LA HISTÒRIA DEL LABERINT DE CRETA

El laberint de Creta o més conegut com el laberint del minotaure, és un dels mites més coneguts de la mitologia grega. El mite ens parla sobre el minotaure el qual era fill de Pasífae, dona del rei Minos de Creta i del bou blanc enviat per Posseïdor. El rei Minos va demanar-li ajuda a Posseïdor per poder arribar al tron, el qual va accedir, però a canvi li va demanar que sacrifiques a un bonic bou blanc com agraïment. Però quan Minos va veure-ho bonic que era el bou blanc, va voler quedar-se'l. Així que el va amagar i va sacrificar un bou normal. Posidó va adonar-se'n i ofès per l'acció de Minos, com a venjança va fer que Pasífae s'enamorés del bou blanc enviat per ell. D'aquesta unió naixeria el Minotaure, una criatura mitològica meitat humà, meitat bou el qual era molt agressiu i s'alimentava de carn humana.

                                         Bust del Minotaure exposat al Museu Arqueològic Nacional d'Atenes.

El rei Minos horroritzat va ordenar a l'arquitecte Dèdal, que construeixi un laberint on poder tancar el minotaure. Temps després Minos declararia la guerra a Atenes, a causa que el seu fill Androceu va ser assassinat després de guanyar en els jocs. Minos va guanyar la guerra i va exigir a Atenes de forma regular el tribut de, 14 joves 7 nois i 7 noies, per oferir-los com a sacrifici al Minotaure. Fins que el príncep Teseu d'Atenes es va oferir per tal d'acabar amb el Minotaure i posar fi aquestes morts  innecessàries. Ariadna, filla del rei Minos es va enamorar de Teseu i li va oferir la seva ajuda i va elaborar un pla. En cas que Teseu mates al Minotaure, perquè pogués trobar l'entrada del laberint per poder sortir, li va entregar un cabdell de llana, per tal que l'atès a l'entrada i així només hauria de seguir el fil. Quan Teseu es va d'haver d'enfrontar contra el Minotaure, Teseu va aconseguir agafar-lo de les banyes, fent que el Minotaure després d'una lluita amb envestides i cops, va ser capaç de matar-lo i escapar del laberint. Mentre Teseu escapava del laberint, Ariadna va ser segrestada per Dionís el qual va tenir quatre fills amb ella.

Mentre a Atenes, el rei Egeu des de la partida de Teseu, estava obsessionat esperant la victòria del seu fill, i cada dia pujava fins al cap de Súnion, per poder veure l'embarcació. Quan Teseu va tornar a Atenes es va oblidar de canviar la bandera blanca que portava, la qual significava que havia mort. El rei al veure allò i al pensar que el seu fill havia mort, va saltar cap al mar suïcidant-se. Des d'aquell moment el mar on es va llençar el rei es va anomenar Egeu, hi ha degut a la mort del seu pare Teseu va ser anomenat rei d'Atenes, i es va casar amb una germana d'Ariadna, Freda.

Noah Calleja 

1rBatx

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
Quina és la història darrere d'Adriana? Com és que tenia armes per donar-li al fill del rei com el fil?
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Noah! Una curiositat d'aquest mite és que està relacionat amb el mite d'Ícar. Ícar era el fill de Dèdal i pare i fill van ser tancats dins del laberint per ordres del rei Minos, perquè no diguessin res sobre la creació del laberint. Però una nit Dèdal aconsegueix escapar i fabrica unes ales amb plomes d'ocell enganxades amb cera, per donar-les a Ícar i així ser lliures els dos. Abans de tot, Dèdal li dona una sèrie d'instruccions al seu fill per com utilitzar les ales correctament. Però ell cegat per l'emoció no li fa cas i acaba caient al mar fins a morir ofegat.
Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada Noah! Recordava bastant bé el mite en si i sobretot el final, però la creació del Minotaure no l'acabava de tenir en ment i clara, però gràcies a la teva entrada he fet memòria i m'has fet acabar recordant-la. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES