3 de febrer del 2015

VESTIMENTA DELS ROMANS


L'home:

Vestimenta d'un home
Vestien d'una  peça   de   llana blanca, gruixuda a l’hivern i fina a l’estiu, de forma el·líptica i molt complicada de posar, fins al punt que calia l’ajut d'un esclau.

Va ser substituïda, per vestits més pràctics que permetien més llibertat de moviment, com capes o capots amb caputxa o sense i mantells.

La toga era una peça que només podia ser utilitzada per un ciutadà romà. Aquest element va començant sent molt senzill, la seva utilització  era simple i només s'enrotllava el cos, però va pasar a ser una vestimenta per reunions formals, o cites importants. 
  La dona:
Vestimenta d'una dona
La dona vestia amb túniques llargues de lli o llana decorades amb algunes sanefes pintades o teixits amb fil de color, i sovint portava un davantal sobre del vestit. El vestit els hi arribava als genolls o fins als peus. Portaven un mantell que feia d’abric. Les sacerdotesses duien un mantell que els tapava el cap i l’esquena i anava agafat per un casquet. El vestit anava cenyit a la cintura a amb un cinturó i decorat amb uns penjolls.


Vestimenta dels nens
La roba interior femenina  consistia en una camisa i una fascia pectoralis per sostenir el pit.

Els nens:

Els nens vestien una túnica fins als genolls i una capa si feia fred .

Portaven un encant especial al voltant del coll anomenat butlla . Se li donava quan feia pocs dies que havia nascut.

El noi ric portava una toga que tenia una vora de color morat .
Les nenes vestien una túnica amb un cinturó de llana lligada al voltant de la cintura .
Els complements
  •  Les Sabates
Els romans feien servir sandàlies de punta oberta. Però a l'aire lliure van preferir portar sabates que cobrien els seus peus.

  • La Roba interior
Instruccions de ficar el tapall

Tant els homes com les dones utilitzaven un tapall senzill (com la de Tarzán) sota la roba (a la part de baix).

La roba interior femenina  consistia en una camisa i una fascia pectoralis per sostenir el pit.


  • La Joieria
Joieria quatidiana dels romans
 Els romans, els i agradava molt les decoracions personals, només solien dur un anell, al dit anular de la mà esquerra, que els servia de segell. La impressió de l’anell tenia la mateixa validesa que la signatura dels nostres temps.

Les romanes, en canvi, portaven moltes joies al damunt: anells, agulles, acus, agulles de pit, fibulae, arracades, inaures, braçalets, collarets, monilia o torgues, fins o gruixudes cadenes d’or al coll o als turmells, periscelis.

  • Els Pentinats

  1. Els joves es deixaven créixer els primers pels fins que tenien una barba ben espessa, llavors s’afaitaven aquesta primera barba i la donaven a una divinitat. La barba, la cuidaven molt.
  2. No tots els romans seguien la moda. Hi havia algunes persones que per circumstàncies especials: els que estaven de dol i els acusats en un judici anaven bruts i mal vestits perquè volien fer pena.
  3. Els filòsofs sempre portaven barba espessa i molt llarga, seguint el costum grec.
  4. Els homes lliures solien portar els cabells curts o rapats al zero; en canvi els joves podien portar-los llargs.
  5. Les dones mai portaven els cabells curts. Sempre el portaven  recollit amb trenes lligades a dalt del cap, o al darrera de la nuca. De vegades portaven pentinats molt alts, amb diversos pisos de cabell. Les romanes es tenyien, es maquillaven i no es depilaven. Hi havia botigues especialitzades en productes de bellesa.


  6. La dona romana podia portar ventall o un para-sol.


 Aquí us deixo un vídeo on es pot ampliar la informació:


Laia Costa
4t ESO

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Encara que les peces d'hivern encara que abriguessin, jo crec que encara tindria fred. La roba interior molt complicada de posar. Bona entrada i molt interessant!

Unknown ha dit...

Aquesta entrada és molt interessant, ja que podem veure la moda en aquells temps. Algunes robes eren molt boniques, tot i que seria estrany veure els homes amb túniques. Els pentinats m'han agradat molt!

Judit Contreras ha dit...

Aquesta entrada m'ha semblat molt interessant ja que pots veure com vestien i es pentinaven antiguament, tot i que el video no es veu…
La roba es veu molt complicada de posar tot i això...
Una entrada molt interessant!!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant, però crec que hi podries afegir més informació sobre l'origen de la vestimenta que a part de ser de llana, també utilitzaven molt el lli; com va anar evolucionant la túnica en colors, formes... També d'on provenien els colors que utilitzaven per tenyir la roba com els tints d'origen vegetal o bé el color porpra que només se'l podien comprar els rics perquè era car (s'extreia del múrex)... També podries haver especificat més sobre la roba interior: la "Subucula", el "Subligar", la "Fascia" i molts més...

Anna Martí ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant, ja que t'explica com anaven vestits els Romans antigament, i també les seves joies i pentinats.
Jo encara afegiria el detall de com anaven vestits els esclaus, que duien un vestit de llana de mala qualitat i sense tenyir.

Alba Le Riera ha dit...

En aquesta entrada es pot veure que en aquella època l'aparença i el físic eren un punt important a la societat, ja que a part de ser un factor destacable, també era un símbol de la classe social a la que pertanyies, perquè depenent dels colors de la roba la tela podia augmentar de preu.
Bona feina!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts