QUÈ FEIEN ELS ROMANS EN EL SEU DIA A DIA?




Els romans, com totes les civilitzacions, al llarg del dia tenien moltes coses a fer… Tots els membres de la família tenien les seves tasques, però depenent de la classe a què pertanyien, les tasques variaven. Així que els esclaus es passaven el dia treballant i tenien prohibit participar en les estones d’oci amb la resta de ciutadans.

A continuació us explicaré les activitats bàsiques que feia un home lliure:


EL MATÍ


Els romans es llevaven molt d’hora per aprofitar la llum del dia. A l’estiu a 2/4 de 5, i a l’hivern, a 2/4 de 8. També cal dir que anaven a dormir quan es ponia el sol.

Dormien amb la roba interior, i cada matí es rentaven la cara, els braços i les cames. La resta del cos només se’l rentaven quan anaven a les termes, és a dir, cada 8 dies.


El ientaculum era l’esmorzar, a base de pa, formatge, mel, dàtils i olives. Després d’això cada membre de la família feia les seves obligacions.


El pare, si era ric, esperava els clients. Aquests esperaven durant molta estona i s’emportaven menjar i diners que els donava el seu patró (el pare). Després dedicava el matí a assumptes públics i privats. Els personatges importants anaven al fòrum amb els clients.


La dona estava a casa teixint, distribuint i controlant el treball dels servents. També dedicava molt de temps al seu aspecte personal.


Mentrestant els nens i les nenes des del matí estaven a l’escola. En l’educació hi havia 3 etapes:


  • Primària (de 7 a 12 anys): aprenien a llegir, escriure i comptar bé.
  • Secundaria (de 12 a 16-17 anys): aprenien gramàtica i comprensió de textos literaris.
  • Superior (a partir dels 17 anys): aprenien a expressar-se bé i a fer discursos.


EL MIGDIA


Acabava la jornada laboral per la majoria de romans, però no per als esclaus.

El prondium era l’hora de “dinar”, menjaven un petit refrigeri molt lleuger que consistia en menjar fred (normalment eren les restes del menjar del dia anterior), fruita i vi.

Al migdia els nens tornaven a casa, menjaven i tornaven a anar a l’escola.


LA TARDA


Cada 8 dies a l’època de la República, i molt més sovint durant l’Imperi, els romans prenien un bany. Els ciutadans rics ho feien a casa seva on tenien les seves pròpies termes, i on de vegades convidaven als amics. Els ciutadans més humils anaven als banys públics o a les termes, pagant una petita quantitat de diners.


Els homes i les dones no podien anar a les termes amb el mateix horari. Tot i així, hi havia grans termes que permetien tenir un mateix horari tant pels homes com per les dones.


EL VESPRE


Entre les 3 i les 4, quan ja havien acabat les tasques laborals i d’oci, començava el principal àpat del dia, la cena. Constava de tres parts:


  • Uns entrants: amanides, verdura, olives, ous, ostres, etc.
  • El plat fort: peix o carn variada.
  • Les postres: fruita fresca, fruita seca, formatges, dolços...


Per als ciutadans més humils, la jornada acabava després del sopar quan anaven a dormir. Els ciutadans rics, però, gaudien d’una sobretaula on bevien i es divertien (amb mims, espectacles, parlant, ballant, etc.), fins ben entrada la nit.


Durant l’Imperi les dones participaven en els banquets amb la companyia dels marits, discutint sobre política o altres temes.


Animeu-vos a posar en els comentaris altres activitats que feien els romans durant el dia. També podeu completar les que ens ha posat la Mireia. Podeu complementar aquesta explicació amb el power point que ha fet el Jonatan. ÀNIMS!!


Mireia Vidal

4rt ESO

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies per la informació, Mireia! Creieu que s'assembla a la nostra la jornada d'un ciutadà romà?
Aina ha dit…
Salve. Gracies per penjar aquesta informació. Pot ser que ens serveixi més endavant. Bona feina.

Salve!
Unknown ha dit…
molt bon treball,
m'he informat molt amb el vostre document!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES