18 de febrer del 2015

LA MODA A L' ANTIGA GRECIA

Tenim la idea de que els grecs és vestien tant sols amb un llençol sobre el cos, però aquest "llençol"; podia suposar diverses coses segons com era o el portaves. Principalment les túniques, solien ser de llana artesana, seda o lli egipci. Hi havia moltes altres peces de roba i tipus de vestits, però la moda no és que fos de màxima importància. Jo he seleccionat els tipus de vestimenta o vestits mateixos que he cregut més destacats. 
 quito 

Quito

El quito era un vestit tant per homes com per dones. Estava cosit pels costats Al principi era de llana i no massa ample, però amb el pas del temps és va anar modernitzant; fent-los de lli i amples, així s'hi podia portar un cinturó i crear plecs decoratius. Moltes dones combinaven el quito amb el peple, que veurem què és a continuació. 


Peple

El peple era una túnica de llana que portaven les dones, i que era sense mànigues. No estava cosida pels costats. Aquest tipus de vestimenta era més habitual amb les dones de classe normal i baixa. També ho duien algunes esclaves. Una curiositat del peple, és que actualment aquesta peça de vestir s'ha adaptat al peplum; una peça o vestit ajustat fins a la cintura que després fa un volum amb volants. Durant els últims dos anys s'ha vist a moltes passarel·les i catifes vermelles. 

Com és posava un Peple Jònic 

Peplum actual
Vestits masculins

El vestit de l'home grec no era gens ajustat, normalment era un rectangle de tela que és posava sobre el cos lleugerament. De tant en tant s'hi afegien armadures. 


Himatió 



Lhimatió va ser una peça de roba pròpia dels homes d'Atenes, del tercer al segon segle ja que la cultura va tornar a la simplicitat. Els homes més grans vestien especialment aquesta peça. Estava confeccionat amb llana.

Es col·locava rodejant el cos amb una part plegada sobre l'espatlla de manera que deixava un braç completament lliure i descobert. Algunes dones casades també ho duien però portant més plecs com a caputxa.
A part d'aquestes peces de roba, n'hi havia de molts altres tipus però que són menys rellevants. Aquest vídeo explica una mica com eren les peces antigues i n'ensenya algunes que s'han adaptat a l'actualitat. 


Júlia Castro 
4t ESO

4 comentaris:

Cecília ha dit...

Hola Júlia, m'ha agradat molt aquesta entrada. No sabia que l'actual peplum fos abans el peple. Sincerament, m'agrada més el grec que no pas el que tenim ara.

Trobo que els seus vestits devrien ser molt còmodes!

Anònim ha dit...

Que interessant lo de com es posava un peple jònic. Però no devien passar molta calor amb tanta tela?

Unknown ha dit...

Realment no m'havia imaginat que a l'antiguitat hi hagués tanta varietat en les peces de vestir, tant masculines com femenines. Jo també crec que amb tanta tela deurien passar calor. I, els vestits eren els mateixos durant tot l'any p canviaven?

Unknown ha dit...

El que va canviar durant el pas dels anys no va ser precissament l'estil de vesitir, sinó la manera com s'el posaven, fent una forma o altre, i sobretot el tipus de tela.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts