L'AGRICULTURA DE L'IMPERI ROMÀ
L'agricultura de l'imperi romà formava gran part de l'economia de l'època, de fet, era l'activitat principal dels ciutadans i ciutadanes de Roma. L'activitat agrícola va durar des del naixement de l'imperi romà fins a la caiguda d'aquest.
DEFINICIÓ TÈCNICA
L'agricultura a l'antiga Roma fa referència al tipus d'agricultura que es practicava durant la fase històrica que li dona nom. Així doncs, parlem d'una fase d'evolució, que en l'època es va convertir en un pilar econòmic a Roma, era l'activitat principal de la majoria de ciutadans.
EVOLUCIÓ DE L'AGRICULTURA
Durant els primers anys d'història de l'imperi, els pagesos posseïen la terra usdefruit, aquestes terres eren molt amples, ja que tenia una extensió aproximada de 5400 metros quadrats on s'ajuntaven també les cases, les quadres o les terres de pasto.
Els agricultors i els pagesos eren el nucli de la societat de l'antiga Roma, més del 90% de la població de l'imperi vivia al camp obligat a guanyar-se amb esforç una existència precària, per tant, viure de l'agricultura en aquella època era molt complicat.
Els pagesos acostumaven a viure en condicions molt humils, gairebé tocant la pobresa, de fet, els primers pagesos a aconseguir diners, ho van fer per mitjans del remat, el cultiu de cereals i lleguminoses. L'accedent del cultiu es venia a les ciutats.
Mentre que l'imperi romà s'anava fent més i més gran, és a dir, l'expansió de l'imperi romà, aquest sistema va tenir diverses alteracions. Els pagesos van estar sotmesos a serveis militars, per aquest motiu va aparèixer un nou model agrícola, que consistia en el fet que ara els que treballaven a la terra ara eren els esclaus o els estrangers. Roma se n'anava expandint la seva àrea d'influència, i neix un nou sistema, tall feudalista, això provoca una ruralització que fa que les viles de l'imperi es considerin estructures autosuficients en les ciutats, aquest sistema perdurarà fins a la caiguda de l'imperi romà.
La conquesta de nous territoris es va convertir en la principal font de terres de l'imperi romà. Quan una ciutat era conquerida, un terç de les terres anava dirigida als romans, per tant, l'expansió va afavorir molt, sobretot a l'exportació i importació de productes entre els diferents territoris de l'imperi.
CARACTERÍSTIQUES D'UNA SOCIETAT AGRÍCOLA
En una societat de l'època, hi havia molts factors d'agricultura, però les característiques més rellevants eren:
- Les societats eren basades en l'agricultura, i era un dels sectors més importants.
- Els factors de producció d'aquest tipus de societat eren: la terra, el treball i la capital.
- Depenien de la producció agrícola.
- La principal font de riquesa, era la terra i la seva explotació.
- En aquest tipus de treball, sempre s'encarregava l'home, la dona no era gens rellevant.
- Són societats que al llarg dels anys han presentat un menor desenvolupament.
Comentaris
El nou sistema que es va idear, fent que treballessin els esclaus s'assembla molt al sistema que hi havia durant l'Edat Mitjana on nomès treballaven els pobres, camperols i estrangers (com a Roma) i també com el sistema Romà les terres eren dels ciutadans que serien els rics. Aquest sistema va estar en funcionament durant uns mil anys!
Creus que el sistema i les tecniques que va desenvolupar a Roma segueixen sent servides a dia d'avui o de quina manera han influit?
Doncs mira, des del meu punt de vista, les tècniques que es van idear, eren tècniques que s'utilitzaven en aquella època, però que clarament han influït en l'actualitat, ja que sense aquelles tècniques, avui en dia no tindríem les nostres. Encara que sí que n'hi ha moltes que s'assemblen, però ara està tot més desenvolupat.
Però per exemple, la societat agrícola sí que ha canviat: ara no només es basa en l'agricultura una societat, hi ha més coses fonamentals a part de la terra, el treball i la capital, no només es depèn de la producció agrícola, la principal font de riquesa ara no és la terra i l'explotació, ara, no sempre, però en molts casos, la dona també pot tenir un paper en aquest tipus de treball...
Em sembla molt interessant aquest tema i com l'has explicat. Jo tenia entès que en l'antiga pagesia, per poder viure i menjar variat, els pagesos s'intercanviaven els productes i llavors no patien tant pels diners perquè no eren l'important. El tipus de pobresa que tu et refereixes és econòmica? Perquè tu parles de pobresa...
Moltes gràcies! I molt ben explicat.