LA IMPORTÀNCIA DE LA INFLUÈNCIA FEMENINA A TRAVÉS DE LES MUSES

Tots els que hem llegit sobre la mitologia grega o romana hem llegit sobre un personatge anomenat musa. Però, sabem qui són? Com van sorgir? La majoria de nosaltres quan ens imaginem una musa, pensem en una noia jove, bella i delicada. Probablement vestida amb un vestit blanc i amb flors al cap, asseguda a prop d'una font d'aigua (llac, mar...).

El nom musa prové del grec mousa que vol dir cançó o poema. Eren figures femenines, fonts d'inspiració de les arts o ciències.

Sarcòfag de les Muses, museu del Louvre (anònim)

Hi ha 9 muses principals dins de la mitologia grega que inspiraven diferents coses als déus i artistes:

Cal·líope (la de bell esguard, agradable a la vista) era la musa de la poesia èpica. El seu atribut era una tauleta de cera per escriure.

La musa Cal·líope de Charles Meynier

Clio (aquella que els fa famosos) és la musa de la història. El seu atribut és un volum enrotllat o pergamí llarg. En alguns casos és representada amb un llibre a la mà.

La musa Clío, Museo Nacional del Prado (anònim)

Èrato (la que provoca desig) era la musa de la poesia lírica. El seu atribut és una lira o bé la seva mà en un pedestal.

La musa Èrato d'Ajello Eutichio (Museo Nacional del Prado)

Euterpe (la molt agradable, la d'agradable geni o la de bon ànim) és la musa de la música i el seu atribut naturalment és un instrument, en aquest cas la flauta.
La musa Euterpe, Museo Nacional del Prado (anònim)

Melpòmene (la melodiosa, la cantant, la poetessa) era la musa de la tragèdia. Els seus atributs són: una màscara tràgica i coturns.

La musa Melpòmene, Museo Nacional del Prado (anònim)

Polímnia (la dels molts himnes) és la musa dels himnes i la geometria, el seus atributs són; sortir representada amb els colzes repenjats en un pedestal o/i la mà sostenint-se el mentó.

La musa Polimnia d'Ajello, Eutichio (Museo Nacional del Prado)

Talia (la que floreix, la festívola) era la musa de la dansa i el seu atribut era una cítara per acompanyar els dansaires amb la música.

La musa Talia d'Ajello Eutichio (Museo Nacional del Prado)

I finalment, Urània (celestial), la musa de l'astronomia, l'esfera era el seu atribut.

La musa Urània, Museo Nacional del Prado (anònim)

Les 9 muses són germanes, filles de Zeus i Mnemòsine que van néixer a Pièria. Despertaven inspiració i creativitat xiuxiuejant idees als mortals des de baix de la terra. En canvi, els déus podien establir contacte directe amb elles. Pots ampliar més amb l'explicació d'aquesta historiadora:


El que cal remarcar és que eren dones, s'associava la inspiració amb la feminitat, però comparant amb l'actualitat la influència femenina per la inspiració no és important. Moltes obres tenen com a font d'inspiració un personatge femení, avui en dia, les dones ja no són una font d'inspiració i les idees que donen ja no són creatives o vàlides. Les dones no són considerades creatives o capacitades per innovar. Penso que la societat de començar a validar les idees de les dones i saber que són capaces d'innovar i crear, tenen ments creatives igual que els homes i per no ser-ho no vol dir que les seves idees siguin menys rellevants o menys ben fetes.

Animo a totes les noies i dones que no se senten escoltades o que infravaloren les seves idees a compartir-les més fins a ser escoltades. No vol dir que per ser del gènere femení la nostra idea sigui pitjor, hem de començar a valorar a tothom per igual i penso que les muses poden servir d'inspiració.


Amina Boukhzar

1r BATX










Comentaris

Martina Pareras ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Amina, és molt completa i la informació està molt ben explicada! Com bé dius al principi tenim poc present la figura de les muses dins de la mitologia i no hauria de ser així perquè són les que inspiraven a grans filòsofs, poetes, escriptors,... I també estic molt d'acord amb tu en el fet que a les dones no se'ns té tant en compte com als homes en depèn de quins sectors de la nostra societat i això hauria de canviar.

Molt bona entrada!
M'ha interessat molt aquest mite!

El teu comentari sobre el mite destaca la rellevància atemporal de les muses com a símbols d'inspiració i suggereix una reflexió crítica sobre com podem fomentar una societat més inclusiva i equitativa, reconeixent la importància de totes les veus, independentment del gènere.

Bona entrada Amina!
Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat molt la perspectiva intrigant d'aquest mite sobre la influència femenina a través de les muses, connectant la mitologia amb temes contemporanis sobre la igualtat de gènere i el reconeixement de la creativitat femenina.
Nora Agulló ha dit…
Molt interessant Amina, jo et volia fer una pregunta.
Hi ha algun lloc on digui com es comportaven les muses?, o quines activitats feien? És a dir, està clar que se les feia dir muses, però que era el que les caracteritzava perquè es diguessin així?, o simplement eren totes les dones de l'època?
Tigist Masllorens ha dit…

M'agrada molt com destaques la rellevància de les muses com a font d'inspiració femenina a través de la mitologia grega.
També la reflexió que fas sobre la influència femenina actual, que no sempre és reconeguda o valorada. Bona entrada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES