18 de setembre del 2010

GRAFITIS I POMPEIA

Aquest matí m'he donat compte que a casa teníem la revista "Muy Historia" i he trobat coses bastant interessants.


Quadre de Karl Briullov, 1830


Quan el Vesubi va entrar en erupció en el any 79, Pompeia va quedar coberta de lava i cendra. Al 1748 el rei espanyol Carles III va patrocinar expedicions arqueològiques per desvelar els misteris de aquella ciutat fantasma. Des de llavors, els arqueòlegs han aconseguit desenterrar nombrosos edificis quasi intactes, espectaculars pintures murals i cossos de pompeians, molts d’ells amb la postura que tenen al moment de la seva mort, gràcies a una tècnica que consisteix en emplenar amb guix els buits deixats per la carn.

Amadeo Maiuri va ser uns dels grans impulsors de la restauració i conservació d'aquest fantàstic conjunt arquitectònic, cosa que ens permet veure com era la vida quotidiana en una vil·la romana del segle I.



Cossos de persones amb la posició en la que van morir


Com van poder recuperar molts dels edificis de l’època, van trobar en alguns d’ells els ara anomenats graffitis. Aquests graffitis permeten veure la societat del poble. Es poden trobar missatges de tot tipus:
  • Anuncis com el que van trobar que deia “Una casserola de coure ha estat sostreta d'aquesta tenda. Qui la retorni rebrà un premi de 65 sestercis”.

  • Declaracions com ara “Porta'm a Pompeia on està el meu dolç amor”.

  • Unes altres pintades són de gladiadors com “Celadus el Traci, tres victòries, el suspir de les noies”. O un altre que va escriure “Crecente el reciari el metge de totes les noies de vida nocturna”.
  • I hi havia un altre ciutadà que es queixava de l'enorme quantitat de graffitis que feia lletja la ciutat de Pompeia, encara que la seva queixa escrita també en una paret va contribuir a seguir amb aquest fenomen, el missatge deia “M’estranya que no hagis caigut, oh paret!, carregada com estàs de pintades”.

La paret amb graffitis que s'ha trobat

La informació ha estat extreta del "Muy Historia".
Podeu veure més imatges si cliqueu aquí.

Aina Gràcia
1r Batx

21 comentaris:

Nil ha dit...

Qui hauria de dir que feia tant temps que existien els grafitis! L'única diferència (que he pogut veure), és que els grafitis d'aquella època aportaven alguna informació més, o si més no s'entenen millor, que els que hi ha ara.
Molt bona curiositat Aina!

abigail ha dit...

Aquest grafitis son molt diferents als d'ara en dia.
Respecte a la pag web està molt bé.

Mireia Esteban Lòpez ha dit...

Es molt interessant tot aixó, sobretot m'ha sorprès lo dels cossos de la gent, de com encara es podien conservar.
Gracies aixó podem saber que feien i com eren els romans.

mireia ha dit...

Està bé que trobessin grafitis de l'època romana! tot i que actualment estan mal vistos, qui sap si en un futur, també els troben, i tal com diu el Nil, els nostres els troben interessants perquè els aporten informació..!

Elena ha dit...

Vaja, no sabia pas que fins i tot, feia molts i molts anys, existien els graffitis. Semblen, a simple vista, interessants i amb alguna que d'altra informació per donar en aquests escrits. En realitat, tal i com diuen els meus companys, els grafittis es troben mal vistos, però potser d'aquí molts anys, pensin que són interessants!

naual.T ha dit...

M'ha commugut saber que el graffiti no és actual sinnó que ja de fa temps, això sí hi ha una certa evoluíó no es feien de la mateixa manera!

naual.T ha dit...

M'ha commugut saber que el graffiti no és actual sinnó que ja de fa temps, això sí hi ha una certa evoluíó no es feien de la mateixa manera!

fran ha dit...

Aixó dels cossos m'ha semblat bastant interessant i també les frases dels cartells i també m'ha semblat molt curiós.

Cèlia ha dit...

Buf,imagina't si són antics els graffitis... i nosaltres que ens creiem tant moderns quan anem a un banc recent pintat i li escribim el nostre nom... M'encanta la història!

Anna Solà ha dit...

Fa molta gràcia que llavors també fessin grafittis, tot i que fossin bastant diferents! I el més interessant és que encara es conservi tot intacte després de l'erupció del Vesubi.

max ha dit...

caram!!! és interessant saber que no som els primers a pintar les parets... segur que, com els graffitis, hi ha moltes coses que no sabem, però els nostres avantpassats ja feien

Alba M. ha dit...

Quina gràcia! Qui ens havia de dir que els graffitis venien de temps tant llunyans eh! Ara podem entendre una mica millor el perquè la gent pinta coses a les parets, encara que més d'un podria apendre que els graffitis abans es feien per informar de coses i no com ara, que es fan de manera lúdica. Molt interessant aquesta publicació. Gràcies :)

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Oh, m'ha semblat molt interessat això de que es van trobar cossos amb la mateiza posció en la que van morir, i tambè saber-ne que encara que hi hagi passat molt de temps s'hagin trobat els anomenats "graffittis" als edificis d'aquella època, perquè ja com diu al text aquests escrits es permeteixen veure la societat del poble.

Yasmina Ketami ha dit...

Ondia tú! Vaig sentir a parlar sobre la mort de molta gent amb la última posició abans de morir,però veure las fotos...no es molt agradable.
Realment m'agrada molt aquest artícle,gràcies :)

Unknown ha dit...

Veus com no som els únics que pintem las parets?!!
Segur que els nostres avantpassats ens amaguen moltes més curiostats que anrirem descobrint al llarg del temps, o no...

Mireia Cutura ha dit...

Trobo que els romans feien unes construccions amb molt bons fonaments, ja que després de l'erupció del volcà Vesubi encara es conserven edificis sencers drets!
També em fa gràcia això dels "grafitis", perquè no sabia que aquella època ja existissin.
El vídeo que hi has adjuntat està molt bé, ja que t'ajuda a veure com vivien a aquella època i es veu el volcà, que deu nidó si està lluny!!

Anahi ha dit...

De veritat que aquestes coses a mí em fascinen... em sembla increible que una ciutat pugui haver "mort", per dir-ho d'alguna manera, així, tan de sobte... I que encara hi quedin aquestes restes!!

Sencillament fascinant!!!

Gràcies per l'entrada!!

Anahi ha dit...

De veritat que aquestes coses a mí em fascinen... em sembla increible que una ciutat pugui haver "mort", per dir-ho d'alguna manera, així, tan de sobte... I que encara hi quedin aquestes restes!!

Sencillament fascinant!!!

Gràcies per l'entrada!!

Anahi ha dit...

De veritat que aquestes coses a mí em fascinen... em sembla increible que una ciutat pugui haver "mort", per dir-ho d'alguna manera, així, tan de sobte... I que encara hi quedin aquestes restes!!

Sencillament fascinant!!!

Gràcies per l'entrada!!

Unknown ha dit...

Que interessant! Opino que el quadre de Karl Briullov està molt ben pintat i retrata molt bé aquells temps, amb els colors, la il·luminació...

Andrea Padilla ha dit...

Sembla mentida que una cosa que actualment arriba a estar considerada, en alguns casos un acte bandàlic,en aquella època ja és donés el cas de que hi haguessin incidents d'aquest tipus. Però segurament aquests grafitis estan molt més ben considerats que els de la nostra època actual.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts