8 de desembre del 2017

COM VESTIEN ELS ROMANS?

Introducció:
els romans acostumaven a vestir-se amb roba ampla i força còmoda, tot i així hi havia força diferència en la manera de vestir, tot variava de si erets: home,dona,nen i sobretot de la classe social en la què vivies.


ELS HOMES VESTIEN MOLT DIFERENT DE LES DONES:
Parlant de la vestimenta els homes podien anar de dos estils diferents, o amb túniques llargues fins els peus cobertes amb un mantell llarg agafat per una agulla o túniques curtes just per sota del genoll rivetejades amb un fil decoratiu. tenien aquestes dues opcions a causa de les estacions de l'any, però aquest privilegi només els podien gaudir una sèrie de homes, depenent de la classe social, ja que com més classe social, els pobres duien de llana fosca i tela més espessa, mentre que els rics la duien de colors clars i de tela més fina.

vestimenta dels homes
En canvi les dones sempre anaven en túniques llargues de lli . decorades amb sanefes o teixits amb fil de color, per sortir el carrer portaven l'estola,que era un vestit llarg fins els talons,normalment casi totes les teles només eren lli o seda, per els més privilegiats que era importada d'altres paisos.
Quant feia fred hi havia molts tipus de mantells, però el més solemne era un anomenat pal.la, que era una gran peça de tela, que podia ser rectangular o quadrada que es podia posar de diverses maneres.
vestimenta de la dona
La roba interior també era important i els homes i les dones portàven diferentes peces...
roba interior dona


roba interior home

Aqui podem observar com la vestimenta de la roba interior dels homes i les dones són completament diferentas..

Homes: els homes utilitzaven molt un estil peculiar
"subligaculum campestre", sobretot era molt utilitzat en la estació d'estiu tot i així a l'hivern també s'utilitzava molt.

Dones:en aquella época els homes preferien les dones amb pits petits, ja que era símbol de bellesa, per això la roba interior de la dona estava creada per donar la sensació de més bellesa.Els subjectadors més utilitzats eran els
"mamillare" que el que feia era cobrir els pits i presionar-los per evitar que creixessin.

Els pentinats de les dones: era dur el cabell larg, sempre recullit i normalment recollit derrera el clatell.

pentinats típics de l'època

Podeu trobar més informació a vestimenta romana


Nora Prado
4t ESO

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Sempre és interessant veure l'evolució dels diferents aspectes de la societat, en aquest cas la roba. Sens dubte ha canviat molt des de l'època romana, sobretot en la vestimenta d'homes, pel que podem veure. Avui en dia, una dons podria sortir al carrer amb un vestit semblant al de la fotografia, però dubto que vegem gaires homes amb túnica. Bona entrada!

Anònim ha dit...

Estic realment encuriosit pel tema de la roba interior, ja que mai n'havia sentit a parlar tan profundament d'aquella època. M'hagués agradat que haguessis explicat com vestien els romans que no eren tan rics, però tot i així sempre està bé saber com i amb què es posaven pel dia a dia els nostres avantpassats.
M'ha agradat molt la foto dels pentinats típics de l'època, ja que n'hi ha algun que és molt utilitzat actualment.

Helena ha dit...

És evident que la manera de vestir i de pentinar-nos ha variat notablement al llarg de la història. És curiós, que, per exemple, en el cas dels homes, només podien anar vestits de dos estils diferents, i ara en l'actualitat, la forma de vestir és un mètode per expressar-te i "ser tu", així doncs, avui en dia no en tindriem prou. Molt interessant!

Martina Vilar ha dit...

La veritat és que els pentinats són molt complicats, i a l'hora de fer els pentinats ho feien amb l'ajuda d'una esclava.
En l’època romana el vestit depenia de la classe social de qui el duia. El ciutadans duien roba de lli, de bona qualitat i tenyida de colors vius. Els esclaus en canvi duien roba de llana de baixa qualitat i sense tenyir.
Bona entrada!

Unknown ha dit...

La veritat és que vestien molt còmodes i elegants, de manera que podien anar bé en qualsevol situació. M'han agradat bastant els pentinats també. Hi ha alguna raó de que es deixaven el cabell llarg? Potser era algun símbol...
Bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

La moda d'aquella època era diferent, però la intenció d'aquesta no ha canviat. A part de mostrar quins gustos personals es tenien, els romans feien servir els colors per i el tipus de tela per tal de mostrar la seva riquesa i aconseguir destacar dins de la seva classe social.
Bona feina!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada interessant. M'hagués agradat que haguessis explicat com era el procés d'elaboració de la vestimenta, però pel què fa tot lo altre, molt bé!

Carla Erra ha dit...

Mai m'havia parat a pensar en què portaven com a roba interior. M'ha cridat l'atenció especialment la dels homes. També en la vestimenta es devia notar la classe social a primera vista, ja que l'elaboració d'aquesta roba devia ser totalment diferent, tant en preus com en qualitat. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts