13 de febrer del 2015

LA FAMÍLIA ROMANA

La família romana era la base de la civilització romana. La família romana no és com l'actual, estava formada per totes aquelles persones de sang, i les que no. Com hem dit, no necessàriament havien de compartir la mateixa sang, només que estiguessin relacionats per fets de feina o relacions familiars romanes, n'hi havia prou. La base de la família era la casa, allà hi convivien tots (pare, mare, fills, esclaus, parents...).

Qui formava la família?

La família estava formada per:

Pater: Pare
Mater: Mare
Filius: Fill
Filia: Filla
Servii: Esclaus

Família Romana











Pater/Pare: El pare és el cap de la família, és l'encarregat de dirigir-la, de mantenir-la i representar-la políticament. Ell també controlava els diners de la casa, tenia autoritat sobre la seva esposa, i sobre els seus clients. 

El responsable de les famílies romanes, era la persona que tenia més edat, i que sigues maculi. Aquest paper primer el feia l'avi, però si és mort, el paper passa al pare, i així successivament.
Pares romans 

Mater/Mare: La mare era la senyora de la casa. Les mares de totes les famílies romanes havien de dependre de un home, sigui el seu marit, el seu pare, o el seu avi.

La mare era l'encarregada de fer totes les feines de la casa, i tenia com a obligació donar-li fills en el seu marit; I si li donava tres fills o més la llei romana li donava uns certs de privilegis per haver complert.

Filius/Fill i Filia/Filla: És consideraven fills, a les persones nascudes per una parella legítima. Els fills eren criats i educats pel seu pare. El pare aixecava el nen en braços, i això era considerat un símbol que significava que el pare el reconeixia com a fill o filla propi. Si el fill no era reconegut, podia ser adoptat per una altre família, però això passava amb molts pocs casos. Quan naixien, i eren reconeguts pel pare, se'ls i donava una bulla de metall que era un amulet de la sort, que els protegia.
Els fills es vestien amb una túnica petita i curta de llana, amb un cinturó.

nens Romans












Servii/Esclaus: Els esclaus no eren reconeguts com a persones, sinó com objectes. Aquests podien ser venuts o comprats en qualsevol moment.
Quan els esclaus eren lliberats per els seus amos, que eren els pares de família, passaven a tenir una fidelitat i a un lligam més proper amb la família; llavors ja començaven a ser reconeguts com a persones. 

Els esclaus romans 












Sara Noguera Garriga 
1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada interessant, Sara. És trist que els esclaus es consideressin objectes, ja que també són persones com tothom.

Cecília ha dit...

Hola Sara!! Totes les famílies tenien esclaus? Vull dir que, fins i tot les més pobres?

Unknown ha dit...

És molt interessant quan dius que tots eren part de la família però que els esclaus eren considerats objectes. És realment molt trist.
Molt bona entrada.

Unknown ha dit...

El que més m'ha sorprès d'aquesta entrada, és el rol del pare i el fill/a. Ja que havia vist fotos i pel·lícules que els homes aixecaven el seu fill/a (acabat de nàixer), doncs no he pensat mai que volia dir que el pare reconeixia el seu fill/a com a propi.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts