26 de març del 2009

ELS PILOTS DE LA PENÍNSULA IBÈRICA


Els alumnes de Llatí de 4t d'ESO hem llegit alguns dels mites de les Metamorfosis d'Ovidi al recull Narracions de mites clàssics i hem intentat fer noves composicions tot imitant el seu estil. La meva història conté elements molt allunyats de la Roma de l'autor però he intentat mantenir l'esperit del mite ovidià. D'altres companyes en publicaran també de més clàssiques.

















Pel centre de la Península Ibèrica hi ha un poble plagat de mosquits. Sigui estiu o hivern, aquests insectes ataquen la seva població.
Un dia, la nena més petita del poble va preguntar al més vell per què no els deixaven tranquils. L'home, pausadament, li va contestar:
- Això, petitona, no passava fa cent anys. El meu avi em va explicar que abans d'existir aquest poble, aquestes terres eren una base militar construïda per practicar amb els avions de combat. En total eren sis pilots, que volien ser els primers d'anar a una cova situada a l'Afganistan en què sabien que hi havia un tresor amagat i transportar-lo en avió.
Tot i això, però, els homes no sabien pilotar gaire bé. Un d'ells, d'amagat va agafar el mapa on estava situada la cova i va anar-hi. La seva sorpresa va ser tan gran quan va veure que el tresor era un anell, que creia que era una broma. Ja de tornada, en veure que els seus companys no trobaven el mapa, es va empassar l'anell i va intentar cremar el pergamí, però amb tan mala sort que la flama d'aquest va incendiar tota la base. Tots ells van morir, però el poder secret de l'anell, que havia pertangut a un déu, va fusionar l'ànima dels homes amb els avions, convertint-los en mosquits.
Ara mateix, els mosquits ens piquen perquè busquen el "tresor" i saben que el company els va traïr se'l va empassar. Però com que no saben pilotar bé, xoquen contra el nostre cos i no arriben a anar a la boca.

  • Em sabríeu dir quins trets característics de les Metamorfosis d'Ovidi trobeu en aquest text?
  • Podeu trobar-hi una referència d'altre món mític, en aquest cas d'origen literari i molt més actual?
  • Sabeu algun mite d'Ovidi on el protagonista faci un llarg viatge volant i visqui una increible aventura?
  • Després de llegir aquesta història, tindreu compassió amb els mosquits o seguireu comprant repel·lents i esprais?
Carla Asensio
4rt ESO

6 comentaris:

Teresa ha dit...

Bé Carla. Ara només falta que els companys reconeguin les petges llatines en aquest relat modern.

Jony ha dit...

Molt interessant

Thaïs ha dit...

Ave!
Doncs la història de la Carla em sembla molt interessant ja que no s'assembla molt als mites d'Ovidi,perquè té referències molt actuals, per els avions que no existien a l'edat dels romans, però té molts trets característics de l'escriptor. Per exemple la transformació dels pilots que no sabien pilotar bé, en mosquits que viuran per sempre amb la metamorfosi, com en els mites.
Jo no tindré compassió amb els mosquits, ja que ells no la tenen amb mi.
vale!

Anddrea ha dit...

M'ha semblat un mite molt interessant encara que una mica bèstia quan es moren tots els pilots hahah. Però trobo que te alguna semblança amb Ovidi ja que tracta d'una metamorfòsis, ja que tots els pilots són transformats en un insecte, que en aquest cas és el mosquit.

Trobo que està molt ben pensada però jo seguiré estan en contra dels mosquits i les seves picades per molt que busquin el tresor!

C ha dit...

Si voleu que us digui la veritat, tinc fòbia als mosquits, però durant un examen on tens que inventar-te una història l'únic que mires són les mosques si no se t'acudeix res... Ho sento Teresa, però em vaig copiar de les mosques...Sóc culpable...

Teresa ha dit...

Benvinguda Carla, veig que has tornat de Londres amb ganes de comprovar el seguiment de les teves propostes blocaires... Ja veus que per aquí tot ha anat seguint el seu curs. Tot i això, hi ha algunes de les qüestions proposades que no les acaben de contestar.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts