26 de febrer del 2015

LA FARGA DE VULCÀ: MART I VENUS

Venus, la més bella de les deesses, havia rebut com espòs per disposició de Júpiter el menys agraciat dels déus, Vulcà, el déu de la forja, que era coix i sempre caminava ensutjat i suós a causa del seu treball. 


VENUS I VULCÀ de Sandro Botticelli. 

Era previsible que la bella deessa de l'amor enganyés al seu espòs amb joves divinitats de trobades dels dos amants tenen lloc de nit, d'amagat de l'espòs, però en una d'elles es van demorar més previst  i van donar lloc al fet que Helis, el déu Sol, identificat posteriorment amb Apol·lo, els sorprengués. 


DÉU MART de Velázquez
VULCÁ de Rubens
EL NAIXEMENT DE VENUS de Sandro Botticelli
Helis va acudir a la farga per assabentar a Vulcà de l'adulteri de la seva esposa amb Mart. L'enganyat déu va tramar una venjança afrontosa. Valent-se de la seva gran habilitat com a orfebre, els va tendir un parany que va consistir en fabricar una finíssima xarxa que només ell podia manejar i que va instal·lar en el jaç on els amants es trobaven. 


Venus i Mart
Després va anunciar a Venus que partia per a un viatge. La deessa, confiada més que mai, es va citar amb Mart. Quan tots dos amants estaven al llit, Vulcà, que aguaitava, va tancar la xarxa encadenant-los i immobilitzant-los en ella. 
A continuació, va avisar els altres déus de l'Olimp perquè presenciessin el festeig i vergonyós espectacle. Quan Vulcà va consentir a retirar la xarxa, la deessa Venus va escapar avergonyida cap a les seves possessions de Xipre mentre que Mart es va dirigir a la seva terra de Tràcia. 

                             

Lioba Sallés
1r Batx 

5 comentaris:

Júlia Rama Vilaró ha dit...

Lioba la teva entrada és genial! Només sabia del casament de Venus amb Vulcà. Però no sabia l'història qué seguia. M'ha agradat molt.

Anònim ha dit...

Que xula! no havia sentit mai a parlar d'aqeust mite.. només coneixia el de Pandora, o sigui el que Hefest li dóna forma a Pandora. M'ha agradat coneixe'l.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! Una explicació del mite molt ben feta.

Unknown ha dit...

L'entrada és molt xula, lioba!! M'ha cridat l'atenció que en aquella època la gent també fes l'adulteri

Unknown ha dit...

Entenc doncs, que Venus va haver-se de casar amb Vulcà a la força. És injust haver de forçar-te a estar amb algú que no estimes, i que a més a més, si mantens relacions sexuals amb algú de la teva preferència, se't castigui per això.
Quant a les obres que has adjuntat a l'entrada, les trobo molt interessants i detallades, m'encanten.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts