25 de febrer del 2009

ATENEA













Filla de Zeus i Metis. El seu sobrenom és Palas, que deriva del verb pallein, que vol dir "agafar la llança", a causa de la seva funció de deessa de la guerra.
Se’n desconeix cap relació amorosa, per tant, es creu que va romandre verge. És la filla preferida de Zeus, és la deessa de la guerra i apareix dominant la lluita amb control, intel·ligència i criteri estratègic.

A la guerra de Troia, se situa al costat dels grecs com a venjança de Paris, que en un concurs de bellesa entre Hera, Atenea i Afrodita, va escollir Afrodita. Tot i això, Atenea també és venerada a Troia.


Quant a l’art de teixir, està relacionada a la història d’ Aracne, coneguda a través d’Ovidi. La jove Aracne de Lidia, una reputada teixidora, la qual desafia a la deessa a un duel. Atenea, transformada en una vella l’adverteix sense èxit que sigui modesta, i llavors adopta el seu aspecte real i accepta el duel. Va confeccionar un tapís on, a més dels déus olímpics, s’hi representen càstigs als mortals pel seu atreviment. Aracne representa a déus en situacions d’adulteri (sobretot Zeus). Atenea s’enfureix, esparraca el tapis i colpeja Aracne. Aracne es penja i es converteix en una aranya.

Té una relació especial amb Atenes, ciutat on va ser fundat un santuari més important, el Partenó.

Alba Villalmanzo
2n Batx

4 comentaris:

majka. ha dit...

Has fet una bona recerca, Alba, a més aquesta deesa es complementa amb alguns articles ja publicats per aquí...

La història d'Aracne és molt bonica i ha donat nom al blog d'uns companys clàssics.

Gràcies per compartir ;)

beeRtaa ha dit...

m'agrada la deesa de la guerra. Ja que te poder, es forta, orgullosa i valenta. pobreta, no va saber el que era fer l'amor(en accio, em refereixo xddd)
Pero la cosa positiva que te es que es la preferida de Zeus, el seu pare.

Molt macu Albaa:)
un petonet.

Andrea Padilla ha dit...

Ostres veus ja en l'angtiguitat les dones ja lluitaven a la guerra, es demostra que les dones potser podem ser igual o més fortes que ells :)
Mol bona feinaa!!

Anònim ha dit...

Com bé es comenta a l'entrada, la deesa Atenea té molta relació amb la ciutat d'Atenes, ja que és considerada la seva protectora.
La història diu que quan la famosa ciutat encara no tenia nom, Hades (déu de l'inframón) i Atenea van demanar ser els protectors. El Consell va dir que haurien de competir per decidir qui ho seria i així van fer-ho.
Hades va partir la terra en dos i d'ella hi va sortir un cavall i una font d'aigua salada. Quan Atenea va domar el cavall d'Hades i va fer néixer una olivera de l'esquerda que el mateix havia fet, va convertir-se, irrefutablement, en la protectora d'Atenes.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts