23 de març del 2009

DESENLLAÇ DEL CICLE MICÈNIC

Tot seguit penjo un treball que hem fet les alumnes de segon de batxillerat sobre els cicles mítics. A mi m'ha tocat parlar sobre l'última part del cicle micènic, que és quan aquest es tanca i finalitzen també tot el conjunt de crims familiars que van donar-hi lloc.

ORESTES I ELECTRA
Crònica d'un matricidi
  • Sort d'Electra
Després de l'assassinat d'Agamèmnon a mans d'Egist i Clitemmnestra, Electra agafa el petit Orestes i el porta lluny, al palau del rei Estrofi a Fòcida, on creix. Del que li passa a Electra hi ha dues versions. La primera és d'Eurípides: Egist i Clitemnestra, per impedir que Electra tingui un fill de sang noble i vulgui recuperar el tron, la casen amb un camperol que viu lluny de l ciutat. Però el pagès respecta la virginitat de la noia. La segona versió és de Sòfocles: Electra viu presonera al palau de Micenes i espera durant anys a que Orestes es faci gran i vingui a buscar-la.
  • Venjança d'Orestes
A l'edat adulta, Orestes rep d'Apol·lo l'ordre de venjar la mort del seu pare i va a Micenes amb el seu amic Pílades per trobar Electra perquè l'ajudi. Segons Sòfocles, en canvi, és Electra que demana a Orestes que vengi Agamèmnon; i el noi abans de fer-ho decideix demanar consell a Apol·lo, que li dóna permís. Així doncs, Orestes acaba matant Egist i Clitemnestra.

  • Erínies: follia d'Orestes
Orestes embogeix a causa del seu sentiment de culpa i, a més, a causa del seu homicidi és perseguit per les Erínies, deesses de la venjança. Segons Èsquil, Orestes demana asil a Delfos, on Apol·lo el purifica. Però això no el deslliura de les Erínies, ja que exigeixen un judici legal.

"Orestes perseguit per les Fúries" de William Adolphe Bouguereau (1862)
  • Judici i absolució d'Orestes
El noi arriba a Atenes per ser jutjat. La meitat dels jutges volien condemnar-lo i l'altra meitat no. Llavors Atena, que presidia el tribunal, es va decantar a favor del segon grup i així va ser com Orestes es va deslliurar de les Erínies."
  • Retrobament amb Ifigenia a Taùride
La Pítia anuncia a Orestes que si es vol curar definitivament la follia, ha d'anar a Taùride, agafar l'estàtua d'Àrtemis, portar-la i fer-li un temple. En arribar al lloc, Orestes i Pílades cauen presoners dels habitants, que tenien per costum retenir els estangers per sacrificar-los a la seva deessa. Els porten davant d'Ifigenia, que és sacerdotessa d'Àrtemis; ella els reconeix i els ajuda a escapar.
  • Casament amb Hermíone
Orestes de petit havia estat promès amb Hermíone, filla de Menelau. Però posteriorment el pare d'aquesta va canviar d'opinió i la va casar amb Neoptòlem, fill d'Aquil·les. El matrimoni entre ells dos va resultar estèril, i quan el noi era a Delfos per demanar consell a l'oracle, va ser mort per Orestes. Després, el fill d'Agamèmnon, va anar a buscar Hermíone, es van casar i van tenir un fill, Tisamen. Amb aquest casament es va posar fi a la rivalitat de les dues famílies i, per tant, del cicle.

  • Quins autors tràgics he esmentat al meu article? Què en sabeu?
  • Entre la Tanit i jo hem explicat el principi i el final del cicle micènic. Sabeu quins episodis mítics tenen lloc entremig? Qui n'és el protagonista?

Laia de Frutos
2n batx

3 comentaris:

Teresa ha dit...

Laia, l'has completat tu l'article? Si és així, et felicito per la il·lustració d'Orestes i la millora del títol.
Aprofito també per animar tothom que gosi intentar-ho a resoldre els enigmes que la Laia proposa en un article de l'"Aracne fila i fila".
http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2009/03/07/divinitats-inferiors-femenines/
Els alumnes de Premià n'han resolt un, a veure qui resol els tres que falten. Un d'ells el teniu mig respost en aquest article.
Ànims!

Aina ha dit...

Sóc de l'IES Vil·la Romana i crec que aquest article està molt bé. Potser nosaltres la necesitarem més endavant. Seguiu així. Adéu.

Cinta ha dit...

Hola, sóc de l'Ies Vil·la Romana, crec que aquest article està molt bé i és molt interessant :) potser si que serà útil en un futur pròxim.
Que vagi bé. Gràcies per la vostra optimista participació :D

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts