L'ALIMENTACIÓ A L'ANTIGA GRÈCIA
La gastronomia és un aspecte fonamental de la cultura de qualsevol societat i l'antiga Grècia no es una excepció. L'alimentació dels grecs de l'Antiguitat es va caracteritzar per la variació d'aliments que consumien i per la importància que donaven a a dieta i la salud. Aquesta gastronomia s'ha mantingut al llarg dels segles com una referencia a la cuina mediterrània, era molt diferent de la que coneixem actualment. Es caracteritzava per ser més saludable, ja que es basava en productes naturals i frescos.
- La dieta
La dieta dels grecs es basava en tres pilars fonamentals: el pa, el vi, i l'oli d'oliva. El pa era la base de l'alimentació i es consumia en grans quantitats. El vi es consumia en petites quantitats i es barrejava amb aigua per rebaixar-ne la graduació alcohòlica. I l'oli d'oliva es feia servir per cuinar i amanir els plats.
Un altre element important de la dieta grega eren els llegums, com els cigrons, les llenties o els pèsols. A més, es consumien verdures i hortalisses com l'enciam, la col, el cogombre o la pastanaga. També consumien carn, principalment de xai i porc, i peix, que se servia fresc o en conserva.
Les postres no eren una part important de la dieta, però tot i això, es consumien fruites com raïm, figa, magrana o el meló. També es consumien fruits secs com les nous a les ametlles.
Sátirs fent vi
- Els aliments que cultivaven:
- Oliveres: era fonamental a la dieta grega i s'utilitzava tant per cuinar com per amanir plats.
- Raïm: S'utilitzava principalment per produir vi, una beguda apreciada a la cultura grega.
- Cereals: cultivaven principalment el blat i ordi, que s'utilitzaven per elaborar pa i altres productes de planificació.
- Llegums: els cigrons, llenties i faves eren molt consumits i s'utilitzaven per elaborar plats com el guisat de llenties.
- Fruites: Les mes comunes eren pomes, peres, magranes i figues, que es consumien tant fresques com a postres.
- Verdures: Les mes comunes eren els espinacs, enciams, pastanagues i cebes.
- Peix: La pesca era una activitat molt important a la cultura grega i el peix es consumia fresc o sec i salat.
A l'antiga Grècia, l'esmorzar era considerat un dels àpats més importants del dia. El grecs creien que era essencial començar el dia amb un menjar nutritiu i equilibrat que els proporciones l'energia necessària per fer front a les tasques diàries. L'esmorzar grec tradicional es compon d'aliments saludables com ara pa integral, olives, formatge feta, mel, iogurt i fruites fresques. Els grecs son coneguts pel seu amor per productes làctics, per la qual cosa es comú trobar iogurt i formatge feta a gairebé tots els menjars.
Una de les receptes mes populars és el tsoureki, un pa dolç trenat amb gust de vainilla i taronja, que se serveix amb mel i nous. També es comú trobar bougatsa, un pastís de pasta de full de crema pastissera i empolvorat amb canyella i sucre glaç.
Escena en un mercat
A partir de tot això, també tenen altres tradicions interessants relacionades amb l'esmorzar. Per exemple, és comú que els grecs esmorzin en companyia d'amics i familiars, i que passin molt de temps gaudint i conversant mentre assaboreixen els seus aliments. També, es comú que es prenguin el seu temps del seu cafè, ja sigui a una cafeteria o a una casa.
La seva rutina alimentària es dividia en tres àpats principals:
- Akratisma (esmorzar): Solia ser lleuger i consistia en pa d'ordi (a vegades sucat en vi) acompanyat de figues, formatge...
- Ariston (dinar): Era un àpat més complet que podia incloure pa, formatge, fruites, peix, ous i llegums.
- Deipnon (sopar): Incloia cereals, (com pa o farinetes d'ordi), verdures, llegums, formatge, carn (especialment xai, cabra o porc), i vi, que es barrejava amb aigua.
Els rics podien gaudir d'un banquet amb plats més elaborats i carns mes variades.
- Celebracions
Celebraven nombroses festivitats religioses en les quals el menjar tenia un paper principal, com per exemple:
Els Simposis:
-Eren reunions socials exclusives per a homes d'aristocràcia on es combinava el menjar, la beguda i la conversa filosòfica. Tot i que menjar no era el focus principal, se servien fruits secs, formatge, olives i carns lleugeres.
Aquí us deixo un vídeo el qual explica quins son els aliments de l'antiga Grècia, espero que us serveixi.
Maria Cruz
1r Batx
Comentaris