30 de desembre de 2014

TÒPICS LITERARIS SOBRE L'AMOR

Aquesta entrada es centrarà en exposar quatre tòpics literaris relacionats amb l'amor. Tot i que hi ha altres tòpics que tinguin a veure amb aquest tema, ens centrarem amb els quatre següents:

Amor post mortem (amor més enllà de la mort)
L'origen d'aquest tòpic és molt antic. Representa l'eternitat de l'amor i la força d'aquest. Una obra que representa molt bé aquest tòpic s'anomena Amor constante más allá de la muerte i està escrita per Francisco de Quevedo. Altres obres com Los amantes de Teruel, Tristany i Isolda o Romeu i Julieta també serien uns bons exemples, ja que els amants es maten per poder continuar estimant-se.

Escultura de Los amantes de Teruel
Amor bonus (amor bo)
Fa referència al caràcter bo de l'amor. L'Arcipreste de Hita, que situem durant l'Edat Mitjana, el va utilitzar per escriure El Libro del Buen Amor. Aquest llibre explica, de manera indirecta, el boig amor i les males experiències que ell ha tingut al llarg de la vida contrastant-les amb l'amor bo.
El Libro del buen amor
Amor ferus (amor salvatge)
Aquest tòpic representa la cara negativa de l'amor físic, de la passió sexual. Un exemple seria el poema/cançó Déjate llevar de Blaze, on es mostren els sentiments més íntims de l'autor i conté un gran erotisme en l'expressió.

Amor mixtus (amor mixte)
És el conjunt de l'amor físic i l'espiritual, el caràcter complet de l'amor. Es pot veure aquest tòpic en l'obra de teatre As you like it, escrita per William Shakespeare que actualment també s'ha convertit en pel·lícula.
Caràtula de la pel·lícula mencionada anteriorment.
Si voleu saber més coses sobre els tòpics literaris relacionats amb l'amor o simplement us interessa el tema, aquest Slideshare hi aprofundeix molt:

Cecília Monleón Cubero
1r Batx

4 comentaris:

Júlia Rama Vilaró ha dit...

Genial Cecília. La veritat es que veient la teva entrada veig que de tòpics literaris sobre l'amor en sé pocs. També dir-te que les imatges m'han agradat molt ja que escenifiquen molt bé el tòpic

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

Uau m'ha encantat Ceci! Realment això de l'amor sempre ha estat un gran tema literari i aquests tòpics demostren la immortalitat d'aquest tema i els seus tòpics literàris. Per desgràcia la gran majoria d'històries d'amor acaben amb la mort dels dos amants, serà que només l'amor verdader, tan si és complet com no, existeix en l'amor?

gerard casanovas barniol ha dit...

Aquesta entrada mostra que l'amor és un tema molt tractat en la literatura. Jo coneixia algun tòpic literari, però d'aquests que has explicat no en sabia res, i m'ha agradat saber més tòpics.

Maria Erra ha dit...

Els tòpics literaris també es podrien traslladar a les pel·lícules. Per exemple, de l'amor post mortem , Ghost en seria un bon exemple. Tothom coneix la escena de la ceràmica. Una entrada molt interessant!