LES TRES MOIRES

Les Moires eren un trio de deesses, cadascuna amb un paper específic en la gestió del destí. Cloto, la filadora, començava el procés en teixir el fil de la vida. Li seguia Làquesis, la que mesurava, qui determinava la longitud del fil, i per tant la durada de la vida. Finalment, Àtropos, la que no podia ser evitada, tenia la tasca ombrívola de tallar fil en el moment apropiat, posant fi a la vida d'un individu.

                                       
                                             Las tres Moiras, David Armas

Representacions i Simbolisme:

Les Moires eren sovint representades com a ancianes vestides de blanc que treballen en un teler diví. Aquest teler és símbol del destí i el temps. Els seus noms i atributs personificaven la idea que el destí de cada ésser humà està predestinat des del naixement i que no es pot escapar del seu destí, per la qual cosa són sovint associades amb la fatalitat.

   Las tres Moires, tomba d'Alexander von der Mark 

Origen de les Moires:
Les Moires eren filles de la deessa de la Justícia Temis, i el seu pare era Zeus, el rei dels déus. Encara que sovint se les representava com a ancianes, la seva edat i aparença no s'esmentaven clarament en els mites, la qual cosa suggereix que podien prendre diverses formes.

Explicació del Mite: 
Les Moires controlaven el naixement, la mort i la vida de tots els déus i mortals. Cada cop que naixia un nen, es creia que les Moires el visitarien tres dies després i decidirien si hauria de viure. Quan naixia un nen, començaven a teixir els fils que les germanes utilitzaven per determinar la vida.

Interació amb altres personatges mitològics:

Les Moires tenien un paper crucial en la mitologia grega i, sovint, les seves decisions afectaven déus, herois i mortals per igual. Fins i tot els deus de l'Olimp estaven subjectes a l'autoritat de Les Moires. En algunes històries mitològiques, Les Moires van intervenir directament en el destí d'herois, com Aquil·les o Perseu.

A l'antiga Grècia, se celebraven rituals i festivals en honor a les Moires. Aquests esdeveniments eren ocasions per a reflexionar sobre el destí i el temps, així com per a demanar protecció i benediccions.

Aquí teniu un vídeo explicant breument la història de les Moires.



Bruna Safont 
4t ESO

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Molt bona feina! Has explicat el tema de manera clara i entenadora. No coneixia les Moires ni la història de que la llargada de la vida d'una persona ja ve determinada per elles des del naixement. Saps que la paraula grega "Moira" significa part o destí? Fa referència a la funció que tenen aquestes de repartir i determinar als mortals el seu naixement, llargada de la vida i mort just en els primers dies de vida.

Molt bona entrada!!!
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada!

Em sembla molt interessant els personatges de les moires, la primera vegada que les vaig conèixer no sabia com es deien. Les vaig veure quan era petita a la pel·lícula de Disney Hèrcules, però no mencionaven el seu nom ni tampoc d'on provenien. A la pel·lícula només sortien com tres dones velles que decidien quan havien de tallar el fil de la teva vida. M'ha agradat poder saber del seu origen i nom (fins ara les coneixia com a parques).
Martina Pareras ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Bruna. Mai havia sentit a parlar de les moires i són tres personatges molt importants ja que, com has dit, la vida i la mort de déus i humans depenia d'elles. Però com determinaven quan havia de morir una persona? Doncs bé, es diu que segueixen una llei per decidir quin serà el transcurs i el final de les vides. Aquesta llei no la podien descobrir ni els mateixos déus, ja que si no podien posar en perill l'ordre de l'univers.
Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada! Està molt ben explicat i redacatat. M'ha semblat molt interessant i desconeixia totalment aquest mite i ara ja m'ha quedat clar de que va. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES