4 de febrer del 2015

VIL·LA ROMANA DEL CASALE

La vil·la romana del Casale és una antiga casa romana situada prop de la Piazza Armerina, a la província d'Enna, al sud de Sícilia. Des de 1997 forma part del Patrimoni de la Humanitat declarat per la UNESCO.
Situació de la Vil·la a Sicília
La seva construcció data de finals del s.III i és considerada una de les vil·les més luxoses, ja que posseeix tot un seguit de mosaics policroms repartits per les diverses estances, son els millors que s'han trobat in situ d'entre totes les restes romanes del món. L'existència de banys dins la vila fa pensar que l'habitatge pertanyia a un terratinent o algú poderós, com ara Maximinià, el governador de l'imperi des de 286 fins al 305 dC. A l'interior es van trobar dos retrats que podrien representar els membres de la família del propietari.

Aquest edifici se l'hauria d'anomenar "palau" més que vil·la: encara que estigui construït basat en l'estil de la vil·la, el nivell de riquesa que mostra i l'extensió són propis dels palaus. L'àrea excavada durant el segle XX per Paolo Orsi, que només és una part de tot el monument, ocupa uns 4000 metres quadrats, dividits entre quatre zones o grups d'habitacions on es troben els mosaics mencionats anteriorment. La primera habitació és l'entrada, que duu a les termes. Després trobem el peristil principal amb totes les estances del seu voltant.


Peristil principal
El tercer grup està situat al Sud del peristili. Allà hi ha el menjador, decorat amb mosaics on es mostren els Treballs d'Hèrcules.


Mosaic situat al menjador (triclinum)
Finalment, el quart grup situat a l'Est del peristil, és on es situen un seguit de mosaics que representen escenes de caça d'animals salvatjes a l'Àfrica. En aquesta àrea també trobem una mena de recepció que en comptes de tenir el paviment format per mosaics està fet de marbre. Un mosaic curiós d'aquesta sala és el que mostra unes dones que juguen a pilota i vesteixen uns biquinis molt semblants als que portariem avui en dia:
Noies amb biquini, mosaics de la casa.
L'estil de vida del propietari de la casa, es manifesta en tots els ambients de la casa i fan pensar en la presència de mestres africans entre els treballadors que van crear els mosaics. S'hi distingeixen diferents estils i cicles narratius: un dedicat a la mitologia i als poemes homèrics i un altre referent a la naturalesa i a la vida quotidiana de l'aristocràcia romana. Gràcies a mosaics com aquests, els experts han pogut conèixer detalls importants sobre la societat romana i la seva vida.


En aquest enllaç podeu trobar una entrada d'un altre bloc que fa una mena de visita guiada amb fotografies de què trobaríeu si visitéssiu la vil·la per dins.




Cecília Monleón Cubero
1r Batx

3 comentaris:

Anònim ha dit...

D'aquesta casa no en tenia ni idea de la seva existència. Els mosaics deuen ser impressionants!

Júlia Rama Vilaró ha dit...

Havia anat a Itàlia una vegada i no en sabia de l'existència d'aquest lloc. Seria genial tornar-hi i poder veure aquests mosaics en directe.

Unknown ha dit...

Hola Cecília, no n'havia sentit a parlar mai d'aquesta casa, o més ben dit palau! Si alguna vegada vaig a Itàlia m'agradaria visitar-la i veure tots aquests magnífics mosaics.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts