1 de febrer del 2009

ZEUS I GANÍMEDES

Ganímedes era un jove noi descendent de Tros i Calírroe, segons unes versions, i de Laomedont, segons unes altres,I pertanyia a la casa reial de Troia. Els seus germans eren Ilo, Asàrac i Cleòpatra. Ganímedes era encara un nen, és a dir, no havia passat la pubertat, i s'ocupava de cuidar els ramats del seu pare als voltants de la seva residència habitual. Ganímedes era el mortal més bell de tots els homes que cobrien la terra.

Un dia, Zeus, que havia conegut de la seva existència, es va fixar en ell, i com estava un mica fart de mantenir sempre relacions amb dones, i, a més, era un déu summament passional, va decidir provar a relacionar-se amb el jove. Llavors, Zeus es va convertir en àguila i un dia que el jove estava caçant en una zona poc segura, va passar volant i el va dur entre les seves arpes per a sempre, tenint sovint relacions amb ell.

Segons unes altres versions, el rapte el va cometre Eros que estava enamorat d'ell, i després Zeus l'hi va prendre, i fins i tot es diu que van poder ser Minos, Tàntal, o un simple huracà. Com compensació pel rapte, el seu pare va rebre uns cavalls divins o copa d'or realitzat pel gran Hefest.

A l'Olimp Ganímedes va ser immortalitzat de manera infantil per a sempre i mai va créixer, ocupant-se, a més de per al que Zeus disposés, d'abocar les copes en les llargues vetllades i trobades dels déus olímpics, càrrec aquest summament honorífic. Ganímedes es va convertir en la constel·lació d'Aquari. Ganímedes es va convertir en l'amant favorit de Zeus.

Aquesta llegenda, com algunes altres, té una versió històrica bastant clara. Pel que sembla, un rei de Troia cridat Tros, va enviar el seu fill Ganímedes al regne de Brega per a oferir sacrificis a Zeus, però el rei d'aquell lloc, ho va considerar un acte d'espionatge i va capturar als visitants, convertint Ganímedes, per la seva joventut, en entreteniment sexual.

Si voleu veure el diàleg que comparteixen Zeus i Ganímedes en un text clàssic de Llucià i un text on Homer cita Ganímedes cliqueu aquí.

Aquest mite ha arribat fins als nostre dies, Salvador Espriu s’ha inspirat en Ganímedes per escriure un dels seus relats. Si vols llegir un fragment d’aquest relat cliqueu aquí.



El rapte de Ganimedes de Correggio (Antonio Allegri), 1531-1532, Kunsthistorisches Museum, Viena


















El rapte de Ganímedes
de V. Mazza. Galeria nacional de Londres



















Ganímedes dóna beure a Zeus

transformat en àguila. Grabat en marbre


















Zeus agafant Ganímedes, que porta un gall



















Zeus perseguint Ganímedes que porta un arc a la mà
















Aquí veiem Ganímedes servint ambrosia a Zeus, que està assegut al tro












Zeus i Ganímedes


Víctor Moreno
1r Batx

2 comentaris:

Montse ha dit...

Víctor, has fet un treball complert, gràcies per l'aportació.

majka. ha dit...

Víctor una explicació genial d'un mite preciós!

Clar que... si Ganímedes serveix ambrosia a Zeus... després passa el que passa....


Gràcies per compartir tots els amors de Zeus amb nosaltres. Realment esteu fent una bona feina de recerca.

;)

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts