27 de febrer del 2015

DIONÍS I EL MITE DEL SEU NAIXEMENT

Dionís és fruit de la unió entre el déu Zeus i  la mortal Sèmele filla de Cadme. Sèmele li va demanar a Zeus que li mostrés tot el poder que ell tenia i Zeus ho va fer, va mostrar tot el seu potencial. Però Sèmele va morir de la por que sentia per tots els llampecs i la força que Zeus estava utilitzant en la seva demostració. Aleshores Zeus va descobrir que la humana estava embarassada, va agafar el nadó de la seva panxa i se'l va cosir a la cuixa. I segons el mite, després de sis mesos Dionís va néixer.



                                           Sebastiano Ricci, la mort de Sèmele. 

Però quan el petit Dionís va néixer, Hera es va enfadar i va demanar als titans que matessin al que serà el déu del vi. Doncs els Titans van fer la seva feina, el van agafar i el van matar. El van tallar a trossos, els van cuinar i se'ls van menjar però deixant el cor apart. I al  veure tal crueltat, Rea la mare de Zeus, va tornar a ajuntar els diferents trossos, causa de algunes deformitats que té Dionís.
Aquest final té una altra versió, la qual és que Rea amb el cor el va refer, per això deien que tenia una gran bellesa.
Dionís, un cop va reviure, tornà a la seva mare del món dels morts per traslladar-la a l'Olimp on va viure immortal amb el nom de Tíone. Dionís es va convertir en el déu del vi. Més tard es va casar amb Ariadna després que Teseu l'abandonés a l'illa de Naxos.


              Dionís al museu del Louvre, París.



Dionís també es pot anomenar Bacus, i ha arribat a ser tant famós que fins i tot li dóna nom a una des les atraccions principals del famós parc "Port Aventura". L'atracció es diu Furius Baco, aquí teniu un link amb la informació de l'atracció per si algun dia aneu a Port Aventura. 

Júlia Rama
1r Batx

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Coneixia la primera part del mite però això de que Zeus es va cosir el nadó a la cuixa no. I em sembla molt desagradable... tot i que fos per una bona causa. M'ha agradat l'entrada.

Cecília ha dit...

No sabia que també hi havia un déu del vi, trobo que alguna marca podria aprofitar-ho per fer propaganda o per posar el nom de Dionís en algun dels seus vins... potser ja ho han fet i jo no en sé res eh! :)

Unknown ha dit...

No en sabia l'existència del déu del vi, això vol dir que l'alcohol devia ser molt important per ells.

Anònim ha dit...

Que Sèmele moris de la por es molt impactant però el que es més impactant es que Zeus es cosís a Dionís a la cuixa i aquest arribes néixer. No sabia tot això i ara he descobert més coses. Boa entrada!

Unknown ha dit...

Realment ho he trobat una mica desagradable i fins a cert punt impactant. Tot i això, m'ha agradat conèixer el mite. N'havia sentit a parlar, però amb aquesta entrada he ampliat el meu coneixement. Bona entrada!!

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant!
Una curiositat és que Dionís solia ser representat en les pintures sense roba i quasi sense i amb una corona de fruits. També, podia portar diferents tipus de recipients amb vi.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts