L'ENEIDA


Eneas, princep troià, i fill d’Anquises (mortal) i de la deessa Afrodita (o Venus, en la mitologia romana), per tant un heroi, un dia la seva mare se li va aparèixer en un somni i li va dir que fugis d'allà i busqués una nova terra. Eneas va seguir la recomanació de la seva mare i ell junt amb un grup de supervivents de la guerra de Troia vençuda pels grecs, es dirigeixen a un nou destí per fundar-hi una nova Troia. Eneas va marxar amb la seva família, Anquises, el seu pare, Creüsa, la seva esposa, i Lulus, el seu fill, i la resta de supervivents troians. Quan aquest grup de persones va començar a partir cap a la nau la seva esposa, va ser assassinada, ja que encara estaven en batalla i Eneas la va haver de deixar allà. I tot seguit van anar a busca una nova Troia, i iniciaren un llarg viatge.


Eneas fugint de Troia,
 Federico Barocci

Durant la navegació, van haver de parar en diversos llocs. Durant aquestes estades aquests llocs van tenir alguns perills com un enfrontament amb els ciclops, esquivar el perill d'Escil·la i Caribdis...(molt semblants als perills que van viure Ulisses i els seus homes). Durant el viatge Anquises, el pare de l'heroi, es va morir. Després navegaven per les costes de Sicília, però una forta tempesta causada per Hera, els va enviar fins a Cartago, situat per la costa de Tunísia.



Mapa del recorregut d'Eneas
Allà la reina de Cartago, Dido, va acullir a Eneas i els seus tripulants. Eneas li va explica com va caure Troia a causa del cavall de fusta creat per Ulisses. Afrodita,fa que Dido s'enamori apassionadament d'Eneas, i aquesta intenta retenir-lo a Cartago, perquè així hi estarà més temps. Eneas també va estimar a Dido, ja que Hera va intervenir. Aquest amor que va sorgir entre ells, va fer que Eneas s'oblidés de la seva missió (funda la nova Troia). Més endavant, Zeus, va enviar a Hermes per què li recordes a Eneas, la seva missió. Dido va suplicar a Eneas que no partis, però ell finalment decideix marxa. Aquest fet porta el suïcidi de Dido, que es tira sobre una espasa la qual l'heroi li havia deixat com a present, i que anteriorment la reina havia demanat al seu poble que guardessin un odi etern als romans.
El lament de Dido,
Henry Purcell
Eneas prossegueix el seu viatge i es dirigeix cap a Itàlia, allà Sibil·la de Cumes, guia a l'heroi cap al món dels morts perquè es trobi amb el seu pare, Anquises, i aquest li faci saber el futur de la ciutat que ha de fundar. Quan es troben, el pare li diu al seu fill que fundarà Alba Longa i iniciarà una dinastia de reis que la governaran.

Si voleu saber més informació sobre el que va passar després de la fundació d'Alba Longa, aquí teniu un vídeo amb un resum del que va succeir.



Judit Font 
1r batx 

Comentaris

Unknown ha dit…
M'ha agradat saber la història d'Enees. Aquest personatge ha sortit en el text que hem fet a la classe de llatí, i m'ha agradat saber qui era. Bona entrada judit
Aina ha dit…
El vídeo té molt bones imatges i acaba de complementar la teva entrada molt bé. Com diu en Gerard, ara ja sabrem de qui parlem!
Mai n'havia sentit a parlar sobre aquest personatge, i és veritat ara ja sabem de qui parlarem. A més les imatges ajuden molt a il·lustrar el què és l'entrada. Molt bé!
Anònim ha dit…
Em sap greu que perdi la gent que estima i ta,bé ens ajuda a contextualitzar una mica el text que hem de traduir a llatí.
Unknown ha dit…
Hola, Judit, ja n'havia sentit a parlar d'Enees, penso que va ser molt valent al salvar la gent que va sobreviure a la guerra de Troia. Com han dit en altres comentaris, m'ha agradat ampliar la informació d'aquest personatge que hem treballat en un text de llatí.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES