12 de febrer del 2015

L'ORIGEN DE LA VIA LÀCTIA

Escultura de Zeus
Zeus era molt faldiller, com podem saber arran de les seves aventures amb Leda o Europa i li agradava estar amb dones, sempre li fou infidel a Hera, la seva esposa. 

Un dia, Zeus es fixà en Alcmena, mortal filla del rei Electrió, i quan el seu marit, Amfitrió, no era a casa, ell hi va anar i va tenir relacions amb ella. Quan Amfitrió va arribar a casa també s'uní amb la seva esposa i aquesta es quedà embarassada dels dos alhora. El fill de Zeus es digué Heràcles, també conegut com a Hèrcules i el fill d'Amfitrió, Ificles.



Estàtua d'Hèrcules feta
per Gilles-Lambert Godecharle
Segons el mite, Hèrcules fou el fill preferit de Zeus, cosa que a Hera enfurismava ja que no li agradava que el seu marit estimés tant un fill amb una altra dona que no fos ella. Per això, va fer que Hèrcules no nesqués fins al desè mes de gestació. No contenta amb això, quan Hèrcules era molt petit, Hera li envià dues serps perquè el matessin, però el petit, al ser fill de Zeus, les va estrangular amb les seves mans i va poder sobreviure.

 Recordem que Hèrcules és fill d'una mortal i la única solució perquè no ho fos, era que Hera li donés el pit, cosa a la qual ella es negava. 



Vista de la Via Làctia des de la Terra
Quant al final del mite hi ha dues versions. Una d'elles és que Hermes, el missatger dels déus portà Hèrcules a la nit amb Hera i mentre aquesta dormia, li donà de mamar a Hèrcules, quan Hera es despertà i s'adonà de què estava passant, va retirar ràpidament el seu pit, que encara desprenia llet, i es va escampar per tot l'univers, formant així, la Via Làctia.


Hera donant el pit a Hèrcules
La segona versió del mite explica que un dia Hera i Atena passejaven per un camp, quan es trobaren un infant i Atena la va convèncer perquè li donés el pit. Hera va acceptar, però el nen, Hèrcules, va xuclar tant fort que li va fer mal i va haver de retirar-se el pit, escampant una altra vegada la llet per tot l'univers. 




Ioana Sofrea  
1r Batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Ostres Ioana! Jo sabia la història del famós heroi Hèrcules i les seves aventures i treballs, però no sabia que això tingués alguna cosa a veure amb la Via Làctia. Molt interessant!!

Anònim ha dit...

Ostres Ioana, no tenia ni idea d'aquest mite i el trobo molt bonic i original que a causa de que s'escampés la llet del pit d'Hera sorgís la Via Làctia. Bona entrada!

Unknown ha dit...

La veritat és que no en sabia res d'aquest mite. M'ha agradat saber un altre mite i també l'origen de la Via Làctia, molt interessant!

Unknown ha dit...

Que interessant l'origen de la vida làctea. Molt bona!

Sara ha dit...

Ioana! He trobat que ha set una entrada molt interessant, m'ha agradat saber que aquest és l'origen de la via làctia. Em la teva entrada apart de saber un mite, es saben altres coses que també et poden servir, i poden ser interessants.
Molt bona!!

Cecília ha dit...

Només sabia el segon final del mite, però he trobat que el principi esta molt be! Se sap perquè el continent d'Europa es va anomenar com aquest mite?

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts