7 de desembre de 2014

ELS VESTITS ROMANS

1. CARACTERÍSTIQUES GENERALS 

Començaré a parlar dels barrets, i us en faré una breu explicació ja que no eren gaire típics, ni molt utilitzats.

Les dones: Les dones de classe mitjana o de classe alta, no acostumaven a utilitzar els barrets, era més freqüents en les esclaves.  

Els homes: Els homes no utilitzaven el barret, ja que ells preferien no fer-ho. 

El cucullus: Aquest encanvi, es un barret amb molta utilitat que porta el nom de ''cucullu'', i aquest representava llibertat. El cucullusPetasus:  Aquest barret era conegut per quan ens els teatres oberts, on el sol podia ser molest, es solia utilitzar un barret alat conegut com petasus.


    Petasus


La toga
En la vestimenta dels humans, hi destacava la toga, la qual no només era una peça de vestimenta sinó que es va convertir en un símbol nacional ja que només podia ser utilitzada per un ciutadà romà, i primer va començar a ser típica per home i dona, i finalment es va quedar com una peça de vestir específica per els homes.

La utilitat de la toga va començant sent molt senzilla, la seva utilització  era simple i només s'enrotllava el cos del qual la vestia, però després a mida que va canviant la civilització  es van anar modernitzant i la seva utilització va passar a ser més significativa, i finalment va arribar a ser un uniforma específic per reunions formals, o cites importants. 

La toga
La palla
Era una mena de capa o vel que era una peça de roba que s'assemblava molt a la toga, però no era ven vist, així que no tenia gaire utilitat, només en les prostitutes que anunciaven el seu ofici utilitzant una peça de roba similar a la toga, o en aquest cas, la palla. 

La palla

La túnica
La túnica era una vestimenta molt important per els romans, més que important molt significativa. La túnica va tenia molta utilitat en el món del treball, cada un dels oficis tenien una túnica pròpia encara que unes eren més senzilles, i les altres més complexes.

La túnica2. LA ROBA INTERIOR 

Subligaculum: Era la roba interior masculina consistia en un tipus de calçotets o de pantalons curts. 

Subligaculum
Fascia pectoralis o strophium: Era la roba interior femenina que consistia en una peça que subjectava el pit. I la part de abaix era una peça molt semblant a la de l'home, més prima.


Fascia pectoralis o strophium3. EL CALÇAT  

Quan els romans portaven la toga, sempre l'acompanyaven amb un calçat concret, que era el calcei. D'aquets ni havien de diferents tipus: 

Calcei calceus particius: Aquest anava lligat amb quatre tires de cuir i de color. 

Calcei senatorius: Aquest anaven lligat amb quatre tires de cuir, també, però no eren de color, sinó negres. 

Altres vagades, també utilitzaven una mena d'esclops anomenats socci, i quan no els veia ningú utilitzaven sandàlies anomenades soleae.  

Calcei calceus particius i Calcei senatorius


 

Sara Noguera 
1r Bax


8 comentaris:

Julia Edwards ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Julia Edwards ha dit...

M'ha agradat molt aquest post, he trobat molt interessant que peces de roba com la Toga fossin primer per a tots dos sexes i després només per a homes. També m'ha agradat molt la presentació que hi has adjuntat ja que ampliava el contingut del post parlant sobre els complements i els pentinats dels grecs que he trobat molt interessants.

Ioana Sofrea ha dit...

M'ha cridat l'atenció sobretot el barret ja que dius que abans era més utilitzat per les esclaves i és curiós ja que amb el temps la gent que l'ha anat portant més estava relacionada amb la classe alta. Una entrada bonica Sara, ho expliques molt bé.

Ioana Sofrea ha dit...

Ah perdona una cosa que me'n he oblidat! Podries explicar-me la diferència entre la túnica i la toga és que ho veig molt semblant... ara mateix no hi veig diferència. Merci.

Jofre Palau ha dit...

Que curiós que al principi els homes i les dones vestissin igual.

Anònim ha dit...

Molt interessant l'entrada Sara. És molt estrany que no es soles utilitzar els barrets.I com a dona, devia de ser molt incomoda portar aquell tipus de roba interior. M'ha agradat molt l'entrada i apart és molt bona, felicitats per aquesta entrada.

Sara ha dit...

Ioana, la part de vestir important era la túnica, i la toga era la part de roba que es colocava sempre a sobre d'aquesta.
Gràcies nina!

Aina ha dit...

És curiós veure el canvi que hi ha hagut amb els anys amb la manera de vestir. La importància que es dóna ara a com vestim, i a aquest món ha evolucionat moltíssim. El significat i la representació que tenien les peces de roba, amb el temps ha anat desapareixent, tot i que hi ha semblances en algunes peces que encara existeixen i avui en dia encara ens posem.
M'ha agradat molt l'entrada Sara!!!