JOCS DELS NENS ROMANS

Com tots sabeu, els nens de l'època dels romans també tenien unes joguines amb què jugaven, però amb menys tecnologies que les d'avui en dia. Bé, doncs a continuació us deixo una llista dels jocs que utilitzaven aquells infants:
  • Sistrum: que era, normalment, la primera joguina que tenien els nens i nenes. Era una mena de sonall, quasi sempre de ceràmica i amb forma d'ocell.
Sistrum
  • Crepundia: eren un conjunt de peces per als nadons que es posaven sobre una corda, perquè ell els pogués agafar i algunes vegades els hi posaven a l'espatlla.
Crepundia
  • Caput et navis: consistia en tirar una moneda enlaire, i dir si sortiria cap o nau.
Monedes romanes
  • Musca aenea (mosca de bronze): consistia en tapar els ulls d'un d'ells, i havia d'atrapar els altres dient :"jo caçaré la mosca de bronze", i els altres li contestaven: "tu la sentiràs, però no l'atraparàs". Es diu així, perquè els que havien de ser caçats, havien de fer el brunzit de la mosca.

Uns nens jugant a mosca de bronze
  • Digitis micare (espuma dels dits): consistia en dir un número del 0 al 10 i que quan els dos ensenyessin les mans sumessin aquell número dit. Qui hagués encertat el número o s'hi apropés més, guanyava.
  • Orbis: consistia a fer rodar un cercle amb l'ajuda d'un bastó.
  • Alea: consistia en tirar dos daus i qui tirava el nombre més alt, guanyava. D'aquest joc surt l'expressió Alea Iacta est (la sort s'ha tirat).
  • Les nenes jugaven a cuinetes i a nines (que tenien més semblança a una dona a punt de casar-se que a un nadó, com les d'avui en dia), algunes articulades. Les noies abans de casar-se oferien les seves nines a Venus, com a senyal de que augmentaven d'estatus.
  • També jugaven a una mena de futbol, i es divertien imitant els adults, fen creure que eren gladiadors.
  • Els nens jugaven molt amb petits animals, o els mateixos animals de companyia anomenats delicium o deliciae i se'ls tenia molt de respecte.
Mireia Cutura
1r Batx

Comentaris

Aina ha dit…
No ho pensava pas que molts dels jocs als que hem jugat provenien dels romans. Hi ha molts jocs o que són iguals o molt semblants als que es juguen ara. Molt interessant l'entrada. Bona feina Mireia!
Aina ha dit…
No ho pensava pas que molts dels jocs als que hem jugat provenien dels romans. Hi ha molts jocs o que són iguals o molt semblants als que es juguen ara. Molt interessant l'entrada. Bona feina Mireia!
Ivan ha dit…
Vaja, mai hagués imaginat que els romans tenien sonalls "primitius", ni que jocs populars d'avui en dia com cara i creu (caput et navis), fessin referència aquesta época, interessant.

Ave!
Adrià ha dit…
És impresionant com els romans han influit tant en la nostra cultura i llengua, fins hi tot el nostres jocs actuals es basen en els que ells van inventar.
Bona entrada!
Adrià ha dit…
És impresionant com els romans han influit tant en la nostra cultura i llengua, fins hi tot el nostres jocs actuals es basen en els que ells van inventar.
Bona entrada!
Jony ha dit…
Es interessant veure que alguns jocs del que avui en dia encara existeixen a la nostra cultura provenen dels jocs amb els quals jugaven els nens romans com cara o creu, futbol, joc de daus o fins i tot els sonalls dels nens petits també tenen orígen romà.

Bona feina!
Nadine ha dit…
Encara que hagin passat molts anys, sempre es conserven coses com la llengua, costums... Pero no hauria arribat a imaginat que es conservessin els jocs que juguem avui en dia.

M'ha agradat aquesta entrada, le trobat molt interessant:)
Cèlia ha dit…
En realitat tots els jocs actuals són exactament iguals que els dels romans però amb noms diferents! M'agrada aquesa enrada, si més no és més propera a nosaltres (alguns més que d'altres). :)
Meri ha dit…
Molt interessant la vritat, mai m'havia posat a pensar en les joguines que podrien tenir els romans a la seva època. La que més m'ha cridat l'atenció ha sigut el "sonall".
Bona feina Mireia!
Maria Rodriguez ha dit…
És increïble com han anat quedant-se els jocs dels romans fins l'actualitat i encara que hagin passat molts anys es conserven moltes coses.
La veritat és que mai hauria imaginat que els jocs també es conservessin.

És força interessant aquesta entrada, ja que ja va bé saber coses noves. M'agrada molt
Alba M. ha dit…
Tan la parla, com les costums... fins i tots els jocs ja venen des de temps inmemorables! Si no hagués sigut pels romans, que seriem ara? Es algo fàcil de plantejar-se veien totes auqestes entrades!

Gràcies Mireia per l'entrada, m'ha semblat molt interessant :)
Anònim ha dit…
Dels romans hem adoptat moltes coses , la llengua, les termes, algunes construccions d'aquella època com temples ...
però no hagués imaginat mai que també aguéssim adoptat els jocs !
els romans estan per tot arreu
Unknown ha dit…
Realment sorprenent. Els jocs a què jugaven els antics romans de petits són fabulosos!
Alba Bueno ha dit…
Una entrada molt interessant, sobretot perquè amb la descripció de cada joc t'adones que encara que els noms canvien, tenen semblances als jocs que juguem a l'actualitat.
María Jiménez ha dit…
Jo no savia que els jocs amb els que hi juguem ara, a son una referència als dels antics grecs. Molt bona entrada.
abigail ha dit…
molt bé!
aquest romans també tenien una manera de passar el temps. el joc em es casi el mateix que tenim al igual que ells és el de: Caput et navis, que és el de cara o creu. o el de Musca aenea, que és com el de busca " la gallina siega" que consisteix en buscar a la gant igual.
la veritat és que està molt be aquest jocs! :)
Sofia Pineda ha dit…
Està molt bé aquesta entrada!!
Són molt curiosos els jocs que jugaven en aquells temps que ara, els nens d'avui en dia, alguns d'aquests jocs els trobarien una mica aborrits com tirar un dau. Però és molt interessant veure com han canviat MOLT les coses.
naual.T ha dit…
Ostres tu que original, m'imaginava que els nens i nenes romans juagaven però no en sabia de l'existència d'aquest tipus d'objectes per a jugar i segurament s'ho devien passar igual de bé que amb els jocs que avui en dia els nens juguen.

Laura Lucas, Naual Talibi
Eduard de Ferrater ha dit…
està molt be perquè tot i que canviïn els noms el joc segueix fent-se servir aquí en la nostre època o fins i tot en el futbol com és el Caput et navis ( per decidir qui saca o tria camp)
Unknown ha dit…
Bona entrada!

.Els jocs per el que es veu son bastant divertits,i les explicacions estan molt ben explicades.
Llúcia Gómez ha dit…
És interessant que moltes de les nostres joguines fossin molt semblants a les que teniem quant erem petits i alguns trobo que eren molt més macos que els que teniem ara, el de la mosca de bronze, és igual que el joc de Marco Polo.
Núria Garzón ha dit…
Aquesta entrada m'ha agradat molt.
Encara hi ha gent que per estriar a sort, fa això de tirar una moneda enlaire i deia cara o creu i desprès el que la llençada diu el que surt. També es juga a la mosca de bronze però ara hi ha gent que li diu Marco i Polo.
Anònim ha dit…
Apa tu que són de divertits aquests jocs, no m'imaginava pas que els jocs fossin tant semblants

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES