21 de desembre del 2017

ATENA, DEESSA DE L'OLIMP

Atena  o Minerva en llatí, se la considerava la deessa de la guerra, però també se la considerava de la saviesa, la intel·ligència i dels artesans.
escultura d'Atena

Atena amb el seu escut de pell



















Era una de les deessa de l'Olimp,filla de Zeus i Metis, fins i tot hi han mites que expliquen que Atena va néixer del cap del seu pare,o sigui,Zeus, però el més curiós es que aquest mites diuen que ja va néixer amb el casc i l'armadura.

La representaren amb ègida, casc, llança, escut, olivera i l'òliba. Normalment sempre que començava o hi havia una guerra als romans i els grecs, feien sacrificis perquè els ajudés a guanyar la batalla. Ella va ajudar els grecs a guanyar la guerra de Troia.
Un mite molt quotidià d'Atena és que, sempre han dit que era verge, però un dia quan anava a demanar-li armes al déu de la metal·lúrgia, Hefest, intentà violar-la, sense poder aconseguir-ho. Hefest ejaculà sobre la cuixa d'Atena i en fer això Atena tirà l'ejaculació contra el terra, diuen que d'allà sortir el seu fill, Erictoni, que més tard va ser el rei d'Atenes.

destapen el nen

Un mite també molt comú és el de "la disputa amb Posidó"
Atena i Posidó lluitaven per ser el Déu respectat i estimat per la ciutat d'Atenes i van decidir que un jurat de la ciutat escollís el déu que millor ofrena donés els ciutadans d'Atenes. Atena els va donar una gran olivera preciosa i Posidó va fer brotar un riu a la ciutat. Els jurats van decidir que la guanyadora fos Atena, ell enfadat va inundar la ciutat, però la olivera va persistir molt temps.

i per acabar un mite no molt conegut però si interessant, la pregunta és: Com va acabar medusa amb aquest aspecte? Dons el mite ens explica que la culpable de l'aspecte de la coneguda Medusa va ser Atena, ja que Medusa era una noia humana amb una bellesa esplèndida. Un dia Posidó va veure la seva bellesa i va decidir perseguir-la per tenir relacions sexuals amb ella, però ella el va rebutjar, i va anar a amagar-se a un temple d'Atena. Ell finalment la va trobar i la va violar. Atena es va enfadar molt amb ella, fent que el seu cabell brillant es transformés en serps, i la seva vista i aspecte físic fos el més horrorós possible.

Aquí tenim un vídeo on ens explica una mica més d'Atena i accions que ha fet i han cridat l'atenció a molta gent:





Nora Prado

4t ESO

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Atena és una de les deesses més conegudes i també de les més representades! Crec recordar que Zeus es va menjar a Temis, la mare d'Atena, embarassada, ja que degut a una profecia temia que el fill de Temis li prengués el tron. Mentre que Temis es va convertir en pur pensament, Atena va decidir néixer, i d'aquí la famosa escena d'Atena sorgint del cap de Zeus. Bona entrada!

Unknown ha dit...

No entenc el fet que Atena s'enfadés amb Medusa, ja que ella no tenia cap culpa de ser violada, sinó que hauria d'haver estat Posidó, el que rebés un càstig. Crec que es podria dir que això és un clar cas de masclisme, encara que em sembla estrany que sigui per part d'una dona, precisament.

Unknown ha dit...

Potser m'ho sembla a mi, però dins els mites sempre hi ha un liu on el que no ha de rebre acaba rebent. Estic totalment d'acord amb la Marta, penso que és un cas de masclisme, però per mi no estrany que sigui per part d'una dona, ja que el masclisme és present des de sempre i com moltes altres dones ja ho tenen tan assomit que no s'adonen del que estan fent és mascliste o no.

Helena ha dit...

Tal i com passa en l'actualitat, molt freqüentment, en allò que prové de Grècia hi trobem clares situacions masclistes. És clarament injust que se li atribueixi la culpabilitat de un crim a la víctima. Potser, el fet de que els mites servissin per a una educació, o si més no, com a una explicació dels fets, és la resposta per la qual podem dir que la societat ha seguit sent masclista. Molt bona entrada!!

Judith Rodríguez ha dit...

Realment en aquesta entrada podem veure com Atena ha sigut protagonista de molts dels mites que coneixem. Segons el que has dit respecte el naixement d'Atena, és cert que diuen que va néixer ja amb l'armadura posada, és més, va néixer com una dona madura, amb pensaments i raonaments totalment adults. Segons alguns mites, relacionen el fet d'haver nascut del cap del seu pare amb la seva sabiduria i intel·ligència tan característica.
Bona feina!

Carla Erra ha dit...

Molt bona explicació de la deessa Atenes, un tema molt interessant! Tot i així jo hauria afegit que el mític Partenó d'Atenes estava fet per rendir culte a aquesta deessa. També em sembla sonar que es rendia culte a Atenes a partir d'una estàtua d'ella coberta d'or que a causa d'un incendi no s'ha conservat

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts