L'ALIMENTACIÓ A L'ANTIGA GRÈCIA

La gastronomia és un aspecte fonamental de la cultura de qualsevol societat i l'antiga Grècia no es una excepció. L'alimentació dels grecs de l'Antiguitat es va caracteritzar per la variació d'aliments que consumien i per la importància que donaven a a dieta i la salud. Aquesta gastronomia s'ha mantingut al llarg dels segles com una referencia a la cuina mediterrània, era molt diferent de la que coneixem actualment. Es caracteritzava per ser més saludable, ja que es basava en productes naturals i frescos. 







     




Menàdes i sàtirs participant en un banquet

  • La dieta
La dieta dels grecs es basava en tres pilars fonamentals: el pa, el vi, i l'oli d'oliva. El pa era la base de l'alimentació i es consumia en grans quantitats. El vi es consumia en petites quantitats i es barrejava amb aigua per rebaixar-ne la graduació alcohòlica. I l'oli d'oliva es feia servir per cuinar i amanir els plats. 
Un altre element important de la dieta grega eren els llegums, com els cigrons, les llenties o els pèsols. A més, es consumien verdures i hortalisses com l'enciam, la col, el cogombre o la pastanaga. També consumien carn, principalment de xai i porc, i peix, que se servia fresc o en conserva.

Les postres no eren una part important de la dieta, però tot i això, es consumien fruites com raïm, figa, magrana o el meló. També es consumien fruits secs com les nous a les ametlles. 













Sátirs fent vi
  • Els aliments que cultivaven:
- Oliveres: era fonamental a la dieta grega i s'utilitzava tant per cuinar com per amanir plats.
- Raïm: S'utilitzava principalment per produir vi, una beguda apreciada a la cultura grega.
- Cereals: cultivaven principalment el blat i ordi, que s'utilitzaven per elaborar pa i altres productes de planificació.
- Llegums: els cigrons, llenties i faves eren molt consumits i s'utilitzaven per elaborar plats com el guisat de llenties.
- Fruites: Les mes comunes eren pomes, peres, magranes i figues, que es consumien tant fresques com a postres. 
- Verdures: Les mes comunes eren els espinacs, enciams, pastanagues i cebes.
- Peix: La pesca era una activitat molt important a la cultura grega i el peix es consumia fresc o sec i salat.

A l'antiga Grècia, l'esmorzar era considerat un dels àpats més importants del dia. El grecs creien que era essencial començar el dia amb un menjar nutritiu i equilibrat que els proporciones l'energia necessària per fer front a les tasques diàries. L'esmorzar grec tradicional es compon d'aliments saludables com ara pa integral, olives, formatge feta, mel, iogurt i fruites fresques. Els grecs son coneguts pel seu amor per productes làctics, per la qual cosa es comú trobar iogurt i formatge feta a gairebé tots els menjars. 
Una de les receptes mes populars és el tsoureki, un pa dolç trenat amb gust de vainilla i taronja, que se serveix amb mel i nous. També es comú trobar bougatsa, un pastís de pasta de full de crema pastissera i empolvorat amb canyella i sucre glaç.














Escena en un mercat

A partir de tot això, també tenen altres tradicions interessants relacionades amb l'esmorzar. Per exemple, és comú que els grecs esmorzin en companyia d'amics i familiars, i que passin molt de temps gaudint i conversant mentre assaboreixen els seus aliments. També, es comú que es prenguin el seu temps del seu cafè, ja sigui a una cafeteria o a una casa.

La seva rutina alimentària es dividia en tres àpats principals:
  1. Akratisma (esmorzar): Solia ser lleuger i consistia en pa d'ordi (a vegades sucat en vi) acompanyat de figues, formatge...
  2. Ariston (dinar): Era un àpat més complet que podia incloure pa, formatge, fruites, peix, ous i llegums. 
  3. Deipnon (sopar): Incloia cereals, (com pa o farinetes d'ordi), verdures, llegums, formatge, carn (especialment xai, cabra o porc), i vi, que es barrejava amb aigua. 
Els rics podien gaudir d'un banquet amb plats més elaborats i carns mes variades.
  • Celebracions
Celebraven nombroses festivitats religioses en les quals el menjar tenia un paper principal, com per exemple: 

Els Simposis:
-Eren reunions socials exclusives per a homes d'aristocràcia on es combinava el menjar, la beguda i la conversa filosòfica. Tot i que menjar no era el focus principal, se servien fruits secs, formatge, olives i carns lleugeres.

Aquí us deixo un vídeo el qual explica quins son els aliments de l'antiga Grècia, espero que us serveixi.


Maria Cruz
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA