CÀSTOR I PÒL·LUX

Leda, fill del rei Testi, reina d'Esparta es va casar amb Tindàreu i va tenir dos fills; Càstor i Clitemnestra. Al mateix temps, Leda va donar a llum a dos fills de Zeus; Pòl·lux i Helena. Pòl·lux, al ser fill del déu Zeus era immortal, en canvi Càstor, que era fi.ll de l'humà Tindàreu, era mortal. Tots dos van ser engendrats la mateixa nit. Primer Càstor, i al cap d'una estona, Pòl·lux. Càstor i Pòl·lux anomenats també Dioscurs, van ser dos herois i bessons.

No obstant això, Pòl·lux, al ser fill del déu Zeus, va ser el germà bessó immortal de Càstor, i Tindàreu va recuperar el seu tro a Esparta i va adoptar a Pòl·lux com a fill seu.  

Els dos germans tenien habilitats: Càstor se'l coneixia sobretot per cavalcar i domar cavalls i el seu germà, per l'habilitat en la lluita cos a cos.

Se'ls representa com a dos joves despullats amb un casc en forma d'ou perquè la seva mare Leda, va pondre dos ous.

       Castor i Pòl·lux Museu de Varsòvia

Ells eren l'orgull d'Esparta. Entre ells estaven molt ben avinguts, però, van tenir durant un temps una gran rivalitat amb uns altres bessons, Linceu i Idas. 

En una de les seves disputes, Liceu va matar amb una llança  a Càstor, Pòl·lux va aconseguir matar amb la seva llança a Liceu i just en aquell moment, va intervenir-hi Zeus a favor del  seu fill i, amb un raig, va matar a Idas. Pòl·lux va renunciar a la immortalitat, si no és que la podia compartir amb el seu germà. Per això Zeus va fer un pacte  amb el seu germà Hades; que poguessin passar sis mesos a l'Olimp i els altres sis al regne d'Hades. 

Aquest, commogut per l'afecte i l'amor que li tenia  al seu germà, va posar la seva imatge entre les estrelles perquè estiguessin junts per sempre. Aquesta imatge avui en dia la podem veure al cel representant la constel·lació de "Geminis". 


Els dos germans van passar a ser patrons dels mariners i se'ls va dedicar un port anomenat Nàucratis, que se situa a Egipte. 

La conclusió que en traiem d'aquesta llegenda avui en dia, és que els bessons  no volen que se separin. Llavors han de ser els seus tutors legals els que decideixin si han d'anar junts o separats a la classe, per exemple.

Per si en voleu saber més, us facilito un vídeo sobre la seva  història sencera. 

D'aquest mite hi ha moltes versions, sobretot del naixement dels quatre infants. Jo n'explico una i, el vídeo una altra.


Tigist Masllorens
4t ESO

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada!!! M'ha agradat conèixer la història dels bessons Càstor i Pòl·lux i la seva constalació de geminis. Sabies que aquests germans eren adorats a Roma i fins i tot feien una festa cada any en el seu honor que es coneix com a Nones de Quintlis? Aquesta festa es celebrava el 15 de juliol i el romans feien processons, sacrificis i altres cerimonies religioses per recordar que Càstor i Pòl·lux van ajudar a guanyar una batalla que va causar la victoria de Roma.
Molt bon treball!
Amina Boukhzar ha dit…
És molt interessant com en aquest cas el bessó que era immortal no se sentia superior al seu germà encara que fossin de pares diferents. En molts mites de la mitologia grega la rivalitat entre germans és sempre present, és bonic veure com en aquesta història és tot el contrari!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES