3 de setembre de 2010

RESTES ROMANES A LA GARRIGA
Plaça de Can Dachs, La Garriga


Amb motiu de la rehabilitació del centre urbà a la Plaça de l'Església, la Plaça Can Dachs i el Centre s'han trobat restes arqueològiques de diferentes èpoques. Segons Patrimoni trobem des de restes d'habitatges del segle XVII o XVIII (Plaça de l'església) a restes d'un vial d'època romana (Plaça Can Dachs).


Encara que fins avui estan treballant el grup d'arqueòlegs del ajuntament amb els jaciments s'ha confirmat el dia 1 de setembre que la Generalitat autoritza el desmuntatge total o parcial de les restes arqueològiques.
Pel que fa a les restes del camí romà (segle I-II dC) proposades
pel seu desmuntatge i eliminació parcial, serà necessari fer la rehabilitació sota control arqueològic prèvia protecció amb tela geotèxtil, capa de sauló o sorra i aportació de terres. Aquesta acció permetrà seguir amb les tasques d'instal·lació de les canonades de clavegueram que actualment ja s'han realitzat les del voltant de la façana de l'Ajuntament.Jonatan Martínez
2n Batx

23 comentaris:

Montse ha dit...

Gràcies Jony per la notícia!!
Tots estem patint les obres del centre de La Garriga, però les troballes que es fan sempre són grates.

Trobo que algú de vosaltres podria fer unes fotos d'aquestes restes de via romana per poder incorporar-les.
Qui s'anima?

No trigueu, perquè aviat les taparan!!

andreaaa ha dit...

Eiii clàssics! la Montse té tota la raó, aquest estiu hem patit la rehabilitació del centre. Pel que tinc entès, les restes que s'han trobat a la plaça de l'esglèsia eren d'un forn de pà del segle XIX, bastant recent:)

Moltes gràcies Jony per mantenir el blog actiu durant l'estiu :)

Montse ha dit...

Benvinguda, Andrea, de nou al bloc!!

Laura ha dit...

Jony bona feina!!
Jo crec que les obres de la plaça al principi no semblaven una bona idea, però al final ens han fet un favor, al haver trobat aquestes restes romanes que ens han pogut permetre veure una mica més com era el nostre poble com en l'epoca romana. Per cert jo ja les he anat a veure i estan molt bé.

Mireiaa ha dit...

Jony tu sempre atent a tot eh :)
Doncs a mi, personalment, les obres del centre no m'agraden gens, ja que aquest estiu han privat de fer moltes coses, i ja, com a norma, els joves tenim pocs llocs on anar, doncs amb aquestes obres, encara en tenim menys...
Però bueno, ara s'han trobat aquestes restes romanes, i les altres que no ho són, i mira, almenys alguna bona notícia han aportat!
Jo intentaré anar a fer fotos el dissabte, i si un cas ja les penjaré!:)

Albert ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Albert ha dit...

Sembla mentida que tot i els anys que han passat, estiguin amb tant "bon estat", em vaig quedar sorprès.
Això que ha dit l'Andrea del forn ho desconeixia, a mi el que em va dir el meu pare era lo de la plaça Can Dachs. Aquelles restes que vàren trobar posiblement no son romanes ( potse algun tros si) però em va dir que quan ell era petit al mitg de la plaça hi havia una masia que es deia Can Dachs, d'aquí el nom de la plaça!

És una llàstima que restes com aquestes, que podria donar a La Garriga gran riquesa cultural com a ciutat s'acabin tapan! Podria ser un gran lloc turistic, i posiblement una satisfacció per tots els garriguencs i garriguenques de veure dia a dia el que conservem des de fa tants anys!

Sergio ha dit...

Els de l'ajuntament no tenen en compte el que podrien aportar aquestes ruines a La Garriga Albert, per� tenim sort d'haver-les pogut veure gr�cies a les obres que estan fent.
Com has dit �s una ll�stima, per� no crec que poguem fer-hi res.

-Sergio

Aina ha dit...

Quina pena que tinguin que tapar un altra cop aquesta via, trobo que tindria que haver-hi una manera perque no la tapesin i que poguessin seguir amb les obres. Bona feina Jony.

Ave

Ivan ha dit...

Sembla mentira que encara es segueixin trobant restes romanes... I pensar les vegades que hem passat tots caminan per sobre ignorant el que podía aver-hi sota.
Jo també crec que es una llàstima que les acabin tapan unaltre cop, privan a tota la Garriga i visitants d'aquesta troballa.

Gràcies per la informació Jony! :)

Judith ha dit...

A mi personalment com han dit altres companys les obres no m'han fet gaire gràcia,perquè són tot desventatges, ja que estan incomodant molt a la població i ens és molt més difícil desplaçar-se pel centre del poble.
Però per una part opino que hi ha avantatges perquè hem descobert restes arqueologiques,que si no haguessím fet aquestes obres no tindríem ni idea de la seva existencia. Però és tota una pena que les tornin a tapar perquè tal com ha dit l'Albert ho podríem utilitzar com a lloc turístic.

Elena ha dit...

Hola!
Sincerament crec que ha sigut una molt bona noticia que, d'aquestes obres que n'estaven fent al centre, s'hi trobessin unes restes com les que s'han trobat.
Penso que no les haurien de tapar ni fer que no es veiessin mai més, sinó que potser podrien tenir en un futur una importancia gran i s'haurien de conservar en algun lloc.
Si hi fessin altres obres per la Garriga, qui sap si hi trobarien altres restes...

Mireia ha dit...

Jo quan van començar les obres creia que ja estaven bé tal com estaven les dues places, però si no s'haguéssin fet aquestes obres no haguéssim sapigut res sobre les restes arqueològiques.
Que potser no són gaire importants, ja que les tornaran a tapar, però que és un avenç en la història romana de la Garriga.
Gràcies per l'informació Jony!!

Ester ha dit...

Ester:

Sembla mentida que aquestes restes romanes estiguessin allà , ha sigut tota una novetat inesperada la veritat! no m'ho havia imaginat mai, i mira que passàvem sobre elles sense saber que estaven, al final no ha resultat tant dolent com pensava la gent de fer les obres!

Ves a saber, potser hi ha moltes més restes romanes per la Garriga i encara no ho sabem! :D

Moltíssimes gràcies per la informació Jony!

Pol ha dit...

No sóc de la Garriga, però això és important, troba coses de la vida dels romans es una gran aportació que tenim nosaltres. Crec que això no ho hauríen de tapar-ho. Ha sigut una bona noticia troba restes romanas. Jo crec que tindrien que fer alguna cosa perquè no ho tapessin, vindrian turistes per veure les restes romanas de la Garriga!

Pol

Artur Bossy ha dit...

Crec que troba restes romanes a la garriga s'haurien de publicar en alguna revista ja que és un gran avanç!!! Que es trobin coses com aquestes fan que la Garriga sigui més atractiva!

Artur Bossy

naual ha dit...

Jo no sóc de la Garriga i la veritat es que poques vegades hi he passat per aquesta plaça pero ma commugut la notícia ja que no tots els dies se'n troben restes d'aquestes, ara tinc motius per passejarmi més! Seria trist que ho tapessin...Esperem aveure si hi han mes sorpresas inesperadas per la Garriga!

Naual Talibi.

Anna Solà ha dit...

Jo crec que amb la de vegades que han fet obres a La Garriga des de l'època de la civilització romana, ja podrien tenir algun arxiu o alguna cosa semblant per saber que hi ha allà sota. Esperem que aquesta vegada no facin com han fet sempre (tapar-ho). Espero que aquesta vegada tinguin una mica més de sensibilitat per preservar allò i ho deixin tal com està.

Cèlia ha dit...

Buf, ha de ser molt emocionant estar fent unes obres en un poble que ni et va ni et ve i trobar-te amb unes restes arqueològiques, encara que diguin que no són importants. Visca la Garriga, el Vil·la Romana i els romans! :D

Cèlia C. Asensio

Adrià ha dit...

És increible que encara es conservin restes romanes aquí, aquestes runes no l'es haurien de tirar a terra ja que son part de la historia del nostre poble i podem estar orgullosos de tenir tantes runes ja que no tots els poble en tenen.

abigail ha dit...

Jony!

la veritat que em vaig enterar d'aixó les ultimes dues setmanes que ens quedava de vacances, i perque m'ho va dir una amiga..
si que está molt interessant cada cop nem troban restes romanes.

MariaRodriguez ha dit...

És interessant saber l'actualitat de la Garriga. Crec que amb les noves restes romanes que han trobat a la Plaça de l'Esglèsia i la Plaça Can Dachs, trigaràn segles en acabar les obres...
La veritat és que crec que tots tenim ganes de poder veure la Garriga sense obres de nou, tenim ganes de veure com serà la nova Garriga i veure com quedarà tot.
A mi, i com a molta més gent, ja ens agradava com era abans, però si fent les obres aconsegueixen algo, esper-ho que sigui bo el que aconsegueixin...

Albert Serratacó ha dit...

Sincerament trobo injust que ho tapin i lamentable que ho destrueixin. Jo crec, que s'ha de conservar, l'història ha marcat molt en aquesta vida, i s'ha de valorar tal i com és. Almenys que deixin algunes restes, que demostrin que la Garriga, és una CIUTAT ROMANA!