LA CIUTAT ROMANA
Els primers assentaments romans mancaven de planificació, i el seu perfil seguia l'adaptació al medi físic, el que establia una estructura desordenada i caòtica.
La planificació urbana que es nota en les diferents ampliacions de Roma i en les ciutats de nova creació utilitzava el model hipodàmic, partia d'un traçat rectangular i geomètric amb carrils paral·lels i perpendiculars entre si. Cada quadrat formava una illa anomenada ínsula.
Els carrers de les ciutats romanes estaven pavimentades. A més hi havia aceres per als vianants.
Entre tots els carrers destaquen dues grans avingudes que recorrien de nord a sur (cardo) i d'est a oest (decumanus) la ciutat. Aquests dos carrers convergien en el centre del rectangle en el fòrum, l'autèntic cor de la ciutat.
El fòrum romà es va dissenyar com un espai rectangular porticat, que concentrava tota la vida pública. En ell es van aixecar els principals edificis de govern (assemblees i senat), de culte (temples), econòmics o judicials (basíliques i mercats).
Els edificis d'una ciutat romana eren: teatres, circs, basíliques, pous, clavegueres, temples, cúries, amfiteatres, termes, cases que formaven illes i aqüeductes.
En aquesta imatge podem veure una antiga ciutat amb els seus edificis principals.
Aquí com a exemple podem veure la reconstrucció de com era Bàrcino, Barcelona, a partir de les muralles que han perdurat de l'època romana.
L'antiga Bàrcino abans del segle III sobreposada al plànol actual del barri Gòtic |
Èlia Vilà
1r Batx
Comentaris
Molt bona entrada!