LA SOCIETAT GREGA
La societat grega era esclavista, per tant, era molt desigual. Hi havia dos grups de persones: els lliures i els esclaus.
Els lliures no pertanyien a ningú i podien ser propietaris dels esclaus, en funció de la seva riquesa. Els lliures es dividia per dues categories: ciutadans i no-ciutadans.
Ciutadans i no-ciutadans |
- Els ciutadans tenien drets polítics, podien votar i elegir càrrecs públics. Pagaven els impostos i tenien la obligació de servir en l'exèrcit. Molts d'ells eren agricultors i comerciants. Constituïen una minoria. Al segle V a.C, a Atenes hi havia 400.000 habitants, de ciutadans només hi havia 40.000 habitants.
- El no-ciutadans eren emigrants residents a la ciutat. Eren homes i dones lliures,però no tenien drets polítics i no podien ostentar càrrecs públics. La majoria es dedicaven a l'artesania i el comerç. Alguns d'ell van arribar a obtenir grans fortunes.
Els esclaus estaven privats de llibertat i eren propietat dels homes lliures o de l'Estat. Ser esclau podies caure presoner de guerra, per ser fill de pare i mare esclaus, per dutes, rapte... etc. Les condicions de vida dels esclaus eren molt variades: no eren les mateixes per a un preuat esclau que exercia funcions de preceptor o metge, que per l'altre no especialitzat que treballés en l'agricultura o la mineria.
Les dones lliures no tenien drets polítics, així doncs, les dones estaven apartades de la vida pública, no podien votar, ni divorciar-se, ni tenir propietats... fins i tot, no podien parlar en públic. Estaven sotmeses a l'home. La dona estava obligada a ser representada per un tutor durant tota la seva vida. Durant la infància de la dona el tutor era el pare i durant la seva adolescència i la seva vida adulta el tutor era el seu espòs. Si la dona quedava viuda, llavors, el tutor era el seu germà.
Les dones a la societat grega |
Martina Vilar
1r Batx
Comentaris
Tot i això, sobre els esclaus de l'antiguitat he sentit dir que vivien força més còmodament que els esclaus africans que s'enviaven a Amèrica.
Ja llavors, les societats es van començar a dividir entre els rics (ciutadans) i els no-rics (no-ciutadans), fet que va deixar que durant mil·lennis hi haguessin hagut èpoques com l'Edat Mitjana on les desigualtats socials eren esfereïdores. Tot i que actualment es va millorant en aquest aspecte, malauradament els rics continuen monopolitzant el poder.
Pel que fa a la dona, és una autèntica pena que no tinguessin cap poder ni cap forma de fer-se a veure a la societat. De fet, sap greu que no hi poguessin haver ciutadanes. Tal com bé has dit tu estaven sotmeses a l'home, però el que m'ha impactat més ha estat que no podien parlar en públic.
Et felicito per l'entrada, Martina!