15 de desembre del 2017

L'ACRÒPOLIS, LA IMATGE D'ATENES

Majestuós, bell, gegant, històric, fantàstic... són molts els adjectius per definir l'Acròpolis d'Atenes, un monument construït durant l'època micènica i que ha esdevingut la imatge de la capital de Grècia per excel·lència. Situat a la part alta de l'antiga Atenes, gran part del temple ha estat restaurat excepte les columnes i les zones que l'envolten.


L'Acròpoli d'Atenes, una construcció imponent

Per trobar el primer rastre dels humans que va passar per l'Acròpolis ens hem de remuntar al Neolític. Però no és fins a l'època micènica, el segle XV aC, quan la zona de l'Acròpolsi comença a agafar importància: s'hi va construir la primera muralla de la història de l'àrea d'Atenes. Aquesta muralla, però, actualment, no existeix.


El que resta actualment de l'Acròpolis és molt posterior a la muralla. Pèricles, el segle V aC, durant el seu govern, va fer traslladar el tresor de la confederació de Delos a Atenes, i amb aquest fons es va construir el conjunt monumental,les restes del qual encara es conserven. L'arquitecte de les obres de construcció l'Acròpolis va ser Fídies.

Vistes actuals de l'Acròpolis sobre la ciutat d'Atenes, situat en un turó amb una àmplia visió de la capital grega
LES FUNCIONS DE L'ACRÒPOLIS

El nom d'Acròpolis en grec significava "ciutat alta", i antigament tenia dos funcions: d'una banda, tenia una funció defensiva i de vigilància sobre Atenes, i per l'altra tenia la funció d'acollir els principals llocs de culte i a les persones amb més poder polític i religiós.

L'Acròpolis, doncs, era un dels centres neuràlgics d'Atenes per moltes raons i era, per un atenenc, un motiu d'orgull. De fet, actualment, l'Acròpolis per molts grecs i atenencs encara és tot un símbol de país que demostra el poder i l'empenta que va tenir el seu país en el passat.

QUÈ EN RESTA DE L'ANTIC CONJUNT MONUMENTAL?

Les investigacions i les excavacions arqueològiques han resultat en moltes restes de l'època micènica, però el descobriment més destacat va ser la trobada de les restes de l'Acròpolis anterior a Pèricles, amb la famosa col·lecció de kórai, escultures arcaiques femenines, i els relleus dels dos frontons successius del Partenó, que van donar molta informació sobre l'antic art grec. Tot el conjunt que no es pot veure en l'actual Acròpolis es pot observar en el Museu de l'Acròpolis.

Per saber més informació sobre el passat i el present d'aquest fantàstic monument, us recomano gaudir d'aquest vídeo:



Ferran Gil
1r batx

2 comentaris:

Unknown ha dit...

És un edifici fascinant, el qual m'encantaria poder visitar alguna vegada. Trobo molt interessant tota la història que s'hi amaga darrere, i és increïble que encara es conservi tan bé. Definitivament, es pot dir que Fídies va fer una molt bona feina.

Berta Dong Reixach ha dit...

Magnífic aquest temple.
Podem veure la gran importància que tenien els temples en aquelles èpoques i lo be que els tractaven que encara avui en dia segueixen existint. Però quina gran pena que la muralla ja no hi sigui.
I el nom del temple està molt ben pensat ja que se situa a la part alta de la ciutat.
Bona entrada!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts