14 de setembre del 2010

EMPÚRIES: UNA CIUTAT MÉS GRAN DEL QUE CREIEM?

El següent reportatge de TV3 " Sota Terra" tracta de la ciutat d'Empúries.
La ciutat d'Empúries ha estat la porta de la romanització de tota la Península Ibèrica, aquesta ciutat ha estat la casa de moltes cultures; tant grecs, com ibers i romans han deixat la seva empremta.

Una mica d'història....

A la primera meitat del segle VI aC, els comerciants grecs procedents de Focea van fundar, sobre aquest poblat indígena, un primer assentament (La Palaià Pólis), per passar anys més tard a construir un nou disseny de ciutat (La Néa Polis). Aquesta colònia va rebre el nom d'Emporion que, en grec, significa "mercat".

A l'any 218 aC, amb motiu de la segona guerra Púnica, un exèrcit romà comandat per Cneu Corneli Escipió va desembarcar al port d'Empúries amb l'objectiu de tancar el pas per terra als púnics. S'iniciava així el procés que portaría a la romanització de la Península Ibèrica. A l'any 195 aC, Marc Porci Cató va instal·lar un campament militar a Empúries, que va constituir el principi d'una nova ciutat amb el nom de Municipium Emporiae.

La romanització de la Península no va trigar i mentre que ciutats com Tarraco o Barcino adquirien importància progressivament, Emporiae l'anava perdent.
Tota la ciutat romana va ser abandonada a la meitat del segle III dC, concentrant-se a la població de Sant Martí d'Empúries.


El reportatge es centrarà amb la ciutat romana i el presentador Fermí Fernàndez. Vol saber si trobarà més ciutat en el terreny inexplorat del mateix conjunt d'Empúries i per una altre banda si existeix una muralla que dividia la ciutat en dues. Fermí , juntament amb el grup d'arqueòlegs tenen tres dies per trobar-ne les restes de la muralla que dividia la ciutat en dues per confirmar una de les dues hipòtesis. I per confirmar l'altra ha de trobar jaciments del segle I com per exemple habitatges en la part no excavada de la ciutat, d'aquesta manera confirmaria la segona hipòtesi.

La metodologia que s'utilitzarà és marcar les cantonades i excavar per trobar els carrers i confirmar la tesi de l'existència de la ciutat en el terreny sense excavar del conjunt arqueològic.


Ara bé podrà confirmar les hipòtesis? Quins són alguns dels problemes amb els que es troba en l'últim dia? Digues almenys dos llatinismes que apareixen en el reportatge, esmenta la teva opinió sobre aquestes excavacions i sobre el reportatge en general.




Jonatan Martínez
2n Batx

10 comentaris:

Maria Guallar ha dit...

Hola!
No he tingut temps de veure tot el reportatge complet, pero m'agradaria acabar-lo a casa. És... intrigant. Intrigant i mol, molt interesant.
Certament, com diu el presentador, Fermín(cito textualment)és com tenir la eixampla de Barcelona coberta de terra.
Moltes felicitats per la entrada, està realment molt ben aconseguida.
Maria Guallar Comas.

Mireia Linares ha dit...

Hola!¨
És impresionant les imatges que surten al vídeo de sota terra, la veritat es que està molt bé el programa. Però això no be al cas.
no m'esperava que Empúries sigués així, però gràcies aquesta "notícia", ara ja ho sé.
Felicitats Jonatan està molt ben exsplicat i el vídeo és molt bo.

Marc Marfany ha dit...

Jo crec que segurament podran trobar restos de la muralla i també de cases, però per estar-ne més segur possiblament el miraré

Eulàlia Tarragó ha dit...

Es molt interessant. Sempre m'ha agredat anar a Empures pero amb aquesta informació ara en tinc mes!!

Felicitats per l'article, esta molt ber redactat.

Roger Solé ha dit...

tens tota la raó marc jo tambe crec que podrien arribar a trobar la muralla



Roger Solé

abigail ha dit...

quin video més intrigant, creuen que hi han dos ciutats sota el terra en el qual hi havia una separació per una muralla. una de les paraules que hi diuen és: un actus per dos actus, una mena de mesura romana.
emporiom vol dir mercat.
[una de les coses que´és preguntes és si el mur es va construir al mateix moment que la ciutat o més tard és va fer, la veritat és que aixó s'ho van portar els romans a la tomba.]
pel que és veu en el video és troben teules romanes, i aixó fa que hi hagi més entriga encara.

una altre frase que diu és: alea iacta est que vol dir la sort s'ha llençat.

Andrea B. ha dit...

Hola,
Quina notícia! Pensen que hi havia una altre ciutat, separada per un mur de la que coneixíem fins ara. El vídeo de Sota Terra és molt intrigant, i la notícia està molt bé.


No he estat a Empúries, però m'agradaria anar-hi!


Andrea Blázquez

Judit F ha dit...

Hola!
Felicitats per aquest article, perquè sincerament està molt i molt bé, i amb el vídeo encara més!
Si que és veritat que els romans estaven per tot arreu!
Jo he estat a Empúries i tantes restes em van impactar.

marta b ha dit...

hola!
jo me llegit l'article i no em pensaba que a Empúries i hagés tot això. M'he començat a mirar el video i està molt bè i és molt interessant, felicitats per aquesta entrada.

Marta Bella

Andrea Padilla ha dit...

És molt interessant veure com en només "3 dies" aconsegueixen trobar una nova muralla a Empúries. Els llatinismes que jo he trobat són:
- Veni, vidi, vici
- Pollus (dicrepància)

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts