LA SOCIETAT GREGA

La societat grega era esclavista, per tant, era molt desigual. Hi havia dos grups de persones: els lliures i els esclaus.

Els lliures no pertanyien a ningú i podien ser propietaris dels esclaus, en funció de la seva riquesa. Els lliures es dividia per dues categories: ciutadans i no-ciutadans.


Ciutadans i no-ciutadans


- Els ciutadans tenien drets polítics, podien votar i elegir càrrecs públics. Pagaven els impostos i tenien la obligació de servir en l'exèrcit. Molts d'ells eren agricultors i comerciants. Constituïen una minoria. Al segle V a.C, a Atenes hi havia 400.000 habitants, de ciutadans només hi havia 40.000 habitants.

- El no-ciutadans eren emigrants residents a la ciutat. Eren homes i dones lliures,però no tenien drets polítics i no podien ostentar càrrecs públics. La majoria es dedicaven a l'artesania i el comerç. Alguns d'ell van arribar a obtenir grans fortunes.

Els esclaus estaven privats de llibertat i eren propietat dels homes lliures o de l'Estat. Ser esclau podies caure presoner de guerra, per ser fill de pare i mare esclaus, per dutes, rapte... etc. Les condicions de vida dels esclaus eren molt variades: no eren les mateixes per a un preuat esclau que exercia funcions de preceptor o metge, que per l'altre no especialitzat que treballés en l'agricultura o la mineria.

Les dones lliures no tenien drets polítics, així doncs, les dones estaven apartades de la vida pública, no podien votar, ni divorciar-se, ni tenir propietats... fins i tot, no podien parlar en públic. Estaven sotmeses a l'home. La dona estava obligada a ser representada per un tutor durant tota la seva vida. Durant la infància de la dona el tutor era el pare i durant la seva adolescència i la seva vida adulta el tutor era el seu espòs. Si la dona quedava viuda, llavors, el tutor era el seu germà. 


Les dones a la societat grega


Martina Vilar
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
La societat grega va fer molts avenços, però continua sent una societat masclista. La dona és tractada com un objecte propietat de l'home, i no té cap mena de veu a la societat. A més, representa que sempre tenen un "tutor", com si haguessin de ser controlades constantment. Avui en dia, això encara està en procés de millora, ja que moltes societats encara són masclistes. Tot i així, bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt vergonyós veure que les persones poden estar dividides en grups, i encara més vergonyós veure que els éssers humans tinguin preu i puguin ser esclaus. El tema de que la dona no pogués tenir drets, no és pas nou, no, però que encara ara no hagi igualtat entre l'home i la dona, tenint el compte el paper que les dones tenen en el món, és fascinant. La veritat és que no tinc paraules per expressar la ràbia que em porta només en pensar que el dia d'avui la dona no té el que es mereix.
Unknown ha dit…
Es tractava d'una societat molt discriminatòria i desigual, la qual era d'aquesta manera per motius poc convincents o inexistents. Per exemple, quin motiu hi havia perquè les dones no tinguessin dret a res? Cap. I perquè els esclaus no podien esdevenir lliures? Perquè eren fills d'esclaus, per exemple. Trobo que son raons inútils, però aquestes diferències dins una societat s'han vist fins avui, encara que siguin injustes.
Tot i això, sobre els esclaus de l'antiguitat he sentit dir que vivien força més còmodament que els esclaus africans que s'enviaven a Amèrica.
Anònim ha dit…
És una llàstima que ja des del principi hi haguessin societats tan desiguals en termes de societat i tan poc igualitàries en termes de gènere.
Ja llavors, les societats es van començar a dividir entre els rics (ciutadans) i els no-rics (no-ciutadans), fet que va deixar que durant mil·lennis hi haguessin hagut èpoques com l'Edat Mitjana on les desigualtats socials eren esfereïdores. Tot i que actualment es va millorant en aquest aspecte, malauradament els rics continuen monopolitzant el poder.
Pel que fa a la dona, és una autèntica pena que no tinguessin cap poder ni cap forma de fer-se a veure a la societat. De fet, sap greu que no hi poguessin haver ciutadanes. Tal com bé has dit tu estaven sotmeses a l'home, però el que m'ha impactat més ha estat que no podien parlar en públic.
Et felicito per l'entrada, Martina!
Helena ha dit…
Tota desigualtat era degut als interessos d'aquelles famílies riques per continuar sent-ho o augmentar el seu patrimoni. Aquest fet sempre ha estat així, ho és en l'actualitat i ho conitnuarà sent en un futur. Tot i així, les coses han avançat: com podia ser que poguessin arribar a considerar que algú no era ciutadà simplement per la condició de l'estat social que hagués nascut? A més a més, no entenc el per què de que una dona no tingués ni veu ni vot, quin benefici podia aportar a la societat? No era una mica pesat per aquell que havia de ser el tutor? Com hem pogut veure en altres entrades a vegades hem arribat a retrocedir en aspectes de moralitat i de ment oberta, i si retrocedim tambén aquest aspecte?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES