11 de setembre del 2010

TRAJÀ, EMPERADOR DE ROMA

Marc Ulpi Trajà va ser un emperador romà que va governar des de l’any 98 fins el 117, l'any de la seva mort. Va ser el primer emperador nascut fora d’Itàlia i va iniciar la coneguda dinastia Antonina o anomenada Dinastia Ulpi-Aelia. Trajà va ser el successor de l’emperador Nerva l’any 98. Ell va ser molt conegut sobretot per la construcció que va arribar a fer d’edificis públics, que van fer que la ciutat de Roma s’anés reformant, i pels nombrosos monuments com el foro de Trajà, el mercat de Trajà i la Columna Trajana, que tenien molta importància i que han perdurat fins els nostres dies.



També, va ser molt reconegut com a comandant militar. Desprès de conquistar Dàcia al derrotar el seu exèrcit al 106 i d’haver molta pau dins el seu Imperi, va aconseguir tenir la màxima expansió d’aquest en tota la seva història. Va morir, finalment, quan tornava malalt cap a Roma. El va succeir, per tant, el seu net segon: Adrià.



http://www.rtve.es/alacarta/search.html?q=trajano#868502


Aquí us deixo un petit vídeo d’un documental de Tv2 que, a més d’explicar aspectes curiosos de la vida d’aquest emperador romà, fa que ens endinsem més en els moments més gloriosos que va viure a partir de les moltes imatges que hi apareixen en ell i de les diverses persones que hi parlen.


Quin aspecte de la vida de Trajà que surt al documental us ha agradat i/o sorprès? Per què?
















Elena Martínez
2n Batx

7 comentaris:

Jony ha dit...

Un aspecte que m'ha semblat curiós de Trajà, i que desconeixia és la seva sensillessa, tot i que era una persona amb menys coneixements i no tant sabi com Adrià, va demostrar un gran poder i una gran força militar que el van converir com un dels millors emperadors de la història romana.
Trajà va fer moltes conquestes i a més va portar a terme la construcció de nombroses obres públiques i com has dit, Elena, encara es conserven fins avui dia, com el fòrum de Trajà, el mercat de Traja o la columna trajana, aquests són tan sols alguns elements que representa el gran llegat que ens ha deixat aquest emperador.

Gràcies per informar-nos una mica més sobre aquest gran emperador hispà (Itàlica,prop de Sevilla)

Maria ha dit...

El vídeo està molt bé, la veritat, és molt interessant i ens aporta molta informació sobre la vida de Trajà.

Hi ha varis aspectes que m'han cridat l'atenció. Un d'ells per exemple, que es construïs un arc en honor a Trajà, per haver construït un nou port que feia més segura la navegació. Aquest arc, és curiós perquè es podia veure tan desde terra com desde el mar. A més em sembla molt curiós també, que podem fer-nos a la idea de com era aquest arc, gràcies a un dels relleus de la columna trajana.
Em sorprèn molt també el seu esperit conquistador.

Gràcies Elena, per aportar-nos informació nova sobre Trajà.

Jessicaa ha dit...

El vídeo de Trajà emperador Roma , m’ha semblat bastant interessant, ja que ens apropa més aquest emperador.
La veritat el que més m’agrada és que hagi sigut un emperador solidari, que hagi creat una llei en la qual una part del benefici del estat, era donat per la gent pobre.
A més a més pel fet que va reformar la ciutat de Roma amb edificis públics i monuments emblemàtics. El fet que també és conservi la casa on va viure una part de la seva vida, ens apropa més a l’emperador.
Encara que no era tan sabí com Adriano , va saber governar molt bé la ciutat de Roma.

Elena gràcies per la informació.

naual.T ha dit...

Recordu que a la meva antigua escola una de les professores en va parlat d'aquest emaprador pero molt poc, gràcies perque m'has ajudat a sintetitzar més informació. M'ha semblat molt interessant!

Mireia Cutura ha dit...

A mi també m'ha semblat curiós això de l'arc en honor seu i que es vegi des del mar i des de terra. Una altre cosa que em sembla curiosa és els 9 milions de litres d'aigua que emagatzemava el dipòsit de les termes que hi ha al costat del Coliseu de Roma.
Trobo que és un vídeo que està molt ben fet, gràcies per la informació!

abigail ha dit...

Elena, es molt interessant el video, ja que t'ho explica tot clarament com els seus moments més gloriosos.
I es impresionant les armes que hi portaven en aquell moment, com també ens mostra la seva casa privada seguranment.

Andrea Padilla ha dit...

És molt interessant com va ser la vida d'aquest emperador, i sobretot la seva influència a la història. El que més m'ha sorprès és que fos tan solidari i crees lleis a favor del poble, i també les seves construccions, que van ser valorades en el moment que van construir un arc en nom d'ell.

Moltes gràcies Elena per la informació!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts