24 de febrer del 2015

PEGÀS

En la mitologia grega fou un cavall alat que va néixer del coll de Medusa. El seu nom prové d'una paraula grega que significa manantial ja que es creia que allà on el cavall trepitjava, de la seva petjada en sortia aigua.

Era un cavall blanc indomable, per això suposava un repte per a qualsevol que el volgués venir com per exemple, Belerofont.

Aqueça heroi greg estava obsessionat amb capturar a Pegàs fins que una nit Atena li donà la solució, una corta d'or per domar-lo conventint-lo així  en el seu fidel company. Fins que Belerofont ambiciós va voler ser déu i amb Pegàs intentà pujar a l'Olimp. 

Quan Zeus va saber les seves intencions va enviar un insect o un raiga, segons la versió, perquè piqués Pegàs. Per això aquest es va poder escapar i Belerofonte va morir.


Belerofonte i Pegàs d'Alexander Andreyevich Ivanov (1829) 

Però cert dia en el Mont Helicó es celebrava un concurs de veus precioses, ho eren tant que la muntanya creixia. Al veure-ho Posidó demanà a Pegàs que donés un cop a la muntanya, però un cop ho va fer no solament aconseguí que la muntanya parés de créixer sinó que a més en sorgí una font, la font Hipocrene, que es creia que era l'amagatall de les Muses i per tant la seva aigua inspirava els artistes.


Pegàs i les Muses a Helicó.

En quedar lliure, Pegàs va viure a l'Olimp amb el déus i s'encarregava de dur el raig de Zeus així com de conduir el carro d'Aurora que anuncia abans de l'alba l'arribada del seu germà Heli i per tant l'arribada del dia.  Fins que amb el pas del temps Zeus el va convertir en una constel·lació formada per quatre brillants estrelles. 

Constel·lació de Pegàs.


Aquí teniu un vídeo per ampliar el mite de l'origen de Pegàs. 

Valery Valencia
1r Batx

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo fa un quant temps també vaig fer una entrada sobre Pegàs, i em va encantar. Trobo que és un cavall tant elegant i no se... aquest cavall m'encanta!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts