28 de setembre de 2010

LLATINISMES (II)

Cada setmana, els alumnes de segon de Batxillerat, practiquem uns quants llatinismes (que poden entrar a la Selectivitat) i fem frases per a saber amb més facilitat el seu significat. Així doncs, aquí us deixo amb uns quants llatinismes, el seu significat i un exemple de cadascun d’ells:


Memorandum o memoràndum: Nota que s’escriu per recordar alguna cosa, ja sigui en un llibret o en un quadern. També, és una paraula que serveix per a recordar fets, raons o altres, entorns a una qüestió en concret.


Ex: Vaig a escriure un memorandum per en recordar-me del què he de fer demà.


Plus (més): Quantitat de diners que, per un servei o per un treball (normalment), es donen de més.

Ex: Al meu pare li han donat un plus per haver treballat dues hores més el dissabte.


Post data o Postdata: Allò que s’escriu al final d’una carta per dir una cosa en concret. S’hi posa desprès de la firma i de la data.

Ex: En la postdata de la carta, hi escriuré que ha de venir a veure’m demà a casa urgentment per a parlar.


Amb aquest llatinisme, Postdata, s'ha fet aquest any una pel·lícula que porta el nom de: Postdata: te quiero. És curiós perquè fins i tot, en les pel·lícules, hi surten, els llatinismes.Quid (què): Punt important i essencial d’una cosa o qüestió.Ex: El quid de la qüestió és haver d'estudiar les declinacions en l'assignatura de llatí.


Quòrum o quorum: El quorum és el nombre de vots mínims que ha d’haver-hi en una votació per a què pugui ser vàlid el resultat. També pot referir-se al nombre mínim de membres en una assemblea que es necessita per a poder-se constituir.


Ex: El quòrum de vots de la votació d’ahír va ser superior al de l’any passat.

Summum o súmmum: El grau més alt que pot arribar a tenir algunes coses.


Ex: Aquesta pel·lícula és el súmmum de totes les que hi ha al cinema.


Uis comica o vis còmica: Força còmica o facilitat que té una persona per a fer riure als altres.


Ex: La Marta sempre ens fa riure, té una gran vis còmica.

Ultimatum o ultimàtum (acabat): Són aquelles condicions que un estat posa a un altre en una negociació que significa el trencament si no es compleixen aquestes negociacions. Es volen complir unes exigències i, per a que es puguin complir, es fa una advertència com a última oportunitat per a que complir-les.


Ex: El director de l’empresa va donar-li un últim ultimatum per a continuar treballant, si no ho aconseguia, el faria fora.

Elena Martínez

2n Batx

19 comentaris:

Mireiaa ha dit...

Els llatinismes com cada setmana..
Està bé que hagis posat la pel·lícula posdata te quiero!
Jo també conec una peli on al títol hi ha un llatinisme: El ultimatum de Bourne, no sé si l'has vist, però está molt bé!

Aina ha dit...

Quants llatinismes que s'han de aprendre, però amb aquestes entrades que es fan espero que ens ajudin per a l'any que ve. La pel·lícula de Posadata:te quiero la vaig veure i hem va encantar, és mooolt trista. Bona feinaa Elena!

Maria G. ha dit...

Ah, el llatí! Una llengua increïble en tots els sentits. Bastants llibres moderns tenen títols en llatí, fins i tot de la novel·la juvenil, com, per exemple "Finis Mundi" de Laura Gallego García, separat en tres quaderns titulats amb llatí, com el primer, al 997 aC, amb la frase de "Mundo termino appropiniquante" És molt possible que hagi comés alguna falta d'ortografia, ja que mai no he estudiat llatí.
Centeneras, fins i tot milers, de llibres i pel·licules d'aquest mil·leni utilitzen llatinismes.
M'encanta l'entrada, Elena.

Maria Guallar Comas
2n ESO

arnau aguilera ha dit...

trobo molt bé aixó dels llatinismes perque apart dels de batxillerat també poden aprendre el demes alumnes

Mariona Lucas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Paula ha dit...

Trobo que aixó del llatinisme és molt interessant.
I trobo molt bé que hagi fet aquesta entrada, així altre gent pot aprendre'n!!

Judith ha dit...

Sembla mentida que hi hagi tants llatinismes!! Hi ha alguns que en desconeixeia el seu significat.
Em sembla haver vist aquesta pel·lícula és molt maca.

Yasmina Ketami ha dit...

M'encanta el aplicats que són els llatinísims! Espero jo també quan arribi a 2n d batxillerat saber tant llatí com vosaltres!
Sooort! :)

Laura ha dit...

Aquests llatinismes són molt interessants!! i quan he vist que hi havia el de ultimatum jo també l'he relacionat amb la pel·lícula "El ultimatum de Bourne" i el de posdata també m'ha recordat a la pel·lícula. Espero que en poseu més de llatinismes i així poder relacionarlos amb alguna cosa.

Marc Marfany ha dit...

No sabia que encara hi haguessin tantes paraules del llatí que es fessin servir avui dia i a part que segurament encara hi hauran més.

Andrea Padilla ha dit...

Elena, moltes gràcies per penjar al blog els llatinismes :)

Albert Serratacó ha dit...

Aquesta notícia, es molt curiosa,perquè al adonarte'n del contingut, t'impresiona o almenys això es el que em passa. Saber quans anys han passat i encara fem servir les mateixes paraules... és impresionant, sembla un somni. Estic ben segur, que encara n'hi resten moltes més.

Laura M ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laura M ha dit...

Aquests llatinismes són molt interessants,has escullit un bon exemple con es el de pd.te quiero,et felicito (:

Mireia Esteban Lòpez ha dit...

Esta molt tota l'entrada i a més tens rao que fins i tot en les pelis surten llatinismes, clar que si ens posem a mirar en quasi tots llocs hi surten de llatinismes.

Meri ha dit...

Hem smebla una aportació molt interessant. Ja que aquest llatinismes fan que ens donem compte que les classiques estan per tot arreu, constanment al nostre voltant, i molts cops ho ingnorem.

Manar ha dit...

M'agarda molt aquesta entrada es molt interessant lu de llatinismes i el exemple que hi has pusat es molt bó.
Et felicito :D

Yasmina Ketami ha dit...

Molt interessant. Fins i tot entre el nostre día a día hi trobem llatinismes.
Gràciies :)

Nadine ha dit...

Cada cop em sorprenc més de tot el que pot arribar a sortir en aquest blog. Aquesta entrada es molt original, trobo que has fet molt bona feina!