L’AMOR A L’ANTIGA ROMA

Quan pensem en l’amor a l’antiga Roma, ens podem imaginar escenes romàntiques com a les pel·lícules, però la realitat era molt mes complexa. El món romà estava ple de normes, jerarquies, interessos polítics…però també de passió, poesia i de drama. Els romans estimaven i ho feien de una manera molt seva.

CASAR-SE PER AMOR

El matrimoni romà era en la majoria dels casos, un acord econòmic o polític. Les famílies pactaven les unions pensant en el prestigi i el poder que podrien guanyar. Les dones es casaven molt joves, sovint amb homes molt més grans, i no tenien gaire dret a opinar.
Estimar-se dins del matrimoni no era ni necessari ni esperat. Per això molts buscaven el desig i la passió fora d’aquest marc, amb amants, esclaus o altres figures socials. Hi havia parelles que sí es portaven be i que s’estimaven, però no era gaire comú.

OVIDI, EL MESTRE DE L’AMOR

Ovidi, el famós poeta romà, va ser una de les figures més destacades a l’hora d’explorar la naturalesa de l’amor. Les seves obres, com L’Art de l’amor i Les Heroides, mostraven una visió de l’amor molt diferent de la convencional. Ovidi animava els romans a gaudir de l’amor lliurement, a seduir i a explorar els desitjos de manera apassionada. 

A través dels seus escrits, ens parla de l’amor com un joc ple de seducció, passió i fins i tot enganys. No obstant això, la seva visió de l’amor no era només superficial, sinó que també tocava els conflictes i els drames que poden sorgir en les relacions, com el desig no correspost o l’infortuni d’un amor impossible.

L’AMOR FORA DEL MATRIMONI: AMANTS I ESCLAUS

Com que l’amor romàntic no era esperat dins del matrimoni, molts romans trobaven la passió fora d’aquestes unions. Les relacions extramatrimonials eren bastant comunes, i molts homes i dones tenien amants. A més, els esclaus també podien ser objecte d’amor, tot i que la seva llibertat estava restringida. Les relacions entre amants o amb esclaus eren àmpliament acceptades, fins i tot si no seguien les normes socials tradicionals. Aquestes relacions eren a vegades amagades, però sempre tenien una gran càrrega emocional, i les històries d’amor no correspost o tràgiques eren habituals a la literatura romàntica de l’època.

LES DONES I L’AMOR 
En una societat patriarcal com la romana, les dones tenien poc poder dins del matrimoni. La seva principal funció era garantir l’estabilitat familiar i la continuïtat dinàstica. No obstant això, algunes dones romanes, com les poetesses o figures influents de l’època, van saber aprofitar les seves relacions amoroses per guanyar poder i influència. Ovidi mateix fa referència a algunes figures femenines que utilitzaven l’amor com una eina per aconseguir els seus objectius. Així, malgrat les restriccions socials, les dones trobaven maneres d’expressar els seus desitjos amorosos.

UN AMOR ENTRE LA PASSIÓ I 
LA SOCIETAT
En resum, l’amor a l’antiga Roma era un sentiment complex que no seguia les regles de les pel·lícules romàntiques. Si bé el matrimoni sovint no era basat en l’amor, l’existència de relacions extramatrimonials, amants i la poesia d’autors com Ovidi revelen una visió de l’amor que era, alhora, una expressió de passió i un reflex de les tensions socials i polítiques de l’època. L’amor romàntic, tal com el coneixem avui, va començar a forjar-se en aquest context de complexitat, llibertat i prohibicions.

CONCLUSIÓ

En definitiva, l'amor a l'antiga Roma era un reflex de les tensions entre les expectatives socials i els desitjos personals. Mentre que el matrimoni era sovint un acord pràctic i polític, les relacions amoroses fora del matrimoni, les passions secretes i les influències literàries d'autors com Ovidi van ajudar a donar forma a la visió romàntica de l’amor. Tot i les estrictes regles socials, l'amor a Roma no era només una qüestió de deures, sinó també d'emocions profundes, de passió i de subversió, que encara influencien com entenem l'amor en l'actualitat.

Què en penseu? Creieu que les restriccions socials que imposaven els romans sobre l’amor han influït en la manera com concebem les relacions avui en dia?

Berta Guinart

1r batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA