LAUDA SION

György Orbán és un compositor Hongarès nascut l'any 1947 a romania. Després d'estudiar va ser professor d'acadèmia de música de Cluj-Napoca fins que l'any 1979 va haver d'emigrar de Romania a Hongria, on allà va acabar sent professor de composició a l'Acadèmia de música Liszt de Budapest, el 1982. 

György Orbán

La seva música coral és una barreja de renaixement litúrgic tradicional i barroc. Una de les peces més conegudes que  va compondre es "Lauda Sion", escrita en llatí i la seva lletra diu:

Lauda, Sion, Salvatorem

Aclama, sió, salvador

Lauda dulcem et pastorem

aclama el líder i el pastor

In hymnis et canticis

En himnes i cançons

Quantum poses, tantum aude:

Per molt que t'atreveixis:

Quia major omni laude

Perquè és més gran que tots els elogis

Nec laudare sufficis

Tampoc n'hi ha prou amb aclamar

Hi ha molts cors arreu del món que canten aquesta cançó, però el més proper que tenim en el Vallès Oriental és el Cor Infantil Amics de la Unió, situat a Granollers. Aquest cor de veus blanques en els seus concerts de "Song of Hope" tenen un repertori de cançons amb diferents idiomes i de diferents parts del món, una d'elles és aquesta cançó. 

Aquí us mostro un vídeo on la canten i la interpreten amb una dansa creada per ells.


Caterina Cuspinera 
4t ESO

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada! desconeixia que en el s.XX encara s'utilitzés el llatí per escriure lletres de cançons contemporàqnies. He vist que Lauda Sion de György Orbán no n'es la única: John Rutter el 1985 va composar l'obra Requiem escrita per cor i orquesta en llatí i anglès. També Morten Lauridsen el 1997 va utilitzar el llatí per crear una obra coral moderna anomenada Lux Aeterna. És interessant saber que el llatí es continua utilitzant (encara que sigui poc) a la música coral.
Bona feina!!!
Caterina Cuspinera ha dit…
Hola Gil, gràcies per el teu comentari. Doncs si et soc sincera jo no en sabia de l'existència de l'obra Rèquiem de John Rutter. També molt interessant. Si, esta molt be que encara hi hagi gent que canti cançons en llatí o que li faci alguna referència en aquesta llengua.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES