4 de febrer del 2009

EMPÚRIES, L’ÀNIMA DE CATALUNYA

Reportatge ofert per Antoni Tortojada.

Ja fa més de 2000 anys que els grecs van fundar Empúries (Emporion)

L’any 1708 molts arqueòlegs s’instal·len a Empúries. Josep Puig i Cadafalch n’és el director de l’obra per cercar l’ànima de Catalunya.
Observem la casa de Puig i Carafal i hi entrem. Ens diuen que ell ja fa més de 50 anys que està mort, però que la seva família encara viu allà.

Dins la casa descobreixen un amagatall secret darrera d'un armari mòvil on hi havia documents i materials de l’excavació. Troben uns documents que afirmen que a l'excavació s'hi va trobar mitja estàtua. Al cap d’una setmana s'hi va trobar l’altra meitat de l’estàtua.

Observant i estudiant molt detingudament, descobreixen que no una meitat de l'estàtua no havia estat creada a Empúries, sinó que l’havien creat al segle II aC a una altra ciutat.

Els nostres avantpassats provenen de Grècia, però el marbre de la part de dalt de l’escultura trobada no hi provenia pas.
Dies més tard es dirigeixen a Delos per seguir amb l'investigació, una illa plena de temples on, segons la mitologia grega, havia nascut Apol·lo.
Veiem una estàtua inacabada del Déu Esculapi, Déu de la medicina.

Ens expliquen que abans s'havien de fundar colònies gregues per tot arreu on poder viure durant un temps entre viatge i viatge quan exercien el comerç d’estàtues.

Descobrim que l'estàtua estava situada dins d’un temple on només un sacerdot hi podia entrar.
Amb l’escultura trobada, també van trobar una escriptura escrita en llatí i en grec i més tard la van poder desxifrar.

L’any 1919, a Empúries, es van trobar les restes d’una espasa romana.
L'espasa pertanyia al senyor Cató, comandant d'una flota romana, juntament amb l'escriptura que deia Delenda es Cartago, que significa "Cartago ha de ser destruïda".
Més tard ens expliquen que els romans lluitaven amb algú, però que no era amb els grecs.

Ens mostren una sitja que es va trobar fa uns mesos en unes excavacions, i ens expliquen que és allà on hi guardaven el blat i totes les provisions de la ciutat durant les guerres.
Roma envia una flota a Empúries amb el Comandant Cató al poder de tot.

En aquells anys, a Roma, manaven les grans famílies.
Cató volia per ell el mateix poder que tenien les famílies influents, i va fer el possible per poder aconseguir aquest poder.
Dies més tard ens dirigim a la ciutat del Vaticà, a Roma, on veiem el sarcòfag d'Escipió, un general romà.
Al cap d'una estona ens dirigim cap a la Biblioteca de Roma i llegim una traducció d’un text escrit per Titus Livi.
Finalment, donem per conclosa la recerca de l'ànima de Catalunya i tornem cap a casa.

Roger Reche
4rt d'Eso

1 comentari:

.·:·.·:·Roger·:·.:·:. ha dit...

Perdoneu per el retard en penjar el resum del documental aquest tan xulo, però és que he tingut molts problemes amb el PC últimament i ho he hagut de deixar per ñ'últim moment!!

Espero que sigui del vostre agrat!


SaLuT i Classissisme!!!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts