L'ÚLTIM DIA DE POMPEIA

La famosa Pompeia era una ciutat de l'antiga romana situada a la Campània, l'actual badia de Nàpols, al sud de la República Italiana. La seva fama es deu a que va ser destruïda per el Vesuvi, el volcà que feia que les terres de Pompeia i als voltants fossin molt riques i així els seus habitants podien obtenir grans collites i així tenir un nivell de vida alt per la seva posició social.

Runes de Pompeia amb el Vesubi nevat al fons
L'ÚLTIM DIA DE POMPEIA
Pompeia es va despertar com si fos un dia qualsevol però aquell dia de l'any 79 va suposar la seva fi. Al matí va començar a haver-hi forts tremolors que eren deguts a l'activació del Vesuvi a 5 km de Pompeia. La gent no es va alarmar massa ja que no creien que fos res important. El Vesuvi estava envoltat per muntanyes, formant un coll, les quals van ajudar a que el material incandescent tardes més a arribar a la ciutat, tot i així Pompeia no es va escapar del desastre natural. 
Cap al migdia una enorme columna de fum negre s'anava formant damunt del Vesuvi però la gent encara no s'alarmava perquè anys anteriors ja havia sortit fum del cim. Després va començar una pluja molt fina de cendres que ningú sentia i acte seguit van caure els lapil·li, petites pedres volcàniques que semblen normals, i per últim pedra tosca. 

L'erupicó del Vesuvi com apareix de la pel·licula "Pompeia"
La ciutat va quedar submergida de vapors de sofre els quals es van endinsar fins a les esquerdes més petites dels llocs més remots de la ciutat i es van filtrar per les togues que la població es posava al nas i a la boca per protegir-se del fum. A partir d'aquest moment la ciutat va entrar en pànic i es van començar a refugiar allà on podien.  A l'últim moment molts van intentar fugir, però molts d'aquests van morir aixafats per les pedres que el Vesuvi llançava. La població encara estava més atemorida i retrocedien cap a les seves cases per refugiar-se. Però les cases tampoc eren segures ja que en alguns casos les pedres van esfondrar les taulades i els seus propietaris o la gent que estava a dins quedava atrapada sota aquestes runes. 

S'estima que els morts van ser entre uns 10.000 i 25.000, va ser el pitjor desastre natural de l'edat Antiga.  A Pompeia, els efectes del cataclisme van deixar la ciutat com congelada en el moment de la seva desaparició. Gràcies a aquesta tragèdia hem pogut conèixer com era la vida quotidiana d'un habitant de Pompeia, fins i tot la situació social en què es trobava Pompeia.  

Per més informació sobre l'erupció del Vesuvi i les seves conseqüències cliqueu aquí.

Aquí teniu un documental sobre com en teoria es va viure l'últim dia de Pompeia: 



Míriam El Mouhadab Carbonell
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada Míriam. Però m'ha tocat molt... és molt trist. L'entrada ens enssenya que de desgràcies n'hi ha hagut, n'hi ha i sempre n'hi hauràn. M'ha agradat també el video que has penjat, sobretot la última part, ja que és més real. La recomano molt.
Unknown ha dit…
El que és més curiós és que es poguessin investigar les ruines després d'haver estat cobertes amb lava. Molt interessant entrada!
Unknown ha dit…
Vaig anar a visitar Pompeia i és imponent. El fet que puguis arribar a pensar que fa milers d'anys la gent allà hi vivia, i no van poder fer res per no quedar-se en aquella posició per l'eternitat... UNa entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES