EL 24 D'AGOST DEL 410

El passat 24 d'agost es van complir 1.600 anys d'un dels moments més importants de la història d'Europa: El saqueig de l'Imperi Romà per part l'exèrcit visigot.
Va ser la primera vegada en 800 anys que Roma era envaïda amb èxit. A més, aquest fet va tenir conseqüències en tot el Mediterrani. Sant Jerònim, un sacerdot d'una de les primeres esglésies cristianes, li va escriure a un amic des de Betlem que va plorar en assabentar-se d'aquesta notícia. L'Imperi Romà va sobreviure algunes dècades més i després altres exèrcits van saquejar la ciutat de nou. No obstant això, el 24 d'agost és la data que marca el començament de la fi de la grandesa de Roma.
Segles després, la ciutat que havia tingut sota el seu domini a una població de més d'un milió d'habitants, va ser reduïda a un poble arruïnat i sense lleis de no més de 30.000 persones. Les persones no creients asseguren que els cristians havien destruït el major assoliment humà mai abans aconseguit. I els mateixos cristians creien haver salvat el que ells consideraven bé de l'antiga civilització, portant-la a un altre nivell. Malgrat que el següent imperi romà-cristià estava dividit entre un emperador en l'oest, governant amb la seva cort al nord d'Itàlia, i un altre emperador rival a l'est, governant a Constantinoble, hi havia un sentiment que alguna cosa havia col·lapsat el gran centre de tot, la llegendària Roma.

Historiadors i arqueòlegs a Alemanya, Suïssa, Regne Unit i Estats Units, especialitzats en la decadència i la caiguda de l'Imperi Romà, van decidir reunir-se a Roma a l'octubre i novembre per ajuntar les seves investigacions sobre aquest primer saqueig de Roma.
A un dels organitzadors de la conferència Phillipp Von Rummel, del Centre Arqueològic Alemany a Roma. Li van preguntar si el 24 d'agost del 410 hauria de ser considerat l'11 de setembre del món antic. “Probablement més que això”, em va dir. “No sé si la gent encara estarà parlant de l'11 de setembre en 2.000 anys, però els successos d'aquest dia d'agost encara influeixen el nostre punt de vista contemporani de la història”.
Andrea Padilla
2n Batx.

Comentaris

Jony ha dit…
Què interessant aquesta notícia!

La veritat és que els grans imperis sempre toquen fí i deixen pas a un nou, això ha passat al llarg de tota la història, amb Roma a causa del saqueix de la ciutat, va representar la caiguda d'un dels imperis amb més grandessa que ha existit al llarg de la història.

També m'ha agradat la comparació de Phillipp Von Rummel entre Roma i els EUA, l'antiga potència va veure el fi de la seva grandessa el 24 d'Agost de 410 i va durar unes décades més mentre que els EUA sempre recordarà el 11 de Septmebre...
Es possible que aquesta potència mundial tingui les hores contades?

Bona feina!
mireia ha dit…
Que fort eh, que una notícia com aquesta "es conservi" durant tants anys! ESpero que d'aquí a 2000 anys, els del futur, també recordin l'11-S, ja que almenys per mi, ha estat un dels dies més impactants de la meva vida, i penso que és un fet que s'hauria de recordar sempre, i com és norma, evitar que mai més passi!
Aina ha dit…
Quina manera més tràgica de perdre le esplandor de Roma. Enacara que no m'hauria agradat gens viure-ho, perquè passar a 1.000.000 de persones a només 30.000 indica que va haver-hi una barbàrie. Estic d'acord amb la Mireia, espero que en el futur es parli del 11 de setembre, ja que va ser una gran tragèdia. Bona feinaa Andrea!
Maria Guallar ha dit…
Tragèdies, tragèdies, avui en dia només es recorden les tragèdies. D'acord que és molt interessant, impactant i tot... però tantes coses belles que van passar antigament... Sí, ja ho sé, també s'en reprodueixen de belles i pacífiques, però tanta guerra em desanima... Bàrbars!
Animals som, animals continuarem sent.

PD:Bona feina, Andrea, un article molt ben aconseguit.

Maria Guallar Comas
2n Eso
Andrea B. ha dit…
Què interessant!
Vaja!, que durant 800 anys, no van aconseguir conquerir Roma.
Però finalment sí que van poder, i d'això que en fa 1600 anys d'aquest fet!.

Molt bona feina!!

Andrea B.
Yasmina Ketami ha dit…
Roma va ser un gran imperi, es fascinant saber que va durar tant de temps i va ser tan gran i tant importan.
Fantàstic :)
Adrià Sanchez ha dit…
Hola

Esta molt be aquesta entrada es molt interesant per apendre lo que va pasar al passat.
Mireia Linares ha dit…
Molt bona feina! Mai m'haguès imaginat que tardarien 800 anys en conquerir Roma.
M'he quedat bastant parada.
Felicitats!
Laura ha dit…
Qui diria que ja fa 1.600 que es va invair l'imepri Romà?
Un imperi tant gran com el de romà va perdre gran part de la seva importància d'una manera molt tràgica, el que si que va pasar es que fins aleshores en 800 anys no s'havia conseguit conquerir.
Una notícia molt interessant.
marta b ha dit…
Molt interessant aquesta noticia i molt important per nosaltres.
Com és possible que hagin trigat 800 anys a conquerir una ciutat tant gran com Roma, i pensar que ja fa 1.600 anys d'això.
Una entrada molt ben aconseguida.
Mireia Cutura ha dit…
Crec que està molt bé que es recordin dates tant concretes, com la del 24 d'agost. Que va ser un dia molt devastador en l'imperi romà pel que he llegit a la notícia. Espero que segueixi així, i mai es perdin aquestes dates importants per a la nostra història,tant el 24 d'agost com l'11 de setembre, i esperem que no en vingui cap altre de tant important!
Judit F ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Judit F ha dit…
Sincerament sorprenent!

Andrea, felicitats, esta molt bé!

La veritat és que aquesta entrada m'ha ensenyat coses que no sabia.
Cèlia ha dit…
M'encanta com una data d'un succés que va passar fa centenars d'anys, pot durar fins als nostres dies i sabent amb detall el que va passar. La grandesa de l'ésser humà és incalculable, tant la bona com la dolenta.
fran ha dit…
és molt interessant. M'ha inpactat una mica saber que els visigots van envaïr Roma.Aquesta data serà recordad durant molts anys
Nadine ha dit…
Roma tenia moltes riqueses i era molt important en aquella època. Per això crec que van estar mes de 800 anys intentant conquerir-la.

Molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES