5 de desembre del 2017

LA CASA A GRÈCIA

Abans de començar proposo mirar una mica aquest vídeo en el qual es duu a terme un passeig virtual per una casa rica grega:

 
EXTERIOR
Es sap que els grecs construïen la seva casa amb tova. Estaven repartides desordenadament i obeïen les irregularitats del terreny del qual disposaven. les entrades de llum es feien aparti de claraboies i unes finestres estretes les quals protegien la intimitat de la família, aquestes no s'utilitzaven per observar l'exterior, ja que estaven en posicions elevades, sinó només per a l'entrada de llum, i no tenien ningun tipus de cobertura, com les finestres o cortines actuals. Normalment la casa es construïa al voltant d'un pati exterior connectat a la casa a partir de una mena de porxo, aquesta obertura servia per airejar la casa i millorar la il·luminació. Aquest pati tenia una paret que separava la casa de l'exterior la qual era molt vulnerable al principi, això provocava que els lladres preferissin accedir per aquesta.
Les cases no eren molt properes a les famílies que les ocupaven, tot hi que hi havia totes les necessitats bàsiques, eren espais molt tancats, carregats, poc confortables i poc còmodes, per tan les famílies acostumaven a habitar fora d'aquestes.
Cap al segle IV a.C. el nivell de confort de les cases augmenta, això és degut a la demanda dels mateixos ciutadans. Arribant a l'època hel·lenística les cases dels rics ja comencen ha estar fetes de materials nobles.
INTERIOR
Les habitacions estaven distribuïdes al costat del pati exterior i hi havia un menjador "oikos" el qual es diferenciava de la sala de reunions "andron", la qual estava bastant decorada respecte a totes les altres parts de la casa i era principalment destinada a els banquets on es duien a terme els actes familiars i amb invitats, la "cuina", i les habitacions dels homes, que estaven separades de les de les dones i nens "gineceu" que estaven en la part més llunyana del carrer o en un segon pis.
Estaven constituïdes per mobles molt simples els quals permetien fer una vida social normal, com baguls, una taula on es menjava que era una mena de vetllador i divans on es menjava i dormia indistintament. Amb el pas de l'època hel·lenística augmenta la decoració, es varen incloure mosaics, gerros o vasos, i frescos, d'entre altres. També hi havia una mena de seient honorífic per el senyor de la casa o l'invitat més important. 
La majoria de cases, en els barris populars, eren molt petites i disposaven de dues o tres habitacions, de fet fins al segle IV a.C. no tenien cuina a l'interior i realitzaven els actes culinaris a fora amb un braser.
Les famílies més riques i nombroses disposaven de tots aquests luxes i de un segon pis, per a les habitacions dels fills i dones, i de diferents altars dedicats a diferents déus.
Aquesta és una representació d'una colònia de cases grega, per ordre podem veure representats el pati exterior juntament amb el porxo, la "cuina", i el menjador amb l'andron al costat, i finalment el gineceu situat en un segon pis.



Àlex Pujalt
1r Batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Mencanta que el menjador es digui "oikos" igual que els meus iogurts preferits
-rei vax

klñ ha dit...

Molt interassant aquest tema. M'ha sorpres moltque els grecs tinguessin mobles, no ho sabia, no tenien bany, cosa que em sembla extrany. Moltes salutacions i a seguir traballant

Unknown ha dit...

Bona entrada però tinc un dubte, a part de la diferencia de espai, que canvia de les casses de gent que no es rica? Ja que en el video diu que els rics en les habitacions no tenien gaires mobles.

Unknown ha dit...

Podem tornar a observar que la grega és una societat masclista, ja que el gineceu era una part de la casa, segons has dit tu, destinada a les dones. Tot i això m'ha sorgit una pregunta: significa que la resta de la casa era per els homes? És a dir, en celebracions o altres ocasions especials, les dones podien sortir del gineceu?

Anònim ha dit...

Bones Àlex! Estic tan encuriosit com la Maria en relació el que ha explicat ella. D'altra banda, m'agradaria afegir que trobo d'allò més interessant la llum en les cases gregues. Aprofitar la llum en qualsevol habitatge trobo que és el que fa de les cases actuals unes cosa essencial; no només per l'estalvi energètic, sinó també pel propi fet d'aprofitar la llum que proporciona la natura.
Deixa'm dir-te que estic realment sorprès per la grandària dels habitatges. Sort en devien tenir dels esclaus...

Helena ha dit...

És ben cert que el masclisme a l'antiga grècia apareixia en qualsevol aspecte de la vida quotidiana, fins i tot en els habitatges!! Si ens posem a pensar en tota la feina que hi ha darrera d'aquesta casa, hi podem arribar a descobrir tota la feina que tenien els esclaus en construir aquestes cases tan grans i com de bé ho havien de fer i quant de temps havien de tardar sense màquines. Tot un repte, molt bona entrada.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts