CURIOSITATS GASTRONÒMIQUES DELS ROMANS
- A l'Imperi Romà existien una gran quantitat de plats exòtics, com per exemple el cervell d'alosa amb mel, llengües de flamenc o rossinyol, talons de camell, cresta d'aus, mugrons de truja...
Dibuix que mostra alguns dels aliments que consumien els romans. |
- El banquet més gran de tota la història va ser l'ofert per Juli Cèsar per celebrar les seves victòries a Orient. Va convidar durant diversos dies a 260.000 persones, que van menjar en 22.000 taules.

Dibuix d'un banquet romà.
- L'emperador Vitel·li (14-69 dC), quan havia menjat molt, s'introduïa una ploma d'au (generalment de paó) a la gola per tal de provocar-se nàusees i vòmit. El vomitorium era el lloc on els romans benestants, després dels banquets, vomitaven el menjar per tal de poder seguir menjant.

Emperador Vitel·li
- L'emperador Maximí el Traci es podia arribar a menjar 16 quilos de carn i 32 litres de vi en un sol àpat. En un esmorzar va arribar a ingerir 500 figues, 100 préssecs, 10 melons, 48 ostres i 2 quilos de raïm. Aquest emperador patia gegantisme, i va ser l'emperador romà més alt de tota la història.

Emperador Maximí el Traci
- L'Emperador Neró (54-68 dC) ordenava refredar els seus sucs de fruita i els vins amb gel o neu. Es podria considerar l'inventor del sorbet.

Emperador Neró
- El turbot, una espècie de peix pla que habita en els fons marins, era molt més car que la vaca.

Peix turbot
- La Salsa garum s'utilitzava molt. L'afegien a qualsevol plat, i fins i tot a l'aigua o al vi. Estava feta de vísceres i sang de peix, tot fermentat durant setmanes.
Salsa garum
- La menta es considerava un gran afrodisíac. En temps de guerra es va prohibir el seu cultiu i les infusions d'aquesta planta per tal no debilitar els soldats.
- La cervesa va començar a realitzar-se amb blat, sègol o civada, però finalment es va realitzar amb ordi. També existia la cervesa dolça que contenia dàtils o mel. El terme de cervesa deriva de Cere Vis (en honor a Ceres, deessa dels cereals).
![]() |
Dibuix que mostra com menjaven els romans |
Aquest vídeo mostra la gastronomia durant l'època dels romans:
Laura Canadell
4t ESO
Comentaris