HÈRCULES

Es diu que fou fill de Zeus el qual, fascinat per la bellesa de Alcmena (dona  d'Amfitrió), agafà la forma del seu espòs per enganyar-la. Fruit d'això nasqué. El dia del naixement Alcmena tingué bessons, Hèrcules i Íficles. Amfitrió desesperat per saber quin dels dos era el seu fill envià dues serps al llit dels bessons. Íficles volgué escapar, en canvi Hèrcules escanyà les dues serps, i demostrà que ell era fill de Zeus.

Per altra banda Hera i la seva gelosia intentaren matar-lo enviant dos dracs, els quals foren matats per el nen. Més tard Palas disminuí la ràbia cap el nen que tenia Hera fins arribar al punt que accedí a donar-li el pit. hi ha una llegenda que explica que quan Hèrcules deixà de beure del pit de la deessa deixà caure algunes gotes de llet al cel, i així es formà la via làctia.

Els mestres més hàbils s'encarregaren de la seva educació. Autòlic fou qui l'ensenyà a lluitar i a conduir carros; Eurit com fer servir l'arc; Eumolp el cant; Càstor i Pòl·lux la flexibilitat; Heli li ensenyava a tocar la Lira i per últim Quiró la astronomia i medicina.


Hi ha una llegenda que explica com Hera amb un atac de fúria tirà unes gotes de verí a la copa d'Hèrcules i aquestes van fer que es tornes boig, fins arribar al punt que va matar a la seva dona, Virtud, i els seus propis fills confonent-los per enemics. Com a càstig, fou enviat a servir al cosí d'Hera, Euristo, durant 12 anys. Aquest li encomanà les feines mes dures i difícils, les quals s'anomenaren els dotze treballs de Hèrcules. Al final superà totes aquestes tasques.


Es diu que va tenir un munt de dones i amants. Les més conegudes foren Megara, Omfalia, Augea, Deyarina i la jove Hebe amb la qual es va casar en el cel.

L'odi del déu Neso i la fúria de la deessa Daianira, foren la causa de la mort d'Hèrcules. Aquests enviaren una túnica tenyida de sang. Quan se la posà el verí d'aquesta començà a penetrar en la seva pell, fins que arribà als ossos. Hèrcules s'adonà que arribava la fi de la seva vida, i decidí construir una pira. El déu es sacrificà en la pira que havia construït, i Flictetes fou l'encarregat d'encendre'l. Finalment Zeus el pujà a l'Olimp el col·locà entre els semidéus.



















Estàtua dedicada a Hèrcules del                                      Hèrcules i Hidra, per Antonio Pallaiolo
Teatre de Pompeia 

Aquí us deixo un tràiler de la pel·lícula Hèrcules, la qual narra la seva història i les seves aventures. 


Melina Maschio
4t ESO 

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant i ben explicada, tot hi això tinc un dubte, per quin motiu Neso i Daianira tenien tanta ràbia contre Hèrcules ?
Anònim ha dit…
Molt interessant! Una curiositat és que al principi a Heracles se li va encarregar només deu tasques, tot i això Euristeu va negar-se a acceptar la realització de l'assassinat de Hidra, ja que el seu cosí va ajudar-lo amb aquesta feina; ni la neteja dels estables d'Augies, perquè aquest va pagar-lo per la tasca feta. Posteriorment va afegir, doncs, dues tasques més perquè arribés als deu treballs i això va fer el total de dptze treballs que coneixem avui dia.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES