28 de setembre del 2010

POMPEIA, LA CIUTAT QUE NO HA CANVIAT

Pomepia és una ciutat de l’Antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79. La ciutat, en general, el recinte arqueològic, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997, ja que Pompeia, juntament amb Herculà i Oplontis, constitueixen un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en l’època romana, i enlloc més hi ha res semblant.



Pompeia era una ciutat, que mica en mica, es va anar guanyant el seu nom, i va acabar sent molt coneguda a l’època dels romans. A la segona meitat del segle I a.C, la ciutat era un dels llocs preferits dels romans per edificar-hi les seves residències d’esbarjo. Tant a la pròpia ciutat com a la rodalia, s’hi van construir moltes vil·les, i la regió cada vegada era més important.

L’any 63 la ciutat va patir un terratrèmol, i va quedar parcialment destruïda. I justament, quan s’estaven acabant les obres de reconstrucció de la ciutat, la ciutat va ser colgada per la cendra de l’explosió del volcà Vesuvi l’any 79.

Des d’aquell any, es va perdre tota memòria de la ciutat, fins que al 1594, l’arquitecte Domenico Fontana, mentre construïa un canal des del Sarno cap al poble de Torre Annunziata, va descobrir algunes inscripcions epigràfiques i fins i tot edificis amb les parets pintades al fresc, però no va reconèixer les restes de l’antiga ciutat.

Més tard a partir de 1748 es comença a descobrir la ciutat, però no va ser fins mitjans del segle XIX, que es van
descobrir tots els edificis i molt curosament, es va descobrir tota la ciutat. Giuseppe Fiorelli va ser qui va dur a terme les excavacions de la ciutat, i el que va tenir la idea d’obtenir motlles de les víctimes de l'erupció injectant guix líquid en els buits que havien deixat els cossos calcinats en la cendra solidificada.

Avui, Pompeia és una important ciutat, que es pot visitar, gairebé tal i com era aquell dia de l’any 79 en el qual la ciutat va desaparèixer. La cendra del volcà no va destruir Pompeia, sinó que només va aturar el temps per acabar-la restituint amb l’aspecte que tenia a l’època dels romans.


plànol de la ciutat


Els recintes més importants i visitats de la ciutat són:

-La Vil·la Imperial, amb un llarg pòrtic davant els murs i que es data del segle I a.C. És molt interessant la decoració pictòrica del triclini, bastant complexa, que presenta tres grans escenes amb Teseu vencent el Minotaure, Ariadna abandonada per Teseu, i Dèdal i Ícar.

-El gran Fòrum, de grans dimensions. Envoltat per un pòrtic de columnes per tres dels costats, i a la banda nord hi havia el Temple de Júpiter. De les nombroses estàtues que hi havia en el Fòrum només se’n conserven les bases, ja que segurament, les estàtues encara no les havien posat després del terratrèmol de l’any 62.



-El temple d’Apol·lo, davant de la basílica. És l'edifici religiós més important de la ciutat, d'origen molt antic. L'aspecte actual del santuari és la causa d'una reconstrucció del segle II a.C i a la restauració subsegüent al terratrèmol del 62. El temple, al centre d'un recinte sagrat, estava envoltat pels quatre costats per una sèrie de columnes originàriament acanalades i amb els capitells jònics, els quals durant la restauració de la ciutat van pasar a ser corintis i pintats de color groc, vermell i blau.


-Temple de Júpiter, originàriament tan sols era dedicat a Júpiter, però a partir del 80 a.C també va venerar Juno i Minerva. Era el Capitolium de la ciutat, el centre de culte de la Tríada Capitolina, símbol del poder de Roma. EL temple no es manté amb molt bones condicions, ja que la seva reconstrucció després del terratrèmol, no estava acabada l’any 79, any de l’erupció.

-D’altres monuments també importants i curiosos són: el Lupanar, la via de l’Abundància, l’Odèon, entre d’altres edificis molt interessants.

Aquí us deixo un vídeo amb fotos de la ciutat, a veure què us sembla! A mi, personalment, m'agradaria molt anar-hi.


Mireia Vidal

2n batx

14 comentaris:

Jony ha dit...

Sembla mentida que una ciutat que ha patit tants desastres naturals sigui de les ciutats més ben conservades.

Pompeya ha sobreviscut al terratrèmol del 63 i a la erosió del volcà del 79 i malgrat això segeix en bon estat, quan vaig anar l'estiu passat em va impressionar molt, sembla que el volcà hagi deixat la ciutat pràcticament igual a com la deixaren els romans.

Anònim ha dit...

sembla emntida que despres d'estar anys sota terra i totalment destruida, ara encara hi poguem troabr una mica d'historia, grácies a Pomeia s'han reslot i descobert mols enigmes
felicitats Mireia m'agarda molt la teva entrada !

arnau aguilera ha dit...

crec que s'ha conservat tan bé gracies a haver estat soterrada perque així no es desgataven tean els edificis i els cossos de la gent quedaven petrificats i gracies aixó hem pogut saber quina era la forma del cos de la gent que hi vivia

Roger Solé ha dit...

pompeia ha quedat ben restaurada gracies a que ha quedat soterrada ara aixi poden treballar mes be i saber mes coses de la vida d'aquella gent

Mireia Linares ha dit...

Quanta informació i quin vídeo més interessant! Molt bona feina, de veritat!
Felicitats!!!

Marc Marfany ha dit...

No sabia que Pompeia haguès estat un ciutat de l'època romana tan improtant. Creia que era famosa en l'actualitat per culpa de la famosa erupció del volcà.

Andreu Queralt ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Andreu Queralt ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Andreu Queralt ha dit...

Es increible que ciutats tan antigues es concervin tan bè, esclà què va ser tota una tragèdia el que va pasar.

Andrea Padilla ha dit...

És increible que després de tans anys es descobris aquesta maravella, i gràcies a ella poguem tenir moltes més mostres de com era la vida romana, el seu art, les seves tradicions, la seva decoració. El descobriment d'aquesta ciutat va ser un gran impacte per la societat del moment.

Unknown ha dit...

Sembla mentida una vegada ho veus, no creieu? Han passat molts anys i encara es conserva... de fet, es increible. Em sento orgullós de viure en un món històric, Europa no té res que envejar als altres continents, és el continent amb més història.

fran ha dit...

Com una ciutat pot durar tants anys?? em sorpren moltíssim. M'agradaria molt poder-la visitar alguna vegada. Estem en un mon ple d'historia.

Maria Rodriguez ha dit...

És impressionant saber que una ciutat que ha patit tant es conservi i que ningú l'hagi modifcat ja que avui dia totes les ciutats ja no són el mateix que fa anys i em sembla molt maco poder conservar na ciutat igual que fa anys. Ha de ser un gran record i molt bonic de veure!

sandra ha dit...

com es pot coservar tan de temps i amb tan bon estat? uan cosa que deuria ser increible visitar, aprendriem moltíssim! Montse podriem fer un pensament i anar a visitar-ho no? jajjaja molt bona entrada mireia!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts