17 de febrer del 2015

LA LEGIÓ DE L'ÀGUILA, PEL·LÍCULA I HISTÒRIA DE LA NOVENA LEGIÓ

Aquesta pel·lícula, La Legió de l'Àguila, és basada en una obra literària: L'àguila de la novena legió, una obra sobre la Roma Clàssica, publicada per la novel·lista britànica, Rosemary Sutcliff al 1954.

Mapa de l'Europa Antiga
La pel·lícula, situada al segle II d.C., tracta d'un romà llegendari, i el seu esclau celta, Esca, que comencen la recerca de la novena legió, una unitat militar de la Roma Antiga, que va desaparèixer vint anys abans en algun lloc del nord d'Escòcia sense deixar cap mena de rastre. Al capdavant de tot, com a líder d'aquesta legió que va desaparèixer, s'hi trobava un general que resultava ser el pare del llegendari. Així que s'endinsa a l'aventura per recuperar l'honor del seu pare. 

Aquesta pel·lícula, tot i que una part és fictícia, també té la seva part històrica i real. A l'Antiga Roma, hi va haver una legió romana, que va ser creada a mitjans del segle I a.C. per Pompeu. Aquesta és la novena legió (Legio IX). Estava formada per 26 homes, 24 dones i 25 nens i anaven vestits amb colors verds. El seu emblema era un toro, que estava associat amb la deessa Venus. Juli Cèsar, la va liderar per primer cop exercint com a governador de la Hispània Ulterior, és a dir, el sud de la Península. Li van assignar a ell per dur a terme la conquesta de Gàl·lia així que, va marxar juntament amb la legió cap allà un temps més tard. Allà, van estar presents tota la Guerra de les Gàl·lies

Després de la victòria final, Cèsar, va dissoldre la legió i després del seu assassinat, Octavi va reclutar als veterans de la novena legió per lluitar contra la rebel·lió de Pompeu a Sicília. Com que van fracassar a la batalla, els van enviar a la província de Macedònia. Aquesta legió, va perdurar un quant temps i va actuar en diverses guerres. 


Anys més tard, van participar a la invasió romana de Gran Bretanya liderada per l'emperador Claudi. Durant aquesta invasió, la legió, va patir moltes pèrdues i va ser reforçada un altre cop amb legionaris de les províncies germàniques. 


Actualment, els testimonis que tenim que ens puguin afirmar que la legió romana va existir ens impedeix tenir la informació necessitem. Només tenim algunes dades disperses però no podem saber del cert quan va ser el seu final. Aquesta desaparició, ha fet que els historiadors generessin un interès per saber quan va ser el final. 



Àguila de bronze trobada a les excavacions.



Aina Serra 
1r Batx

2 comentaris:

Unknown ha dit...

La veritat és que no en sabia res, ni de la pel·lícula ni de l'obra literària. M'ha agradat conèixer-la. Bona entrada, Aina!

Anònim ha dit...

Aina que interessant aquesta entrada. No n'havia sentit a parlar mai. A més pel que veig la Novena legió va participar en diverses coses prou importants. Enhorabona.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts