo tampoc sabia que era un gran metge. A més com algu a dit és interesant que digués que les malalties són causades per la mala alimentació i no pas castigs divins. Per cert la cancó molt maca!

Mireia Cutura ha dit...

És molt interessant la divisió que va fer de la medicina i la religió Hipòcrates. És un gran gest, i gràcies a ell em evolucionat en la medicina. I m'agrada la manera en què la Maria del Mar Bonet explica tot el que passava.
Bona entrada =)

Llúcia Gómez ha dit...

Jo sí que havia sentit a parlar de Hipocrates i savia que era un metge important, però que ho fós tant no ho savia! Em sembla molt bé que ell digués que les malelties no les creaben els déus perquè si no fós per ell potser encara estariem creient-nos aquestes coses.

Unknown ha dit...

Una entrada com aquesta ens demostra lo importants que han estat els grecs en el nostre present... la edecina és una de les coses més importants actualment i prové dels grecs. Hipòcrates segurament tindrà a veure, amb la paraula hiopocresia. m'ho suposo, moltes vegades alguns termes van relacionats amb persones importants. Bona feina!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts